Πολιτική

Είναι πιθανός ένας «σασμός» Κασσελάκη - Πολάκη;

Είναι πιθανός ένας «σασμός» Κασσελάκη - Πολάκη; Φωτογραφία: sooc
Η επαναφορά Πολάκη σε κεντρικό ρόλο της Κουμουνδούρου θα έκανε ζημιά στο αρχηγικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη και θα τον έθετε σε σημαντικό βαθμό υπό την κηδεμονία του.

Με δεδομένη πια την οριστική διάρρηξη των σχέσεων του Στέφανου Κασσελάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο, την εκδήλωση «αρχηγικού» ενδιαφέροντος του Νικόλα Φαραντούρη και την παγιωμένη εδώ και πολύ καιρό κόντρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τους 87 και τον Αλέξη Τσίπρα, το πρόσωπο κλειδί για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Κουμουνδούρου καθίσταται ξεκάθαρα ο Παύλος Πολάκης.

Είναι, δε, κοινός τόπος στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ (…την Κουμουνδούρου) ότι η πορεία των σχέσεων Πολάκη-Κασσελάκη στο εξής δεν προσφέρεται για ασφαλείς προβλέψεις και στοιχήματα.

Γιατί έχει ανάγκη τον Πολάκη ο Κασσελάκης

Αν ο Χανιώτης βουλευτής εξακολουθήσει να συμβάλει και αυτός στην αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η πορεία φθοράς του ηγετικού προφίλ του, παρά το γεγονός ότι αριθμητικά, τουλάχιστον σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, οι Νίκος Παππάς και Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να αθροίζουν δυνάμεις που ενδεχομένως να είναι πλειοψηφικές. Αντιθέτως, αν επιτευχθεί ένας συμβιβασμός Κασσελάκη-Πολάκη και ο Χανιώτης Βουλευτής ξαναγυρίσει στο προεδρικό στρατόπεδο, σε εσωκομματικό επίπεδο ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα έχει αντιπάλους που θα μπορούσαν εύκολα να απειλήσουν τη θέση του. Ωστόσο, η επαναφορά Πολάκη σε κεντρικό ρόλο της Κουμουνδούρου θα έκανε ζημιά στο αρχηγικό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη και θα τον έθετε σε σημαντικό βαθμό υπό την κηδεμονία του.

Η δυσκολία Πολάκη να φύγει από το προεδρικό στρατόπεδο

Αλλά και για τον Παύλο Πολάκη, η επιλογή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Από τη μια πλευρά, η διάθεση που συνεχίζει να εκφράζει ο ίδιος στα social media, καθώς και φανατικοί υποστηρικτές του, μοιάζει να φανερώνει την επιμονή του να ανατρέψει τον Στέφανο Κασσελάκη και να ηγηθεί ο ίδιος του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος. Επιπλέον, μια αλλαγή της στάσης του μοιραία θα του αφήσει τη ρετσινιά της υποταγής και της πολιτικής κυβίστησης. Από την άλλη, δεν φαίνεται να έχει πολλούς συμμάχους στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βρίσκεται σε ακραία κόντρα και με τους 87 και με τον Σωκράτη Φάμελλο και από πολύ παλιότερα με τον Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, δέχεται «πατρικές», αλλά πολύ επίμονες, πιέσεις από τη σε μεγάλο βαθμό ενιαία πολακοκασσελακική βάση να τα βρει ξανά με τον Στέφανο Κασσελάκη για καλό της προεδρικής πλευράς του κόμματος και με στόχο να προχωρήσουν στο τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την εσωκομματική αντιπολίτευση των 87.

Η θυσία της Λινού

Με αυτά τα δεδομένα, είναι λογικό να προκύπτουν απόπειρες «σασμού» ανάμεσα στους δύο Χανιώτες άνδρες. Ήδη, η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στην εκτίμηση που εξέφραζε στο πρόσωπο της μέχρι πριν λίγες μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι ένα σαφές δείγμα της προσέγγισης που επιχειρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη, ενώ είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσει και η διαγραφή της και από το κόμμα, καθώς έχει ξεκινήσει η εξέταση της υπόθεσης της από την Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αποκατάσταση Πολάκη στην ΚΟ

Υπάρχουν όμως και άλλα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η πλευρά Κασσελάκη στην κατεύθυνση του να επουλώσει το πλήγμα στις σχέσεις του με τον Πάυλο Πολάκη. Το πιο βασικό θα ήταν βεβαίως η αποκατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως συνοδευόμενη από κάποια θέση τομεάρχη, δεδομένου ότι οι θέσεις του προεδρείου άλλαξαν πολύ πρόσφατα (μόλις προχθές) χέρια.

Θυσίες μελών του επιτελείου για σηματοδοτηθεί αλλαγή πολιτικής

Ακόμη, αρκετοί από τους ενδιάμεσους Πολάκη-Κασσελάκη υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να απομακρύνει ορισμένα πρόσωπα του προσωπικού του ή του κομματικού επιτελείου, ως κίνηση που θα βοηθούσε τον Παύλο Πολάκη να δικαιολογήσει με έναν σχετικά εύσχημο τρόπο την απόσυρση της κριτικής που κάνει στην στη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Το θέμα είναι ποιά πρόσωπα θα μπορούσαν να θυσιαστούν σε αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, τα ονόματα της γραμματέως του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και του συντονιστή οργανωτικού, Γιάννη Βουλγαράκη, τα οποία ακούγονται δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν εκφράζουν απλώς την αντιπάθεια άλλων παραγόντων του κόμματος, που ενδεχομένως εποφθαλμιούν τις θέσεις τους.

Ο κοινός σκοπός του εξοβελισμού των 87

Πλήρης ταύτιση Κασσελάκη-Πολάκη φαίνεται να υπάρχει πάντως στη σημασία ενός άγριου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με την εσωκομματική αντιπολίτευση των 87. Αυτό είναι τόσο δεδομένο που θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα για την επούλωση των πληγών που άνοιξαν στη σχέση τους τις προηγούμενες εβδομάδες.

Αγκάθι ή ενδιάμεσος ο Παππάς

Τέλος, ένας άλλος σημαντικός καθοριστικός παράγοντας στις σχέσεις Κασσελάκη-Πολάκη ίσως να είναι και ο αναβαθμισμένος με την καρέκλα του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, Ορισμένοι λένε ότι και οι σχέσεις Παππά-Πολάκη δεν είναι καλές, επομένως η αναβάθμιση Παππά θα αποτελέσει ένα επιπλέον αγκάθι στις σχέσεις Πολάκη-Κασσελάκη. Αντιθέτως, άλλοι εκτιμούν πως ο Νίκος Παππάς έχει ικανότητα πολιτικών προσεγγίσεων που λόγω απειρίας δεν διαθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα συμβάλει στο να τα ξαναβρούν με τον Παύλο Πολάκη.

Το ορόσημο της Κεντρικής Επιτροπής

Σε κάθε περίπτωση, το χρονικό ορόσημο για το ξεκαθάρισμα αυτού του θολού τοπίου είναι το σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου, κατά το οποίο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας απαιτείται το 50%+1 των μελών για να περάσει μια πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου. Αντιθέτως, με πολύ νωπές τις μνήμες του απόλυτου «μπάχαλου» που είχε δημιουργηθεί στο Έκτακτο Συνέδριο της άνοιξης, μάλλον καμία πλευρά δεν θα ήθελε να πάει στο Καταστατικό Συνέδριο των αρχών Οκτωβρίου χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί η στάση του Παύλου Πολάκη, πιθανότατα ούτε ο ίδιος.