Πολιτική

Άννα Διαμαντοπούλου: Στις εσωκομματικές εκλογές επιλέγουμε τον υποψήφιο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ για τις βουλευτικές

Άννα Διαμαντοπούλου: Στις εσωκομματικές εκλογές επιλέγουμε τον υποψήφιο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ για τις βουλευτικές
Πολιτική αυτοκτονία του προοδευτικού χώρου η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και η δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα, δηλώνει σε συνέντευξή της στο Dnews η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Αιχμές κατά Δούκα.

«Στις εσωκομματικές εκλογές επιλέγουμε τον επόμενο υποψήφιο πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες βουλευτικές» διαμηνύει η Άννα Διαμαντοπούλου με συνέντευξη στο Dnews που θα συζητηθεί.

Η πρώην Επίτροπος χαρακτηρίζει ως «πολιτική αυτοκτονία του προοδευτικού χώρου» τυχόν ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα και προειδοποιεί «όσους σκέφτονται την επαναφορά του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες να το ξεχάσουν ή να βγουν ανοιχτά να υποστηρίξουν τη θέση τους». Βάλλει, μάλιστα, ευθέως κατά του Χάρη Δούκα θεωρώντας «πολιτικό λάθος την προβαλλόμενη εκ μέρους του δημάρχου μεταφορά του αυτοδιοικητικού μοντέλου συνεργασίας ως λύση στα σημερινά πολιτικά ζητούμενα και δεδομένα του ΠΑΣΟΚ».

Η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε τον κύκλο της, φθείρεται πολιτικά με αυξανόμενο ρυθμό και για να μην βυθιστεί η χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας χρειάζεται επιτακτικά εναλλακτική, γεγονός που αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ στρατηγικά, πέρα από την οριοθέτησή του από την συντήρηση πρέπει να εκφράσει στο εσωτερικό του το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της αλλαγής χωρίς θολές εκλογικές συμπράξεις και σχήματα κορυφής», ενώ επαναλαμβάνει πως δεν ανησυχεί ούτε για διασπάσεις ούτε για αποχωρήσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Στα δύσκολα εξαρχής κα Διαμαντοπούλου. Ο πρωθυπουργός σας πρότεινε για τη θέση του ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Θέση υπουργού, όπως σας κατηγορούν κάποιοι, σας έχει προτείνει; Ή θέση στο ψηφοδέλτιο;

Το μόνο που μου πρότεινε ο Πρωθυπουργός ήταν να δώσω τον αγώνα ώστε η Ελλάδα να επιδιώξει, για πρώτη φορά στην ιστορία της, να ηγηθεί ενός από τους τρεις μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς. Πάλεψα με 10 σημαντικές προσωπικότητες - μεταξύ των οποίων 4 πρωθυπουργούς - σε μια ανταγωνιστική διαδικασία με αξιολόγηση από 38 υπουργούς Εξωτερικών και 38 Υπουργούς Οικονομικών. Δεν κέρδισα τη θέση αλλά νιώθω περήφανη γιατί κατέκτησα το χάλκινο μετάλλιο για τη χώρα μου, και μάλιστα την ώρα που μόλις βγαίναμε από την κρίση και υπήρχε ακόμη μια διάχυτη δυσπιστία για τις δυνατότητες μας. Το 2024, θεωρώ ότι ο καθένας μπορεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα σε μια εθνική αποστολή και μια κυβερνητική θέση.

6293581_83994.jpg

Κυρία Διαμαντοπούλου, τι πιστεύετε για την σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας και ποια είναι ειδικότερα η εκτίμηση σας για την πορεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη;

Ξεκινώ από την εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε τον κύκλο της. Δεν έχει πλέον αφήγημα και δυναμική μεταρρυθμίσεων, δεν έχει αποτελεσματικότητα στην διαχείριση κρίσεων και κυρίως δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει με σχέδιο και κοινωνική ευαισθησία, κορυφαία προβλήματα της κοινωνίας, όπως η ακρίβεια.

