Πολιτική

Η δήλωση Γεωργιάδη για τον θάνατο τουρίστριας στην Ανάβρα που προκάλεσε αντιδράσεις

Η δήλωση Γεωργιάδη για τον θάνατο τουρίστριας στην Ανάβρα που προκάλεσε αντιδράσεις Φωτογραφία: ΣΚΑΙ
«Σε περιφερειακό ιατρείο γιατρός Σαββατοκύριακο έχει υπάρξει ποτέ στο ΕΣΥ;» διερωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη αναφορικά με τον θάνατο τουρίστριας στο χωριό Ανάβρα του Βόλου, ότι το Σάββατοκύριακο δεν προβλέπεται γιατρός σε περιφερειακά ιατρεία, από ιδρύσεως του ΕΣΥ.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι «διαβάζω χθες καταγγελία αντιδημάρχου σε ένα χωριό στον Βόλο ότι πέθανε τουρίστρια γιατί δεν υπήρχε περιφερειακός γιατρός. Η ατυχήσασα αυτή κυρία που έφυγε έπαθε ανακοπή σε μία ταβέρνα Κυριακή. Σε περιφερειακό ιατρείο γιατρός Σαββατοκύριακο έχει υπάρξει ποτέ στο ΕΣΥ; Από την ίδρυση του ΕΣΥ το Σάββατοκύριακο δεν προβλέπεται γιατρός. Την περιοχή την καλύπτει το πλησιέστερο κέντρο υγείας. Αυτό ισχύει από τον αείμνηστο Γεννηματά, από την ίδρυση του ΕΣΥ».

Συνέχισε λέγοντα πως «Η νοσηλεύτρια πήγε στα 3 λεπτά να κάνει ΚΑΡΠΑ, το ασθενοφόρο έφτασε σε 20 λεπτά από τον Δομοκό, η κυρία πέθανε, γιατί πέθανε, δεν μπορούσε να σωθεί, δεν είχε να κάνει με τον γιατρό». Πρόσθεσε ακόμα ότι «Εάν στην κοινή γνώμη μένει η εικόνα ότι πέθανε μία τουρίστρια γιατί δεν υπήρχε γιατρός, αυτό είναι ψέμα. Δεν πέθανε για αυτό. Αυτό βλάπτει το ΕΣΥ, βλάπτει και την Ελλάδα».

Σε δεύτερο περιστατικό που ανέφερε μίλησε για μία κυρία με δύσκολη εγκυμοσύνη στην Πρέβεζα. «Είναι 7,5 μηνών, πάει στην μαιευτική στο νοσοκομείο Πρέβεζας. Επειδή ήταν βεβαρυμμένο το περιστατικό αποφάσισαν να την πάνε σε μονάδα νοσηλείας νεογνών, που έχει το Ρίο και η Λάρισα, όπως είπε. Η απόφαση για τη Λάρισα ελήφθη καθώς η μονάδα του Ρίο ήταν καλυμμένη.

«Το ασθενοφόρο την πάει στη Λάρισα, συνοδεία, όχι αγροτικής γιατρού, αλλά εξειδικευμένης μαιευτήρα γυναικολόγου» είπε και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να πάει στα Τρίκαλα γιατί έσπασαν τα νερά. «Πού έκανε λάθος το ΕΣΥ;» είπε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διερωτήθηκε «υπάρχει μήπως Εθνικό Σύστημα Υγείας στον κόσμο που να μην έχει προβλήματα;. Τα χιλιάδες περιστατικά που καθημερινά πάνε καλά, δεν πρόκειται να τα ακούσετε, αν όμως συμβεί η παραμικρή στραβή θα σπεύσουν όλοι να κατηγορήσουν το ΕΣΥ. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα κατάρρευσης του ΕΣΥ είναι ψευδής».

Για το περιστατικό στη Σάμο, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «Καταρχάς η γιατρός δεν έπαθε εγκεφαλικό. Η γιατρός, ευτυχώς, το τονίζω, είναι καλά στην υγεία της, μίλησα και ο ίδιος μαζί της. Θα γυρίσει σε 15 μέρες στη δουλειά της. Έκανε πολλές εφημερίες, όπως κάνουν πολλοί γιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, οι περισσότερες από αυτές όμως ήταν “on call”. Δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν δικαιολογείται δηλαδή να γράφεται ότι έπαθε εγκεφαλικό από τις εφημερίες. Ήταν όμως πιεσμένη; Ναι. Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της διοικήτριας και έχω διορίσει προσωρινό Διοικητή, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ».