Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη - Διαφοροποίηση Παππά

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρ ομαδόν κατά Κασσελάκη - Διαφοροποίηση Παππά Φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC
Έντονες αντιδράσεις προκαλούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι καταστατικές αλλαγές που πρότεινε χτες ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αλλαγές που ρίχνουν την αυλαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγούν επί της ουσίας στη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί δε η διαφοροποίηση του Νίκου Παππά σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ονόματος του κόμματος.

Μικρό προσωποπαγές κόμμα

Η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Σκάι, έκανε την εκτίμηση ότι με βάση τις χτεσινές προτάσεις του, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει την επιλογή ενός μικρού και προσωποπαγούς κόμματος. Εκτίμησε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται και παγιδεύεται στην εσωστρέφεια. Αφού διευκρίνισε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να συζητήσει αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «οι συμβολισμοί έχουν τον ρόλο τους, το οργανωτικό-συμβολικό υποκρύπτει βαθύτατα πολιτικά ζητήματα».

Η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε εκ νέου από τον Στέφανο Κασσελάκη να θέσει τον εαυτό στου στην κρίση των μελών του κόμματος, υπενθυμίζοντας με αιχμηρό τρόπο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει συνεχώς ότι «κοιτάζει κυρίως τα μέλη» και διεκδικεί αδιαμεσολάβητη σχέση μαζί τους.

Κασσελάκης και φίλοι

Ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, επισήμανε ότι το κόμμα μετατρέπεται σε «Κασσελάκης και φίλοι». Ο Βασιλειάδης είπε ακόμα πως «δεν έχω ταμπού αλλά πρέπει να μου εξηγήσετε γιατί πρέπει να αλλάξει το όνομα». Χαρακτήρισε δε αστειότητα την πρόταση να αλλάζει περιφέρεια ο βουλευτής μετά από τρεις θητείες. Και ο Γιώργος Βασιλειάδης κάλεσε τον Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση για καθαρές λύσεις.

Να βγάλει και το… Αριστερά

Με σκωπτικό τρόπο ο Χρήστος Σπίρτζης κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να βγάλει και τη λέξη «Αριστερά» από τον τίτλο του κόμματος. Μιλώντας στο Open, o Σπίρτζης δήλωσε ειρωνικά ότι συμφωνεί με την πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν δεν υπάρχει η λέξη «Αριστερά» στο όνομα ακόμα καλύτερα, γιατί θα αντικατοπτρίζει πώς έχει εξελιχθεί το κόμμα». Ο πρώην υπουργός Μεταφορών κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι αποκόπτει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αξίες της προοδευτικής παράταξης. Υποστήριξε επίσης ότι «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό συγκεκριμένων συμφερόντων που στηρίζουν Μητσοτάκη».

Αντικείμενο χλεύης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης τόνισε ότι «δεν μας αξίζει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνεται αντικείμενο χλεύης, ειρωνικών και σαρκαστικών σχολίων». Μιλώντας στα Παραπολιτικά, ο Γιαννούλης είπε ακόμα ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης κακώς νομίζει ότι τον πολεμούν ή τον κυνηγούν θεοί και δαίμονες. […] Δεν τον κυνηγάει κανένας Αλέξης Τσίπρας, ούτε οι 87 ούτε οι 187, παίρνουμε οδηγίες ή έχουμε οδηγίες από κανέναν Αλέξη Τσίπρα γι’ αυτό που γίνεται, είναι ντροπή ακόμα και να λέγεται. Διατυπώνονται πολιτικές διαφωνίες για την πολιτική που ασκούμε, τίποτα άλλο, καμία προσωπική αμφισβήτηση, κανένα προσωπικό όφελος».

Ρευστοποίηση του κόμματος

Από την πλευρά του, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης σχολίασε στο Facebook τις καταστατικές αλλαγές που προτείνει ο Κασσελάκης: «Η πεμπτουσία της ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ του κόμματος! Ο Πρόεδρος απόλυτος άρχων! Αδιαμεσολάβητος! Τα μέλη απλώς θα ακούν τους αναπεμπόμενους ύμνους για …την κυριαρχία τους! Η πρόταση για αλλαγή του ονόματος ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΣΤΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ! Τέτοια πρόταση για δομή και λειτουργία κόμματος δεν έχει ξαναϋπάρξει για κόμμα δημοκρατικό».

Διαφοροποίηση Παππά

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η διαφοροποίηση του Νίκου Παππά σε σχέση με την πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξή του στο Mega ο επικεφαλής τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε:

«Δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό το θέμα (ΣτΣ η αλλαγή ονόματος) στο συνέδριό μας. Οι αλλαγές στο καταστατικό είναι πιο ουσιώδες θέμα. Ένα κόμμα που παλεύει απλώς να αλλάζει το όνομά του, κρατάει τις δομές του ίδιες, ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Θα προτιμούσα στην δημόσια συζήτηση να κυριαρχήσουν ο αναγκαίες αλλαγές. Αν αλλάζαμε το όνομά μας και οι υποψήφιοι βουλευτές μας δεν έβγαιναν από προκριματικές εκλογές, δεν θα είχαμε κάνει ένα σοβαρό βήμα μετασχηματισμού».

Το ερώτημα είναι βέβαια αν η διαφοροποίηση Παππά σηματοδοτεί περαιτέρω απομόνωση Κασσελάκη ή πρόκειται για από κοινού συνεννοημένο ελιγμό.

NETWORK