Πολιτική

Μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων για να μην κλείσει η υπόθεση των υποκλοπών

Μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων για να μην κλείσει η υπόθεση των υποκλοπών
Αποφασισμένα να συνεχίσουν τον συντονισμό των προσπαθειών τους προκειμένου να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση το άρον άρον κλείσιμο της υπόθεσης των υποκλοπών εμφανίζονται τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Παρά το γεγονός ότι την Τετάρτη δεν έγινε εφικτό να κατατεθεί κοινό αίτημα για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (η οποία, παρόλα αυτά, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10:00, καθώς κατατέθηκαν 4 παρόμοια αιτήματα που αθροίστηκαν), ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας φέρονται να διατηρούν σε μεγάλο βαθμό κοινές εκτιμήσεις για τη στρατηγική της ΝΔ, αλλά και για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν.

Εν αναμονή σύγκρουσης χωρίς αποτέλεσμα σήμερα στη Βουλή

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της ηγεσίας των τεσσάρων κομμάτων, η κυβέρνηση δέχθηκε να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών προκειμένου να κλείσει και το συγκεκριμένο επεισόδιο των παρακολουθήσεων και να μην «σέρνεται» στην επικαιρότητα όλο τον Αύγουστο. Επίσης, κοινή είναι η εκτίμηση ότι, παρά το γεγονός πως φαίνεται να συγκεντρώνεται πλειοψηφία 2/5 των μελών της Επιτροπής (με τη συμμετοχή της Νίκης ή της Ελληνικής Λύσης), η ΝΔ δεν θα δεχτεί το αίτημα να δοθούν στην Επιτροπή Θεσμών όλα τα σχετικά πορίσματα της Δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών, καθώς και να προσέλθουν σε αυτή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, η οποία διέταξε την αρχειοθέτηση της υπόθεσης και ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διενήργησε την προκαταρκτική εξέταση. Με αυτό το δεδομένο, η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών αναμένεται ιδιαίτερα θερμή, αλλά χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα στον ορίζοντα, τουλάχιστον σε ότι αφορά την εξέταση της υπόθεσης στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής.

Συνεχίζεται η συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων παρά τα αγκάθια

Ωστόσο, ταύτιση βούλησης καταγράφεται μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων και για τη συνέχιση άσκησης πίεσης σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στο κοινοβούλιο, στην ελληνική δικαιοσύνη, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πάνω από όλα πολιτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταξύ τους δίαυλοι για το εν λόγω θέμα παραμένουν διαρκώς ανοιχτοί, ενώ σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται κοινή επιχειρηματολογία, αλλά ακόμη και φρασεολογία, όπως για παράδειγμα η λέξη «μπανανία». Επιπλέον, είναι φανερή η προσπάθεια όλων των πλευρών να μην σπάσει το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί και για αυτό κανένας δεν «κάρφωσε» τον Στέφανο Κασσελάκη για το γεγονός ότι δεν επέτρεψε την κατάθεση κοινού αιτήματος την Τετάρτη, ενώ φέρεται, δε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να επεδίωξε και κοινό αίτημα, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Νέας Αριστεράς.

Αναζητώντας τις επόμενες πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα

Με αυτά τα δεδομένα, τα 4 κόμματα αναζητούν τις επομενες πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν τη συγκάλυψη της υπόθεσης και θα τη φέρουν εκ νέου στη κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ως ένα από τα θύματα των παρακολουθήσεων, προανήγγειλε χθες (με συνέντευξη του στο Dnews) και τρίτη προσφυγή στο Ε.Δ.Δ.Α. (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), αυτή τη φορά για τον πυρήνα του θέματος, δηλαδή για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη λόγω της πλημμελούς έρευνας και παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Επίσης χθες, ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να εξεταστεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων και το γεγονός ότι ακόμη η έρευνα, σχετικά με τους υπεύθυνους, δεν έχει καρποφορήσει.

Ερωτηματικό για το αν θα υπάρξουν μείζονα πολιτικά αποτελέσματα

Μολονότι έχει καταστεί πλέον σαφές το σκηνικό πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει στηθεί, δηλαδή από η μια πλευρά η κυβέρνηση προσπαθεί να «κρύψει» την υπόθεση και από την άλλη η προοδευτική αντιπολίτευση επιδιώκει να μείνει στην επικαιρότητα και η απόδοση ευθυνών να φτάσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραμένει ερωτηματικό το αν θα υπάρξουν τελικά μεγάλα πλήγματα για τη ΝΔ. Αν και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο, το γεγονός ότι οι υποκλοπές συνεχίζουν να αφήνουν σκιές στην εικόνα της κυβέρνησης, αλλά και η υπόθεση να αθροίζεται στα μάτια των πολιτών με άλλες αναποτελεσματικές διερευνήσεις υποθέσεων, όπως έγινε μέσα στην εβδομάδα με το φιάσκο της δίκης για τη δολοφονία Καραϊβάζ και την απελευθέρωση του σταθμάρχη των Τεμπών, ενδεχομένως να προοικονομεί ανατροπές.