Πολιτική

Γιατί η Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία

Γιατί η Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου είναι σημαντική για την ελληνική οικονομία
Η επερχόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, προγραμματισμένη για την Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, θεωρείται καθοριστική για τις επενδυτικές αποφάσεις που αφορούν δισεκατομμύρια ευρώ σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Παρά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις από άλλους οίκους αξιολόγησης, η Moody’s παραμένει ο μόνος μεγάλος οίκος που δεν έχει ακόμα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Η Moody’s εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει «σταθερές προοπτικές», οι οποίες συνδυάζουν βαθιές διαρθρωτικές βελτιώσεις με διαρθρωτικές προκλήσεις. Σύμφωνα με τον οίκο, ενώ οι βελτιώσεις αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιστωτικές μετρήσεις της Ελλάδας, οι προκλήσεις όπως το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η ευπάθεια της οικονομίας σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς ενδέχεται να επιβαρύνουν το πιστωτικό της προφίλ.

Η Moody’s επισημαίνει ότι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της δικαιοσύνης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης, μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις, όπως μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα και ταχύτερη βελτίωση της δημοσιονομικής ευρωστίας. Αντίθετα, μια πιθανή αντιστροφή της οικονομικής πολιτικής ή μια επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της χώρας θα μπορούσαν να ασκήσουν πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση.

Η σημασία των αξιολογήσεων αυτών υπογραμμίζεται από την εισροή ξένων κεφαλαίων ύψους 5 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μετοχές κατά την περίοδο των πρόσφατων αναβαθμίσεων από άλλους οίκους.

Μια μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι η αναβάθμιση του πιστωτικού προφίλ της χώρας ευθύνεται για περίπου το 80% της μείωσης του spread. Οι Αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι στις αξιολογήσεις, καθώς σχεδόν εννέα στα δέκα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια βασίζουν τις αποφάσεις τους στην επενδυτική βαθμίδα, έναντι επτά στα δέκα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

NETWORK