Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Αρχίζει το ματς

Αγγελική Σπανού Αγγελική Σπανού
ΠΑΣΟΚ: Αρχίζει το ματς
Τι σηματοδοτεί η κατάθεση των υπογραφών- Ποιοι έκαναν επίδειξη δύναμης- Οι συζητήσεις για τους όρους του ντιμπέιτ- Στο επίκεντρο και οι εκλογικές διαδικασίες.

Οι υπογραφές των υποψήφιων κατατέθηκαν και το πολιτικό παιχνίδι για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ περνά σε πιο ενδιαφέρουσα φάση, με δύο κεντρικά πολιτικά γεγονότα:

- Την ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή, στην οποία θα καταθέσουν το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς τους οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης.

- Το debate που προγραμματίζεται για 24 ή 26 Σεπτεμβρίου, θα γίνει στην ΕΡΤ και οι όροι διεξαγωγής τους θα συμφωνηθούν από τους εκπροσώπους των υποψήφιων για την ηγεσία.

Σε λίγες ώρες η ΕΔΕΚΑΠ (Επιτροπή Δεοντολογίας, Καταστατικού και Πιστοποίησης), μετά από έναν τυπικό, δειγματοληπτικό, έλεγχο θα ανακοινώσει επισήμως τις έξι υποψηφιότητες για την ηγεσία και θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις με τη συμμετοχή των εκπροσώπων τους για τα οργανωτικά της εκλογικής διαδικασίας: Πόσες κάλπες θα στηθούν και πού, με ποιες εφορευτικές επιτροπές/δικαστικούς αντιπροσώπους κοκ.

Το θέμα της άρσης του ασυμβίβαστου της υποψηφιότητας του Δημάρχου Αθηναίων θα λυθεί με μια νομική ερμηνεία του σχετικού άρθρου του καταστατικού από την ΕΔΕΚΑΠ την οποία θα αποδεχτούν όλοι οι υποψήφιοι.

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα μιλήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη από το βήμα της ΔΕΘ και στη συνέχεια θα αντιμετωπίζεται ως υπηρεσιακός-μεταβατικός πρόεδρος με συνυποψήφιους του να ζητούν ήδη ίση μεταχείριση από την Χαριλάου Τρικούπη, τόσο για την προβολή της καμπάνιας τους όσο και για την αξιοποίηση του κομματικού μηχανισμού.

Μέχρι στιγμής η αντιπαράθεση μεταξύ των υποψήφιων είναι ήπια αλλά η ατμόσφαιρα στο παρασκήνιο είναι θερμή και προοιωνίζεται εντάσεις. Για παράδειγμα, την παρουσίαση προγραμματικών θέσεων από τον Χάρη Δούκα πριν από την συνέντευξη τύπου του Ν. Ανδρουλάκη στην Θεσσαλονίκη, συνεργάτες εσωκομματικών αντιπάλων του τη χαρακτηρίζουν άκομψη, ενώ μιλούν για έκθεση ιδεών χωρίς βάθος, κοστολόγηση και τεχνοκρατική επεξεργασία.

Η μάχη των υπογραφών ολοκληρώθηκε με επίδειξη δύναμης από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε 24.810 χιλιάδες υπογραφές από μέλη του κόμματος και 170 μελών της Κ.Ε, δηλαδή σημαντικά περισσότερες από εκείνες που είχε καταθέσει στις εσωκομματικές εκλογές του 2021.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κατέθεσε 100 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνοντας ότι ελέγχει το 1/3 του κορυφαίου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.
Συνεργάτες του Δημάρχου Αθηναίων σημειώνουν ότι έχουν συγκεντρώσει επίσης πολλές χιλιάδες υπογραφές στήριξης από μέλη του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες.

Ο Παύλος Γερουλάνος μέσω εκπροσώπου του κατέθεσε πάνω από 8.000 υπογραφές, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε σε «στικάκι» 7000 υπογραφές μελών. Ο Μιχάλης Κατρίνης ευχαρίστησε τους 14.000 που στήριξαν την υποψηφιότητα του με την υπογραφή τους, ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου κατέθεσε 8.500 υπογραφές από υποστηρικτές της.

Με την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τελειώνει η «προπόνηση» και «αρχίζει το ματς», όπως σχολιάζει έμπειρο στέλεχος της κεντροαριστεράς.

Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ ωφελείται από την αταξία και την αβεβαιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται, δημοσκοπικά, στη δεύτερη θέση, χωρίς όμως να ενισχύεται πολιτικά και χωρίς να κινητοποιεί έντονο κοινωνικό ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές του διεργασίες.