Πολιτική

Χάρης Δούκας στο Dnews: Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή που θα φέρει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Χάρης Δούκας στο Dnews: Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή που θα φέρει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση
Σαφείς αιχμές κατά Ανδρουλάκη, κανένα περιθώριο εκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη - Τι λέει ο Χάρης Δούκας για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης.

«Θα αλλάξουμε και θα νικήσουμε» διαμηνύει ενόψει των εκλογών για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Dnews και στην οποία μιλάει για όλα.

Ο Χάρης Δούκας τονίζει ότι χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή που θα φέρει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. «Δεν μπορεί όταν η φθορά της ΝΔ διευρύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, εμείς να είμαστε ικανοποιημένοι με το 12-13%. Χωρίς προοπτική πρωθυπουργισιμότητας και νίκης στις εκλογές», αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ προειδοποιεί: «Θα τελειώσουμε με τις λογικές του μικρού ελεγχόμενου ΠΑΣΟΚ, όπου οι παρέες κυριαρχούν». Αφήνει μάλιστα αιχμές για «λευκή απεργία» του νυν προέδρου επί προεδρίας Γεννηματά, αλλά και ότι θεωρούσε χαμένη τη μάχη για το Δήμο Αθηναίων.

Ο Χάρης Δούκας δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εκλογικής σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, τονίζοντας ότι στόχος του είναι το μεγάλο, αυτόνομο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε πολίτες και όχι για συμφωνίες κορυφής σε κλειστά γραφεία, πίσω από τις πλάτες των πολιτών.

Τέλος, ενώ τάσσεται υπέρ της επιστροφής όλων των πολιτών που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ, διαμηνύει ταυτόχρονα πως δεν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανένα από αυτούς που έφυγαν για μια καρέκλα εξουσίας προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση.

Κύριε Δούκα σας ασκείται σκληρή κριτική, υπογείως και από συνυποψήφιους σας, γιατί είστε υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα δηλώνετε πως αν εκλεγείτε θα παραμείνετε Δήμαρχος Αθηναίων. Δυο καρπούζια σε μια μασχάλη χωρούν; Επιμένετε στη θέση σας;

Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες όχι μόνο για την παράταξη, αλλά για τη χώρα. Σήμερα η πολιτική της ΝΔ οδηγεί την Ελλάδα σε αδιέξοδο. Σε μια κρίση οικονομική, κοινωνική, κρίση στη δημοκρατία, κρίση στο πολιτικό σύστημα.

Η ΝΔ μας χρεοκόπησε το 2009,γιατί υπήρξε κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος από ένα υδροκέφαλο και συγκεντρωτικό κράτος. Τώρα και πάλι η ΝΔ απειλεί να μας οδηγήσει σε νέες περιπέτειες,

Ένα δήθεν επιτελικό κράτος νέμεται εξουσία και πόρους, στηρίζοντας μόνο τους μεγάλους και ισχυρούς, εις βάρος των πολλών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η εκλογή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει εθνική σημασία.

Γιατί η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή κατεύθυνσης. Το ερώτημα είναι με ποια ηγεσία η παράταξη μας θα σηκώσει ανάστημα και θα εκφράσει και πάλι την πλειοψηφία του λαού μας. Με ποια ηγεσία θα δοθεί -μέσα από την λαϊκή ψήφο -τέλος στην συντηρητική, αδιαφανή και συγκεντρωτική διακυβέρνηση του κ Μητσοτάκη. Τέλος και στην απειλητική ενίσχυση της Ακροδεξιάς.

Σε αυτή την κρίσιμη ώρα, επέλεξα να αναλάβω τις ευθύνες μου και να καταθέσω την υποψηφιότητα μου στην κρίση των προοδευτικών πολιτών.

Αυτή η μάχη όμως έχει και άμεση σχέση με το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.

Την ώρα που δυναμώνει η συζήτηση για την Ευρώπη των πόλεων και των περιφερειών, στη χώρα μας τα πάντα ελέγχονται από το Μαξίμου.

Αυτό πρέπει να αλλάξει .Θα μείνω Δήμαρχος Αθηναίων τιμώντας την ψήφο των πολιτών, γιατί πιστεύω στην Αυτοδιοίκηση και θέλω από τώρα να δώσω τον αγώνα για ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, με αποκέντρωση, τοπικότητα και συμμετοχή των πολιτών.

Ώστε η Αυτοδιοίκηση να έχει δύναμη και να λογοδοτεί στους πολίτες. Να έχουν οι τοπικές κοινωνίες λόγο για τα έργα που γίνονται στην περιοχή τους, με συγκεκριμένο προϋπολογισμό που γνωρίζει ο κάθε πολίτης. Να μη χρειάζεται κανείς βουλευτές και υπουργούς, για να πηγαίνει στο συγκεντρωτικό, αθηνοκεντρικό κράτος.

Και τα λέει αυτά ο Δήμαρχος Αθηναίων. Αυτό δεν αρέσει στην κυβέρνηση.

Αλλά μόνο έτσι θα αλλάξουμε την κατάσταση στην χώρα και τις κατεστημένες αντιλήψεις.

Θα ισχύσει το πρόσφατο δόγμα του κόμματος σας, ότι αν υπάρξει πρόβλημα θα συγκυβερνήσετε με την ΝΔ; Οτι δεν θα αφήσετε την χώρα ακυβέρνητη;

Δεν υπάρχει τέτοιο δόγμα για εμένα. Δε θα συγκυβερνήσουμε με την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ όπως μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι και θα είναι ο ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος της δεξιάς, της Νέας Δημοκρατίας.

Ο δικός μας στόχος είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση με πατριωτικό χαρακτήρα, που θα κάνει πράξη το ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και θα φέρει μια δίκαιη ανάπτυξη με ίσες δυνατότητες. για όλους. Γιατί προοδευτικό είναι ό,τι μειώνει τις ανισότητες.

Με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, υπάρχουν περιθώρια εκλογικής σύμπραξης;

Κανένα περιθώριο.

Στόχος μας είναι το μεγάλο, αυτόνομο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. Με καθαρές, τολμηρές, σύγχρονες πολιτικές, για τις τομές που χρειάζεται η χώρα, για τις ρήξεις με τα καρτέλ και τα κατεστημένα που την κρατούν καθηλωμένη.

Ιδίως μετά τις ευρωεκλογές εντάθηκαν οι συζητήσεις για την ανασύνθεση της λεγόμενης κεντροαριστεράς, δηλαδή της προοδευτικής παράταξης. Η θέση του Χάρη Δούκα; Αν εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει την δημιουργία ευρύτερου σχήματος; Και θα θέσει τον εαυτό του στην κρίση της βάσης για το ποιος είναι υποψήφιος Πρωθυπουργός;

Η ανασύνθεση απαιτεί μια ξεκάθαρα προοδευτική ατζέντα. Που τολμά να σπάσει τα αποστήματα, να συγκρουστεί με τις ελίτ, υπέρ των πολλών. Όχι με ισαποστάκηδες και πολιτικές μεζούρες για να μη θίξουμε τα κακώς κείμενα και τα μεγάλα συμφέροντα.

Αυτή την ανασύνθεση την κάναμε πράξη στην ΚΕΔΕ, όπου παρότι ο χάρτης της Αυτοδιοίκησης ήταν μπλε, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές των κυβερνητικών παραγόντων, πήραμε το πολύ αξιόλογο ποσοστό του 30%.

Με αυτή την πολιτική προχωρούμε. Μαζί με όλους όσοι είναι προοδευτικοί στην πράξη και όχι στα λόγια και δεν αντέχουν τη βαθιά συντηρητική πολιτική της ΝΔ.

Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες που πιστεύουν σε μια πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο.

Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ. Καλούμε όσους έκαναν διαφορετικές επιλογές, όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, να επιστρέψουν σπίτι τους. Για το μεγάλο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Για να κυβερνήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ, χρειάζεται να γίνει μια μεγάλη αγκαλιά, που θα συγκεντρώσει όσους πιστεύουν ότι η προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα, έχει παρόν και μέλλον.

Σε μια τέτοια προοδευτική παράταξη, ποιοι από τους σημερινούς σχηματισμούς μπορεί να έχουν θέση;

Εμάς μας ενδιαφέρουν οι πολίτες. Αγωνιζόμαστε για τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη, το μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, όχι με συμφωνίες κορυφής σε κλειστά γραφεία, πίσω από τις πλάτες των πολιτών.

