Πολιτική

Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις

Το μεταναστευτικό δοκιμάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις
Ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς έχει αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για αμέλεια που επιτρέπει δευτερογενείς ροές.

Σε μια συγκυρία στην οποία η γερμανική κυβέρνηση κάνει επίδειξη πυγμής στο μεταναστευτικό για να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς, στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός απέναντι στην Αθήνα, που αποτελεί αδύναμο κρίκο.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Παναγιωτόπουλος θα επισκεφθεί το Βερολίνο και οι συζητήσεις που θα έχει εκεί θα είναι δύσκολες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς έχει αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, εγκαλώντας τις ελληνικές αρχές για αμέλεια που επιτρέπει δευτερογενείς ροές.

Ειδικότερα, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές: Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι αιτούντες άσυλο στη χώρα μας καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στη Γερμανία. Διαμαρτύρονται επίσης ότι γίνονται ελάχιστες επιστροφές, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου, γιατί η χώρα μας δεν έχει ισχυρό πλαίσιο ενσωμάτωσης, με αποτέλεσμα όσοι προσφεύγουν στα γερμανικά δικαστήρια να κερδίζουν εξασφαλίζοντας την παραμονή τους εκεί.

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στη Βιέννη με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ ο Πρωθυπουργός, ο οποίος, στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε εμφατικά στον φράχτη στον Έβρο και στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέκρινε ευθέως την απόφαση του Βερολίνου για ελέγχους στα σύνορα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών, ενώ διεμήνυσε ότι δεν μπορεί η χώρα μας να εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες από όσο για τους Έλληνες πολίτες. Για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, αυτή είναι μια έμμεση απάντηση στις πιέσεις που ήδη ασκούνται από το Βερολίνο στην Αθήνα ώστε να επιστρέφονται εδώ μετανάστες που φτάνουν στο γερμανικό έδαφος.

Στις εκλογές που θα γίνουν στο Βραδεμβούργο στις 22/9 αναμένεται να επαναληφθεί ένα αποτέλεσμα ανάλογο με εκείνο στην Θουριγγία και τη Σαξονία, όπου η ακροδεξιά "Εναλλακτική για τη Γερμανία" θριάμβευσε. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η βασική αιτία για την εκτίναξη της ακροδεξιάς βρίσκεται στο μεταναστευτικό και ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενόψει των εθνικών εκλογών που θα γίνουν το 2025, βρίσκεται σε πανικό.

Η απόφασή της κυβέρνησης Σολτς για ελέγχους στα χερσαία σύνορα, με μονομερή αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν, έχει προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες ενισχύοντας τις φωνές για «Ευρώπη φρούριο» και την ατζέντα Ορμπαν.

Μία από τις αλλαγές στη νομοθεσία που προωθούνται στη Γερμανία αφορά άμεσα την Ελλάδα, γιατί προβλέπει ότι δεν θα υπάρχει οικονομική στήριξη για τους αιτούντες άσυλο στη Γερμανία, εφόσον ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ είναι νομικά υπεύθυνο για αυτούς βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού του Δουβλίνου. Επιπλέον, πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιστρέφουν στην πρώτη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ.

Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία μπορεί να κάνει την κατάσταση στη χώρα μας, ξανά, εκρηκτική.