Πολιτική

Διαγραφή Κασσελάκη ζητούν οι «100» μετά το εξώδικο για το Πόθεν Έσχες

Διαγραφή Κασσελάκη ζητούν οι «100» μετά το εξώδικο για το Πόθεν Έσχες Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
Αναψαν τα αίματα στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Γεροβασίλη και Ζαχαριάδης εκ μέρους των «100» ζητούν διαγραφή Κασσελάκη και η Τζάκρη δείχνει την πόρτα της εξόδου στη Σβίγκου.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Η Όλγα Γεροβασιλη και ο Κώστας Ζαχαριάδης εκ μέρους των «100» κατά τη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη από το κόμμα, με αφορμή το εξώδικο που έστειλε εναντίον των οργάνων του κόμματος, ως αντίδραση στη δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες του από την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Κατά πληροφορίες οι λόγοι του αιτήματος της διαγραφής Κασσελάκη είναι:

1) Αφενός, υπογράφει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίσημο έγγραφο, αμφισβητώντας την απόφαση της ΚΕ της 8ης Σεπτέμβρη, που αποφάσισε την έκπτωσή του από το αξίωμα. Υπενθυμίζεται ότι ο σεβασμός των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων έχει τεθεί ως προϋπόθεση για κατάθεση υποψηφιότητας.

2) Αφετέρου ο Στέφανος Κασσελάκης ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται δικαστικά εναντίον του κόμματος του οποίου είναι μέλος, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του καταστατικού, ενώ θεωρείται ότι πυροδοτεί εκ νέου κύκλο σύγκρουσης με φόντο το Συνέδριο.

Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «100 φορές πιο απαράδεκτο» το εξώδικο Κασσελάκη από τη διαρροή του Πόθεν Έσχες του και τον κάλεσε «να το πάρει πίσω τις επόμενες δύο ώρες».

Ο βουλευτής Χανίων θα καταθέσει άμεσα το δικό του Πόθεν Εσχες, όπως είπε, και κάλεσε όλους τους υποψηφίους «να ορίσουμε ραντεβού, με πρωτοβουλία τις Σβίγκου, για να ορίσουμε ντιμπέιτ και τη διαδικασία».

«Δεν τίθεται θέμα διαγραφής σε υποψήφιο, μπήκε ακροθιγώς», τόνισε.

Η Τζάκρη δείχνει την πόρτα στη Σβίγκου

Την παραίτηση της γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ράνια Σβίγκου ζήτησε η Θεοδώρα Τζάκρη κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Επιπλέον, εξέφρασε την καθαρή διαφωνία της πλευράς Κασσελάκη για τη διενέργεια υβριδικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε τα εξής στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ:

Η συντρόφισσα Σβίγγου δεν μπορεί να είναι πλέον γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διότι στα χέρια της παραδόθηκε από την Πρόεδρο της Κεντρικής Επιτροπής αμελλητί στην μορφή εκτυπωμένων αρχείων και όχι ψηφιακών το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη.

Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όφειλε να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του Στέφανου Κασσελάκη μέχρι να ανέβουν ταυτόχρονα για όλους τους υποψηφίους στον SYRIZA.GR.

Αιτούμαι για τον λόγο αυτό την άμεση παραίτησή της. Ο Γραμματέας του κόμματος δεν είναι κομματάρχης. Είναι θεσμός.

Θέλω να με ενημερώσετε τώρα σε ποια αίθουσα θα γίνει το συνέδριο και ποια ημερομηνία ακριβώς.

Και αυτό θα ανακοινωθεί στα μέλη σήμερα.

Είναι σαφές από την πλευρά Κασσελάκη ότι η οποιαδήποτε ύπαρξη zoom δεν επιτρέπεται αν δεν έχει διασφαλιστεί πρώτα η καρέκλα και για τον τελευταίο σύνεδρο εντός της αίθουσας.

Πρέπει να αποφασίσουμε ότι επιτρέπεται μόνο για την ύπαρξη αντικειμενικού κωλύματος συντρόφων ή συντροφισσών που δεν μπορούν για οποιονδήποτε λόγο να προσέλθουν αυτοπροσώπως.

Καταθέτω συγκεκριμένη συμβολή τροπολογιών προκειμένου το σχέδιο πολιτικής απόφασης να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις και το κεκτημένο των συνεδρίων του 2022 και του 2023.

Το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τη διαρροή του πόθεν έσχες του, το οποίο κατατέθηκε στο κόμμα στο πλαίσιο της επικύρωσης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος.

Στο εν λόγω εξώδικο ο Στέφανος Κασσελάκης, στο οποίο υπογράφει ατομικά και με την ιδιότητα «του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων, «Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Καλώ, τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να αιτηθώ όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές», επεσήμανε.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και κανένα ίχνος περί διαρροής», λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και κανένα ίχνος περί διαρροής από το κόμμα προς οποιαδήποτε πλευρά, αναφέρουν από την πλευρά τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα γίνεται θεσμικά και συντεταγμένα μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος.