Πολιτική

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 23% η ΝΔ, 11,8% το ΠΑΣΟΚ - Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 23% η ΝΔ, 11,8% το ΠΑΣΟΚ - Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
Αναλυτικά οι δημοτικότητες των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ. Τι λένε οι πολίτες για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προβάδισμα μεν, αλλά πολύ κάτω από το 30% συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσίασε το Mega, ενώ ντέρμπι εμφανίζεται μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στα σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης είναι η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, στην πέμπτη θέση.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό της τάξης του 23% ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,8%, το ΚΚΕ τρίτο κόμμα με 8,1% ενώ στην τέταρτη θέση έρχεται τη Ελληνική Λύση με ποσοστό 6.9 %. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis o ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 6,7%, πέμπτος στην σειρά για τους ερωτηθέντες ψηφοφόρους. Στο 3,7% ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας, ακολουθεί με 3% η Φωνή Λογικής, ενώ κάτω από το όριο του 3% ακολουθούν με 2,8% Νίκη και ΜέΡΑ25, ενώ ποσοστό 2,5% καταγράφει η Νέα Αριστερά.

prothesi-psifou_d5587.jpg

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2%, το ΠΑΣΟΚ 15,5%,το ΚΚΕ 10,6%, η Ελληνική Λύση 9%, και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,8%. «Βρισκόμαστε σε ένα τοπίο ρευστότητας και οι εκτιμήσεις δείχνουν ακριβώς αυτό».

Υπάρχουν διακυμάνσεις εύλογες. Η Νέα Αριστερά δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις, αλλά η ΜέΡΑ25 και η Φωνή Λογικής έχει σημαντικές διακυμάνσεις .

metron_analisis_ektimisi_psifou_6f4e7.jpg

Αποπομπή Κασσελάκη

Στα του ΣΥΡΙΖΑ και της αποπομπής του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος, 47% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ήταν σωστή απόφαση ενώ το 39% έχει αντίθετη άποψη. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχουν άλλη άποψη καθώς το 53% έναντι του 39% κρίνουν ότι η απόφαση της αποπομπής ήταν λάθος.

kasselakis1_5fc8d.jpg

Στο ερώτημα επανεκλογής ή όχι του Στέφανου Κασσελάκη, το σύνολο των ερωτηθέντων είναι υπέρ της εκλογής άλλου προέδρου με ποσοστό 65% έναντι 23% που επιλέγουν επανεκλογή Κασσελάκη, ενώ οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπέρ κατά 48% της εκλογής άλλου προέδρου έναντι του 43% που θεωρεί καλύτερη την επανεκλογή Κασσελάκη.dimoskopisi_eklogi_neou_proedrou_6f35b.jpg

Ντέρμπι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Σχεδόν ένας στους δύο ερωτηθέντες δεν αποκλείει να ψηφίσει κάποια στιγμή ΠΑΣΟΚ. Μάλλον/σίγουρα δεν θα πάει να ψηφίσει συγκεντρώνει το 68%. Η συμμετοχή των κεντρώων είναι σχεδόν ίση με τους κεντροαριστερούς, παρατηρεί ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis. «Έχουμε μία τάση περισσότεροι κεντρώοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρά κεντροαριστεροί. Αυτό έχει σημασία γιατί το προφίλ δεν είναι οριζόντιο» όπως είπε.

Με βάση τα όρια, δηλαδή τους ψηφοφόρους αυτούς που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ ποσοστό 47%, οι υποψήφιοι συγκεντρώνουν: Ανδρουλάκης 24% Διαμαντοπούλου 23%, Δούκας 22%, Γερουλάνος 13%, ακολουθούν στο τέλος η Γιαννακοπούλου και ο Κατρίνης.

Αυτό είναι το μεγάλο υποσύνολο, που θεωρητικά ενδιαφέρονται περισσότερο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί που σίγουρα ή μάλλον θα πάνε (ποσοστό 50% με πρόθεση ψήφου δηλαδή)- το 50% είναι ψηφοφόροι που θέλουν να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, το 20% δηλώνει πρόθεση ψήφου προς τη ΝΔ και το 10% προς τον ΣΥΡΙΖΑ- τα ποσοστά στους υποψηφίους είναι πρώτος Ανδρουλάκης, Διαμαντοπούλου Δούκας, Γερουλάνος, και 5η θέση μαζί Κατρίνης και Γιαννακοπούλου.

Η Διαμαντόπουλου έχει μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο των ψηφοφόρων της ΝΔ γι' αυτό και η ανάδειξή της στη δεύτερης θέση ενώ αντίθετα ο Δούκας με μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί.

pasok-dimotikothta_8fd47.jpgpasok-protimisi_cc563.jpg

Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατεί του Χάρη Δούκα με 48 έναντι 37 στους ερωτηθέντες που τοποθετούνται στα όρια εκλογικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ- δηλαδή στους ερωτηθέντες που είπαν ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ.

Στην ίδια συνθήκη ο Ανδρουλάκης επικρατεί με 46% έναντι 39% της Άννας Διαμαντοπούλου, με 44% έναντι 39% του Παύλου Γερουλάνου. Στο ενδεχόμενο Διαμαντοπούλου – Δούκα, ο δήμαρχος Αθηναίων επικρατεί οριακά με 42% έναντι 41% αντίστοιχα ενώ και στην περίπτωση που ο Χάρης Δούκας βρεθεί αντιμέτωπος με τον Παύλο Γερουλάνο, επικρατεί με 42% έναντι 39%.Στα σενάρια του β' γύρου το καλύτερο αποτέλεσμα έναντι του Ανδρουλάκη το φέρνει ο Παύλος Γερουλάνος. Και αυτό γιατί είναι ο πιο δημοφιλής αν και δεν έχει διαμορφώσει ακόμα ισχυρή ηγετική εικόνα, είναι πιο συμπαθής

Στους ερωτηθέντες με πρόθεση ψήφου στο ΠΑΣΟΚ αλλά και αυτούς που είναι αναποφάσιστοι, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατεί κατά κράτος με 60% έναντι 33% , σε μία αναμέτρηση με τον Χάρη Δούκα ενώ επικρατεί με 62% έναντι 29% και της Άννας Διαμαντοπούλο και αντίστοιχα με 62% έναντι 28% του Γερουλάνου.

Στο ερώτημα Διαμαντοπούλου ή Δούκας στον β’ γύρο τα ποσοστά είναι σχετικά αμφίρροπα 46% έναντι 44% ενώ τα ποσοστά αλλάζουν με 41% έναντι 47% στην αναμέτρηση Γερουλάνος – Δούκας.

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι η καταγραφή των απαντήσεων όσων από τους ερωτηθέντες θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ ή τουλάχιστον είναι πολύ πιθανόν να πάνε. Στο ενδεχόμενο αναμέτρησης Ανδρουλάκη – Δούκα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 53% έναντι 36%, ενώ σε μία αναμέτρηση με την Διαμαντοπούλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 52% και εκείνη 38%.

Η απόλυτη ισορροπία έρχεται στο ερώτημα Ανδρουλάκης ή Γερουλάνος, όπου αι οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν από 45% έκαστος. Σε μία αναμέτρηση Διαμαντοπούλου- Δούκα, ο δήμαρχος Αθηναίων επικρατεί με 45% έναντι 41%. Ωστόσο ο Χάρης Δούκας φαίνεται πως «χάνει» σε μία αναμέτρηση με τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος συγκεντρώνει χ44% έναντι 43%, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στο debate, αυτός που ξεχώρισε ήταν η Διαμαντοπούλου με 24%, ο Ανδρουλάκης ακολουθεί με 23%, ο Παύλος Γερουλάνος έρχεται τρίτος με 17% ο Χάρης Δούκας με 16%, και ακολουθούν στις τελευταίες θέσεις ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου με 7% και 4% αντίστοιχα.

pasok-protimisibgyros_a5078.jpg

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση.