Πολιτική

Ο Πολάκης ταπεινώνει τον Κασσελάκη

Ο Πολάκης ταπεινώνει τον Κασσελάκη Φωτογραφία: SOOC/ DIMITRIS KAPANTAIS
Fast track διαδικασία τιμωρίας και συγχώρεσης του Πολάκη, η οποία δείχνει σοβαρό έλλειμμα ηγετικής ικανότητας από την πλευρά Κασσελάκη.

Δεν έχει πλέον νόημα να χαρακτηρίζει κανείς «απίστευτο» ή «πρωτοφανές» κάτι που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και απίστευτα και πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Στο σημερινό «δελτίο ΣΥΡΙΖΑ» είδαμε το σίριαλ της διαγραφής Πολάκη να παίρνει με νέα τροπή η οποία δεν θα μπορούσε να μη χαρακτηριστεί απίστευτη και πρωτοφανής.

Η επιστροφή

Λιγότερες από σαράντα μέρες μετά την αποπομπή του Παύλου Πολάκη από τη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακάλεσε την απόφασή του, προχωρώντας στην επανένταξη του βουλευτή Χανίων στην ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στη σχετική δήλωσή του ο Νίκος Παππάς (επικεφαλής πλέον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) επισήμανε ότι «υπάρχει το έδαφος για μία ανασύνταξη και αντεπίθεση του κόμματος. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν πάρα πολλοί να συμβάλουν και να προσφέρουν».

Πρόκειται για την πιο ταχεία διαγραφή και επαναφορά βουλευτή στα 50 χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι επαναφορές διαγραμμένων βουλευτών (που συνιστούν χαρακτηριστική έκφραση παλαιοκομματισμού) δεν είναι σπάνιες στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Ωστόσο, οι πολιτικοί αρχηγοί φροντίζουν να μεσολαβούν αρκετοί μήνες ή και χρόνια πριν την επιστροφή του… ασώτου βουλευτή, προκειμένου να κρατιούνται τα προσχήματα. Τώρα έχουμε μια fast track διαδικασία τιμωρίας και συγχώρεσης η οποία δείχνει σοβαρό έλλειμμα ηγετικής ικανότητας από την πλευρά Κασσελάκη.

Πόσο μάλλον που για να «μαλακώσει» ο Πολάκης, ο Κασσελάκης απέπεμψε την Αθηνά Λινού από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ακραία κίνηση σκοπιμότητας…

Πόρτα Πολάκη

Αλλά τα απίστευτα και όμως συριζικά δεν σταματούν εδώ. Από τη στιγμή που οι Κασσελάκης και Παππάς προχώρησαν στην επανένταξη του Πολάκη στην ΚΟ, το λογικό που θα υπέθετε κανείς είναι ότι είχε υπάρξει κάποιου είδους πολιτική συνεννόηση για διευθετηθεί η αντιπαράθεση. Ωστόσο, όχι μόνο δεν επήλθε ο πολυπόθητος «σασμός», αλλά ο Πολάκης έριξε μια μεγαλοπρεπή «πόρτα» στον Κασσελάκη.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση της επαναφοράς του, ο Πολάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, επιμένοντας στο θέμα ηγεσίας που έχει ανοίξει. Ο βουλευτής Χανίων είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι κανένα παιδάκι για να με διαγραφούν χωρίς ενημέρωση και να με επαναφέρουν με μια ενημέρωση του Νίκου Παππά».

Σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης δεν υπάρχει προηγούμενο όπου πολιτικός αρχηγός επανεντάσσει στην ΚΟ βουλευτή και ο βουλευτής αντί να ευχαριστήσει τον αρχηγό, κλιμακώνει την αμφισβήτησή προς το πρόσωπό του. Πρόκειται για πρωτοφανή ταπείνωση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προελαύνει ο Πολάκης

Οι τελευταίες εξελίξεις αναμφίβολα συνιστούν μια πολύ μεγάλη πολιτική επιτυχία για τον Παύλο Πολάκη. Ο Πολάκης μέσα σε λιγότερο από 40 μέρες κατάφερε να ανακληθεί η διαγραφή του, να «τιμωρηθεί» η «αντίπαλός» του Αθηνά Λινού, να ταπεινωθεί ο Κασσελάκης που τον διέγραψε, και ο ίδιος να εμφανίζεται ως βασικός διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος. Θα το έλεγες και εσωκομματική προέλαση όλο αυτό…

Δεν είναι καθαρό αν ο Πολάκης θα επιχειρήσει τελικά να ρίξει τον Κασσελάκη για να γίνει ο ίδιος πρόεδρος ή θα προωθήσει τη διαμόρφωση μια συλλογικής ηγεσίας που θα θέσει τον Κασσελάκη υπό κηδεμονία. Αυτό που είναι ξεκάθαρο (και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές στο Dnews) είναι ότι Πολάκης και συγκεκριμένο σχέδιο έχει και καθαρή πολιτική γραμμή. Επί της ουσίας, αυτός είναι που δίνει τον τόνο στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ερωτήματα

Τώρα δύο είναι να φλέγοντα ερωτήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο Σαββατοκύριακο:

Το πρώτο είναι πώς θα αντιδράσει ο Κασσελάκης στο σχέδιο Πολάκη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το δεύτερο είναι τι θα κάνουν οι 87 της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις δεν μπορούν να προβλεφθούν!