Υγεία

Μπορεί το νερό με σπόρους Chia να συμβάλει στην απώλεια βάρους;

Μπορεί το νερό με σπόρους Chia να συμβάλει στην απώλεια βάρους; Φωτογραφία: pexels Castorly Stock

Μερικοί άνθρωποι στο TikTok ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση νερού με σπόρους chia είναι το κλειδί για την απώλεια κιλών.

Είναι το νερό με τους σπόρους chia ένα «μαγικό φίλτρο αδυνατίσματος»;

Σύμφωνα με πολλούς, η κατανάλωση αυτού του σούπερ σπόρου με νερό, μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη της υπερφαγίας και τελικά την επιτυχία στην απώλεια βάρους.

Η χρήστης του TikTok @happyandhealthyolivia μοιράστηκε το hack ως μέρος της δημοφιλούς της σειράς, «TikTok Health Trends That Actually Work».

Το σύντομο βίντεο έχει προβληθεί περισσότερες από 17,7 εκατομμύρια φορές από το 2021 και περιλαμβάνει μια επίδειξη για το πώς να φτιάξετε αυτό το ρόφημα απώλειας βάρους. Απλώς συνδυάστε 1 κουταλιά της σούπας (σούπας) σπόρους chia με ένα ποτήρι νερό (προαιρετικά προσθέστε και λάιμ) και πιείτε 30 λεπτά πριν από τα γεύματα, καθώς αυτό το μείγμα αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας.

Ένας άλλος χρήστης, ο @kanipark, ισχυρίζεται ότι το νερό με τους σπόρους chia έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η κατανάλωση νερού με σπόρους chia, όπως αναφέρει το healthstat.gr, το πρωί μπορεί να δώσει ώθηση στην πέψη και να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου, αποκαλώντας το ιδανικό για την πρόσληψη πρωτεΐνης, την υγεία της καρδιάς, την υγεία των οστών, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την πέψη, την απώλεια βάρους και τη φλεγμονή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται από επιστημονική έρευνα, αν και οι σπόροι chia είναι πράγματι γεμάτοι με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, ασβέστιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, φώσφορο και αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όσο για τη γεύση, σύμφωνα με το @kanipark, «δεν έχει καθόλου γεύση, αλλά δεν έχει και καλή».

Τι αναφέρει η επιστήμη για τους σπόρους Chia σχετικά με την απώλεια βάρους;

Οι σπόροι chia προέρχονται από το φυτό chia, «Salvia hispanica», και πήραν το κοινό τους όνομα από τους πολεμιστές των Αζτέκων, οι οποίοι τους χρησιμοποιούσαν ως τροφή επιβίωσης.

Δεν υπάρχει καμία έρευνα για το νερό με σπόρους chia για την απώλεια βάρους ή πολύ αυστηρή έρευνα που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι οι σπόροι chia από μόνοι τους παρέχουν αυτό το όφελος.

Μια μελέτη σε ζώα, που δημοσιεύθηκε στο Food Research International, διαπίστωσε ότι οι αρουραίοι που κατανάλωναν σπόρους chia έχασαν περισσότερο σπλαχνικό λίπος από εκείνους που δεν κατανάλωναν.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical and Health Sciences το 2023 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι chia σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων οδήγησαν σε σημαντική απώλεια βάρους, αλλά σημείωσε επίσης ότι ήταν απαραίτητη περαιτέρω έρευνα.

Οι σπόροι Chia έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κορεσμό.

Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και λίπους, τα οποία είναι χορταστικά και μπορούν να αποτρέψουν την υπερκατανάλωση τροφής, επισημαίνει. Μόλις 2 κουταλιές της σούπας, από τους μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους διαθέτουν 4,7 γραμμάρια πρωτεΐνη, 10 γραμμάρια φυτικές ίνες και 9 γραμμάρια λίπος.

Οι σπόροι Chia μπορούν να αποτρέψουν την πείνα επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τον οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, ένα ποτήρι νερό με σπόρους chia την ημέρα δεν πρόκειται να αναιρέσει τη ζημιά των κακών διατροφικών επιλογών ή το πλεόνασμα θερμίδων.

Οι σπόροι Chia είναι μικροσκοπικοί, αλλά έχουν περισσότερη θρεπτική αξία από ό,τι νομίζετε. Συχνά ονομάζονται «υπερτροφή», ξεχειλίζουν με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (από άλφα-λιποϊκά οξέα ή ALAs, τη φυτική μορφή των λιπαρών οξέων), αντιοξειδωτικά, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Οι σπόροι chia περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορεί να είναι προστατευτικά για το συκώτι και την καρδιά και μπορεί να παρατείνουν τη μακροζωία.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι ως άφθονη πηγή φυτικών ινών, οι σπόροι chia μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και να βοηθήσουν στη διαχείριση παθήσεων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη.

Για να πιείτε το ρόφημα, οι ειδικοί προτείνουν να μουλιάσετε τους σπόρους chia σε νερό για 30 λεπτά περίπου.

Δεν υπάρχει καθορισμένη αναλογία νερού προς σπόρους chia, αλλά οι vloggers στο TikTok, χρησιμοποιούν 1 κουταλιά της σούπας από τους σπόρους σε ένα τυπικό ποτήρι νερό.

Αν δεν σας αρέσει να πίνετε σπόρους chia, δοκιμάστε να τους τρώτε στεγνούς πάνω από σαλάτες ή να τους βάλετε σε αρτοσκευάσματα, όπως ψωμί ή τηγανίτες. Μπορείτε επίσης να τα προσθέσετε σε smoothies ή να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια πουτίγκα με σπόρους chia για πρωινό ή ένα σνακ.

Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων Chia;

Επειδή οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά με αξιοπρεπή ποσότητα θερμίδων και λίπους ανά μερίδα, καταναλώστε τους με μέτρο. Ένα τυπικό μέγεθος μερίδας σπόρων chia είναι 2 κουταλιές της σούπας, το οποίο προσθέτει περίπου 138 θερμίδες, σύμφωνα με το USDA.

Οι σπόροι Chia δεν είναι μια μαγική σφαίρα για απώλεια βάρους. Δεν καίνε επιπλέον θερμίδες ούτε αυξάνουν τον μεταβολισμό με κανέναν τρόπο. Επιπλέον, εάν καταναλώνετε πάρα πολύ νερό με σπόρους chia, μπορεί να αυξήσετε το βάρος σας.

NETWORK