Πολιτική

Στέφανος Κασσελάκης: Το Καπιτώλιο της… πιτζάμας

Στέφανος Κασσελάκης: Το Καπιτώλιο της… πιτζάμας
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα.

Το πασίγνωστο απόφθεγμα του Μαρξ επιβεβαίωσε χτες ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος επιχείρησε να ακολουθήσει το παράδειγμα των τραμπικών που είσεβαλαν στο Καπιτώλιο το 2021, προκειμένου να επιβάλουν τον Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρο των ΗΠΑ. Το αλά Κασσελάκη «Καπιτώλιο», δηλαδή η απόπειρα εφόδου του έκπτωτου προέδρου στην Κουμουνδούρου, έληξε εν τη γενέσει της, λόγω της αποφασιστικής αντίδρασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, αυτό το Καπιτώλιο της πιτζάμας αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα στη σοβαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχομαι στο γραφείο μου

Από το πρωί της χτεσινής μέρας οι κασσελίστας των social media διακινούσαν την ερμηνεία του συνταγματολόγου Κοντιάδη ότι με βάση το καταστατικό του κόμματος ο Κασσελάκης παραμένει τύποις πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να τον καθαιρέσει. Η ερμηνεία Κοντιάδη αντικρούστηκε από τον καθηγητή Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστα Δουζίνα. Οι ερμηνείες των καθηγητών δεν θα μας απασχολούσαν αν οι κασσελίστας δεν εργαλειοποιήσουν όσα είπε ο Κοντιάδης για να αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της απόφασης της ΚΕ, κατά τα πρότυπα Τραμπ.

Σε συνέχεια της επικοινωνιακής εκστρατείας περί παράτυπης καθαίρεσης, χτες το απόγευμα ο Κασσελάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και τον υπεύθυνο οικονομικών Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, δηλώνοντας ότι παραμένει πρόεδρος και ζητώντας να του ανοίξουν το γραφείο του στον 7ο όροφο γιατί σκόπευε να πάει. Τα τηλεφωνήματα κινητοποιήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για να επιβεβαιώσουν τη νομιμότητα της απόφασης της ΚΕ. Η (εύλογη) ερμηνεία της Κουμουνδούρου ήταν ότι θα ακολουθούσε ντου του έκπτωτου προέδρου στα γραφεία για να διεκδικήσει δυναμικά το αξίωμά του.

Η διάψευση και η επιβεβαίωση

Την είδηση για το τηλεφώνημα Κασσελάκη και την έκτακτη σύγκληση της ΠΓ τη δημοσίευσε πρώτο το Dnews, προκαλώντας αίσθηση. Ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη παρουσία του Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου. Στην πλευρά Κασσελάκη, οι πιο ψύχραιμοι κατάλαβαν ότι μετά την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ εύκολα η κατάσταση θα μπορούσε να εκτραπεί ζημιώνοντας τους πάντες. Οπότε ανέκρουσαν πρύμναν.

Οι κασσελίστας διέψευσαν το δημοσίευμα του Dnews και υποστήριξαν ότι ο Κασσελάκης απλώς έθεσε το ερώτημα ποιος είναι πλέον διοικητικά και νομικά υπεύθυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, οι διαρροές Κασσελάκη διαψεύστηκαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου Σβίγκου και Μαυροκεφαλίδης επιβεβαίωσαν την αξίωση Κασσελάκη ότι παραμένει πρόεδρος καθώς και την δήλωση ότι θα πήγαινε στο γραφείο του.

Οι αποδοκιμασίες

Ο σχεδιασμός για το Καπιτώλιο της πιτζάμας φάνηκε και από την παρουσία μιας κλάκας κασσελίστας μπροστά στα γραφεία της Κουμουνδούρου οι οποίοι αποδοκίμασαν με ύβρεις στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Όλγα Γεροβασίλη που προσέρχονταν στη συνεδρίαση της ΠΓ. Την ίδια ώρα, τα τρολ Κασσελάκη αποθέωναν τις αποδοκιμασίες ως έκφραση της οργής του λαού του ΣΥΡΙΖΑ…

Όμως οι χυδαιότητες αυτές προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση ακόμα και εκείνους που δεν έχουν αρνητική γνώμη για τον Κασσελάκη. Οπότε ο Κασσελάκης με ανάρτησή του ζήτησε να μην οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και δήλωσε «παρών». Να υπενθυμίσουμε ότι ο και ο Τραμπ είχε ζητήσει από τους οπαδούς του να φύγουν από το Καπιτώλιο και να γυρίσουν σπίτια τους -αφού πρώτα τους κινητοποίησε.

Η ΠΓ

Τελικά, η έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έδειξε εκ νέου ότι ο Κασσελάκης χάνει συνεχώς έδαφος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση που επιβεβαίωσε την απόφαση της καθαίρεσής του από την ΚΕ ψηφίστηκε με 17 υπέρ, 1 λευκό, και 1 κατά της Θεοδώρας Τζάκρη.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα μια απόφαση η οποία σε πολύ σκληρό τόνο επισημαίνει: «H K.E. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ανώτερο όργανο του κόμματος και αυθεντικός ερμηνευτής του Καταστατικού, υπερψηφίζοντας την πρόταση άρσης εμπιστοσύνης, κήρυξε αυτόματα έκπτωτο τον Στέφανο Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου του κόμματος και ενεργοποίησε τις διατάξεις του καταστατικού για τη διενέργεια εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος».

Στη συνέχεια, η απόφαση αφήνει για πρώτη φορά έναν υπαινιγμό για πειθαρχικά μέτρα σε βάρος του Κασσελάκη: «Ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών. Συνεπώς, το ζήτημα αυτό είναι λήξαν».

Ο Κασσελάκης είναι έκπτωτος δηλαδή και με όλο και λιγότερους συμμάχους.

Θα πάνε στα δικαστήρια;

Από την άλλη πλευρά, η Θεοδώρα Τζάκρη σε δήλωσή της υποστηρίζει ότι η καθαίρεση Κασσελάκη αποτελεί «παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος. Τα όποια πληρεξούσια για τρέχουσες καθημερινές διαχειριστικές πράξεις που αφορούν το κόμμα έχουν δοθεί από τον πρόεδρο ισχύουν μόνο εφόσον ο εξουσιοδοτών πρόεδρος παραμένει στην θέση του». Στη δήλωσή της η Τζάκρη προσθέτει: «Άρα το πληρεξούσιο του Στέφανου Κασσελάκη προς τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη για την διαχείριση των οικονομικών του κόμματος είτε είναι σε ισχύ με τον πρόεδρο στην θέση του είτε καταργήθηκε επειδή ο πρόεδρος εξέπεσε και νομικά το συμπαρέσυρε καταργώντας το».

Η δήλωση Τζάκρη κάλλιστα θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προαναγγελία δικαστικής προσφυγής για να παγώσει η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και να παγώσουν οι πληρωμές προς τους εργαζόμενους του κόμματος και των κομματικών ΜΜΕ. Μην ξεχνάμε ότι κάθε καλή φαρσοκωμωδία έχει και μια σκηνή στα δικαστήρια…

Κατρακύλα

Τη ώρα που εκτυλισσόταν το Καπιτώλιο της πιτζάμας, το Mega πρόβαλε τη δημοσκόπηση της Metron Analysis που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη θέση με 9,5%. Η νέα δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με υπαρξιακή απειλή, αφού το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να καλύπτει τον χώρο που μένει κενός.
Είναι βέβαιο όμως ότι οι τόνοι δεν πρόκειται να πέσουν. Ο Κασσελάκης θα κλιμακώσει την αντιπαράθεση, ακολουθώντας τη συνταγή Τραμπ. Πέρα από το ενδεχόμενο της δικαστικής προσφυγής, δεν είναι απίθανο να δούμε νέα ευτράπελα στην Κεντρική Επιτροπή στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου. Τώρα στην Ελλάδα είναι κάπως δύσκολο να εμφανιστεί κανένας φορώντας καπέλο με κέρατα ή αρκουδοτόμαρο, αλλά εδώ που φτάσαμε κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα…