Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 87 εγείρουν θέμα για τη διαγραφή Πολάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 87 εγείρουν θέμα για τη διαγραφή Πολάκη Φωτογραφία: INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την οριστική ρήξη.

Συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης διέγραψε χτες τον Παύλο Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος (πλέον) βουλευτής Χανίων όχι μόνο παραμένει μέλος του κόμματος αλλά συμμετέχει κανονικά στα καθοδηγητικά όργανά του. Δηλαδή το χυδαίο μπούλινγκ του Πολάκη σε βάρος της συνεργάτριας του Άδωνι Γεωργιάδη κρίθηκε ότι παραβιάζει τη δεοντολογία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρείται συμβατό με τη δεοντολογία των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος…

Πρόκειται για προφανή παραλογισμό που δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την οριστική ρήξη με τον Παύλο Πολάκη. Άλλωστε από την ώρα που ανακοινώθηκε η διαγραφή του Πολάκης, σημειώνεται ένα μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας στη «συριζική σφαίρα» των social media. Στο επίπεδο των διαδικτυακών εντυπώσεων ο Πολάκης κέρδισε σαφώς τις εντυπώσεις. Αλλά και στο επίπεδο του κομματικού μηχανισμού εντυπωσιάζει η απροθυμία των πρωτοκλασάτων στελεχών να στηρίξουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρός και αμετανόητος

Στις σημερινές δηλώσεις του ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε σκληρός και αμετανόητος, σηκώνοντας το γάντι της αντιπαράθεσης με τον Κασσελάκη. Απαντώντας στη δήλωση του Κασσελάκη ότι τον αγαπά, ο Πολάκης τόνισε ότι «δεν φτάνουν οι αγάπες, όταν έχεις αποκάλυψη σκανδάλου και απέναντί σου συνεργάτιδα υπουργού που κάνει μορφασμούς υποτίμησης και δεν της λέω απολύτως καμία βρισιά. Κατάγομαι από τόπο που σέβονται τις γυναίκες. Όταν κάνει γκριμάτσες και λες κλέβουν 1,5 δισ. τι να της πω; Να της δώσω γαρίφαλο;»

Χαρακτήρισε επίσης υποκριτικό και στημένο το κλάμα της Αθηνάς Λινού. Επανέλαβε δε ότι η διαγραφή του θα κριθεί στο καταστατικό συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο. Εν ολίγοις, ο Πολάκης θα επιχειρήσει την αναβάπτιση του από την κομματική βάση, ακυρώνοντας την διαγραφή του από τον Κασσελάκη. Το ερώτημα που τίθεται όλο και πιο έντονα τις τελευταίες ώρες είναι αν ο Πολάκης θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αρκεστεί στην επιστροφή του στην ΚΟ.

Η σφήνα των 87

Στην αντιπαράθεση μπήκαν σφήνα οι 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης οι οποίοι συγκροτούν τον τρίτο εσωκομματικό πόλο απέναντι στους «κασσελακίστας» και τους πολακικούς. Για τους 87, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής ο εκφυλισμός και η γελοιοποίηση. Επισημαίνουν δε το προφανές, δηλαδή το ο Παύλος Πολακης δεν είναι ένα απλό μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σφακίων, αλλά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα καθοδηγητικά όργανα και στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά συνέπεια, η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα δε μπορεί να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγμής. Αν η απόφαση λήφθηκε εν θερμώ, υποστηρίζουν οι 87, θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι αν η διαγραφή Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνση του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί απολύτως αναξιόπιστος στην κοινή γνώμη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στο Dnews ηγετικό στέλεχος των 87 «ο πρόεδρος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά πρέπει να αποφασίσει. Όποιος πατάει σε δυο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό». Με πιο απλά λόγια, ο Κασσελάκης πήγε να λύσει ένα πρόβλημα και δημιούργησε ένα μεγαλύτερο.