Για την αλλαγή κατεύθυνσης, που θα προσφέρει ασφάλεια, ισότητα ευκαιριών, ανάπτυξη για όλους, αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων σε ποιοτικά δημόσια αγαθά -υγεία, παιδεία, ασφάλιση-και θα μειώσει τις ανισότητες, με ένα νέο, δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Με σεβασμό στο περιβάλλον και πρόσβαση όλων στις νέες μορφές ενέργειας.

Με μέριμνα για τον αγρότη και τον μικρομεσαίο, με ένα κράτος για τον πολίτη και όχι λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας.

Με μια γνήσια πατριωτική πολιτική στην υπεράσπιση των εθνικών μας δικαιωμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση του αφελληνισμού της οικονομίας μας, μέσα από τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής και των επιχειρήσεων που καινοτομούν, έχουν ελληνική προστιθέμενη αξία, δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Αν εκλεγείτε πώς θα λειτουργήσετε ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Πώς θα συγκροτηθούν τα όργανα και πώς θα λειτουργεί το κόμμα Και με τους συνυποψήφιους σας τι θα κάνετε;

Θα τελειώσουμε με τις λογικές του μικρού, ελεγχόμενου, κλειστοφοβικού ΠΑΣΟΚ, όπου οι παρέες κυριαρχούν.

Στόχος μου είναι ένα ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή, δημοκρατική, συμμετοχική λειτουργία.

Με νέο μοντέλο λειτουργίας ,αλλά και νέο μοντέλο ηγεσίας.

Ένα ΠΑΣΟΚ που ακούει και συνδιαλέγεται με τοπικές κοινότητες, κινήματα πολιτών, με τα συνδικάτα τα επιμελητήρια, την αυτοδιοίκηση, τις επιστημονικές οργανώσεις, με τους θεσμούς μιας δημοκρατικής και συμμετοχικής κοινωνίας.

Ένα ΠΑΣΟΚ που τα όργανα θα συνεδριάζουν τακτικά και θα παίρνουν αποφάσεις. Γι’ αυτό και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο θα γίνουν πιο ευέλικτα.

Που οι οργανώσεις του θα έχουν ρόλο και συμμετοχή, μέσα από ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Με Τομείς πολιτικής ανοιχτούς στα μέλη και στους φίλους, με εκλογή των Γραμματειών τους μετά από δημόσια προκήρυξη και αξιολόγηση. Με αυτόνομα δίκτυα νεολαίας σε γειτονιές, σχολές, εργασιακούς χώρους, που θα εκλεγούν αντιπροσώπους για το Συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

Με συγκρότηση, ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση, δικτύων σε κάθε επαγγελματικό χώρο, με την διαμόρφωση θέσεων και διάλογο για αυτές. Με ελεύθερη διακίνηση όλων των απόψεων στο εσωτερικό του κόμματος.

Όσο για το μοντέλο ηγεσίας. Δεν πιστεύω σε σωτήρες και Μεσσίες. Η ηγεσία πρέπει να ενώνει, να διασφαλίζει τη συλλογικότητα και τη συμμετοχή. Αλλά και την αποτελεσματικότητα στη δράση. Στην κατανομή των κεντρικών ευθυνών θα έχουν ρόλο όλοι, χωρίς διαχωρισμούς. Φυσικά πρώτοι οι συνυποψήφιοι μου.

Αν χάσετε δεσμεύεστε ότι θα μείνετε στο ΠΑΣΟΚ; Καλείτε τους συνυποψήφιους σας να πράξουν το ίδιο; Και αν εκλεγείτε θα καλέσετε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν, ακόμη και αν έχουν περάσει ενδιαμέσως από άλλο κόμμα;

Δέσμευση είναι η πορεία μου. Ήμουν πάντα παρών, στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ.