Έτσι αυτό που συμβαίνει τώρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι εντελώς μια καινούργια κατάσταση, μια διπλή αποδόμηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ φθείρεται πολιτικά με αυξανόμενο ρυθμό, χωρίς σημάδια ανάκαμψης και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται από καιρό σε πορεία αλλεπάλληλων διασπάσεων και πολιτική διάλυση.

Το γεγονός, ότι δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής άλλη λύση ανάκαμψης, μας οδηγεί σ’ ένα σκηνικό μη πολιτικής σταθερότητας. Η χώρα για να μην βυθιστεί σε πολιτικό αδιέξοδο διαρκείας χρειάζεται επιτακτικά, εναλλακτική. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα η ευκαιρία. Να δώσει εναλλακτική πολιτικής σταθερότητας και προοπτική καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα και την κοινωνία.

6293576_4c9b4.jpg

Πώς μπορεί όμως κατά τη γνώμη σας το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει ξανά τον εναλλακτικό πόλο στη ΝΔ;

Πρώτον, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνδέσει τον πατριωτικό και τον κοινωνικό του χαρακτήρα με τα προβλήματα της Ελλάδας του 2024 και του 21αι. Μπορούμε να το κάνουμε και ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί πάλι και θα διαμορφώσουμε μαζί μια σύγχρονη και ρεαλιστική εναλλακτική.

Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ στρατηγικά, πέρα από την οριοθέτηση του από την συντήρηση πρέπει να εκφράσει στο εσωτερικό του το σύνολο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της αλλαγής χωρίς θολές εκλογικές συμπράξεις και σχήματα κορυφής.

Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Οκτώβρη, πρέπει να εκλέξει ηγεσία όχι απλά κομματική αλλά κυβερνητική. Η φιλοδοξία μας δεν αρκείται στο να εκλέξουμε τον επόμενο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εσωκομματικές εκλογές επιλέγουμε να τον επόμενο υποψήφιο Πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις βουλευτικές, όποτε και αν γίνουν.

Με εσάς στην ηγεσία, το ΠΑΣΟΚ υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ; Και το λέω όχι μόνο γιατί υπάρχει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, αλλά και γιατί όλοι εκτιμούν πως χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου η αυτοδυναμία μοιάζει περίπου αδύνατη για τη ΝΔ...

Αυτό που με ρωτάτε είναι ένα σενάριο από το 2023 και πάντως με την ΝΔ πάντα πρώτο κόμμα. Η δική μου πολιτική φιλοδοξία εφόσον με προτιμήσουν οι φίλοι-ψηφοφόροι στις εκλογές είναι το Μεγάλο και Κυβερνών ΠΑΣΟΚ, που κατ’ ελάχιστον σημαίνει ΠΑΣΟΚ πρώτη πολιτική δύναμη και ανάληψη εκ μέρους μας της πολιτικής πρωτοβουλίας των κινήσεων. Στόχος μας, σε κάθε περίπτωση και σε κάθε εξέλιξη του πολιτικού σκηνικού είναι το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής και όχι το ΠΑΣΟΚ συμπλήρωμα.

6293590_c809f.jpg

Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και τη δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ευθέως τη ΝΔ στις εκλογές. Σας βρίσκει σύμφωνη μια τέτοια άποψη;

Καθόλου. Την θεωρώ πολιτική αυτοκτονία του προοδευτικού χώρου. Ο κόσμος που ζητά πολιτική αλλαγή, δεν θέλει ούτε χρειάζεται μια μάζωξη των δυσαρεστημένων και απογοητευμένων «συνιστωσών» από τα πολιτικά τους αδιέξοδα. Χρειάζεται μια καθαρή λύση, σύγχρονη, πειστική και βιώσιμη για ένα καλύτερο μέλλον.

Γι’ αυτό όσοι σκέπτονται, την επαναφορά του παλιού ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες, καλό είναι να το ξεχάσουν ή να βγουν ανοιχτά να υποστηρίξουν την θέση τους. Η σημερινή κατάληξη, πέρα από την πολιτική και κυβερνητική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να μας διδάξει πολλά για τις θολές συμπράξεις και τα τις ετερόκλητες συνιστώσες.

Θέσατε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Γιατί όμως το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας; Ο Ν. Ανδρουλάκης τι δεν κάνει σωστά; Αυξάνει σε όλες τις αναμετρήσεις τη δύναμη του κόμματος...

Θεωρώ λάθος για το ΠΑΣΟΚ την εσωστρέφεια που καλλιεργήθηκε στο κόμμα το βράδυ της εκκωφαντικής ήττας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε το γάντι και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις. Το πρόβλημα όμως με το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι ότι για να περάσει από την αργή και σταδιακή αύξηση στην αλλαγή πίστας με πρωταγωνιστικό πολιτικό και κυβερνητικό μέγεθος χρειάζεται αντίστοιχα χαρακτηριστικά ηγεσίας.

Δώσατε μάχη υπέρ της υποψηφιότητας Δούκα για το Δήμο Αθηναίων. Πώς κρίνετε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Πράγματι στήριξα την υποψηφιότητα Δούκα πιστεύοντας σε μεγάλες αλλαγές για την πόλη της Αθήνας. Πιστεύω επίσης ότι οι συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση και στα υπόλοιπα κοινωνικά μέτωπα είναι λειτουργικές και αναγκαίες. Οι αυτοδιοικητικές συνεργασίες όμως, διαφέρουν ποιοτικά και καθοριστικά από την ανάγκη καθαρότητας και σαφήνειας μιας πολιτικής και εκλογικής πρότασης.

Γι’ αυτό θεωρώ πολιτικό λάθος την προβαλλόμενη εκ μέρους του δημάρχου μεταφορά του αυτοδιοικητικού μοντέλου συνεργασίας ως λύση στα σημερινά πολιτικά ζητούμενα και δεδομένα του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για διαφορετικά επίπεδα και ανάγκες της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης.

Αναγνωρίζετε ως συνομιλητή σας στο χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς τον Στέφανο Κασσελάκη; Τον Αλέξη Τσίπρα; Και πιστεύετε πως οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα επηρεάσουν και πώς το ΠΑΣΟΚ;

Έχω ξαναπεί σε ανύποπτο χρόνο, ότι οι δυνάμεις του πολιτικού συστήματος είναι πολιτικά αντίπαλες δεν είναι όμως εχθροί. Το «ή εμείς ή αυτοί» δεν υπάρχει στην κουλτούρα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ως αντιπολίτευση φυσικά και θα συνεργαστούμε με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου σε ζητήματα που αφορούν το εθνικό συμφέρον. Από κει πέρα η επόμενη των εκλογών μέρα του ΠΑΣΟΚ είναι η συνολική αναδιοργάνωση του Κινήματος, που θα το κάνει γρήγορα, δυνατή και πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη με συγκεκριμένη προοπτική την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Με τους συνυποψήφιους σας, αν κερδίσετε, τι θα πράξετε; Πώς θα τους χρησιμοποιήσετε; Και δεν σας ανησυχούν αποχωρήσεις ή διάσπαση;

Στην πολιτική μου διαδρομή στην αυτοδιοίκηση, στην κυβέρνηση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσπάθησα και πέτυχα πάντοτε συνθέσεις και συναινέσεις. Στο μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ που οραματίζομαι δεν χωρούν μικρόψυχες προσεγγίσεις. Στόχος μου να επαναφέρω την πολιτική στο προσκήνιο μακριά από παρεΐστικες αντιλήψεις. Οι συνυποψήφιοι μου διακρίνονται καθένας και καθεμιά και για την προσφορά και για τις εμπειρίες τους και αυτά είναι στοιχεία απολύτως αξιοποιήσιμα την επόμενη μέρα. Μέχρι σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί αντιδιαμετρικές απόψεις στις πολιτικές μας προσεγγίσεις και η σύνθεση φαίνεται παραπάνω από εφικτή. Γι΄αυτό και δεν ανησυχώ ούτε για αποχωρήσεις, ούτε για διασπάσεις.