Στρατιώτης στον Τομέα ενέργειας, σε στενή συνεργασία με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, με νέες επεξεργασίες, προτάσεις νόμου, θέσεις για τις ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας. Όταν άλλοι έκαναν λευκή απεργία, γιατί δεν είχαν την ηγεσία. Στρατιώτης στη μάχη της Αθήνας, όταν μου ζητήθηκε να δώσω ένα αγώνα που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρούσε χαμένο. Στρατιώτης στη μάχη για την ΚΕΔΕ, όταν μου έλεγαν τι θες και ασχολείσαι με μια μάχη που οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί.

Έτσι παραμένω και θα παραμένω. Ακόμη και όταν-όπως πιστεύω -κερδίσω τις εκλογές.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα σας. Θέλουμε όλους τους πολίτες που έφυγαν από κοντά μας. Θα είμαι όμως ξεκάθαρος. Λέμε όχι σε εκείνους που με τη στάση τους προσβάλλουν τις αρχές και τις αξίες της παράταξης μας. Δεν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανένα από αυτούς που έφυγαν για μία καρέκλα εξουσίας προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση.

Γιατί βάλατε υποψηφιότητα; Πιστεύετε ότι υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να έχει κυβερνητική προοπτική;

Έθεσα υποψηφιότητα γιατί η παράταξη μας δεν μπορεί να περιμένει, να αρκείται σε κάθε εκλογή σε μικρά βήματα, που πολλές φορές είναι τόσο μικρά που μοιάζουν με στασιμότητα. Δεν μπορεί όταν η φθορά της ΝΔ διευρύνεται και ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, εμείς να είμαστε ικανοποιημένοι με το 12-13%. Χωρίς προοπτική πρωθυπουργισιμότητας και νίκης στις εκλογές. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή, που θα δώσει στην παράταξη τη δυναμική της νίκης, που θα φέρει και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

Το ερώτημα είναι: Θα καθηλωθούμε στα όρια μίας κλειστής αντίληψης χωρίς όραμα ή θα στηριχθούμε σε ένα ανοιχτό, συμμετοχικό κόμμα, ικανό να αναμετρηθεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις απαιτήσεις των καιρών; Θα καταθέσουμε τις προτάσεις σε κάποιο άγνωστο μέλλον ή «θα αρπάξουμε το τώρα» για να πορευθούμε στο αύριο, αξιοποιώντας τα ιστορικά ορόσημα του χθες;

Πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση σας υποσκάπτει; Και μαζί σας και τον Δήμο Αθηναίων;

Σε όλα τα κρίσιμα ζήτημα η Κυβέρνηση είναι απέναντι μας. Κάποιοι ακόμη δεν μπορούν να χωνέψουν την ήττα τους στις δημοτικές εκλογές. Μετά την ανικανότητα του κ. Μπακογιάννη, αντιμετωπίζουμε την εκδικητικότητα του κ. Μητσοτάκη.

Αυτή η αρνητική στάση δεν αφορά μόνο την Αθήνα. Αφορά όλη την Αυτοδιοίκηση. Της στερούν πόρους, περικόπτουν αρμοδιότητες, δεν επιτρέπουν τις απαραίτητες προσλήψεις.

Θέλουν μια Αυτοδιοίκηση ελεγχόμενη, επαίτη στους προθάλαμους των Υπουργείων.

Αλλά εμείς θα δώσουμε μάχη για μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση. Μαζί με όλους όσοι το κατανοούν έξω από κόμματα και χρώματα.

Όπως συνεχίζουμε και τη μάχη για την Αθήνα. Με μάχες απέναντι στα συμφέροντα. Δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε απέναντι σε όσους ήθελαν μια πόλη τσιμεντένιων μεγαθηρίων. Σπάμε απόστημα εγκληματικών οργανώσεων, που εκβίασαν μαγαζιά, δίνουμε μάχη για την πρόσβαση των Δήμων στην ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών.

Δίνουμε μάχη για να αποδοθούν στον Δήμο τα τέλη από τον τουρισμό, όπως συμβαίνει σε όλο τον δυτικό κόσμο, για να ενισχύσουμε τα δημοτικά μας ιατρεία, για να καταστήσουμε την Αθήνα προσβάσιμη για όλους. Εντείνουμε την προσπάθεια για μια καθαρή και ασφαλή Αθήνα, με ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες για όσους έχουν ανάγκη.

Συνεχίζουμε… Για μια Αθήνα με περισσότερο φως.