Πολιτική

Γιατί ο Κασσελάκης επιλέγει με το εξώδικο τη διάσπαση πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί ο Κασσελάκης επιλέγει με το εξώδικο τη διάσπαση πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να αποστείλει εξώδικο προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαρροή του Πόθεν Έσχες του, αποτελεί στρατηγική κίνηση.

Μια κίνηση που δείχνει ότι ο Κασσελάκης θέλει να διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ πριν το συνέδριο της 8ης Νοεμβρίου.

Το Πόθεν Έσχες

Η δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε δημοσιογραφική επιτυχία της Εφημερίδας των Συντακτών. Η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων ενός υποψηφίου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμβάλλει στην πληρέστερη ενημέρωση του κοινού, ενισχύει τη διαφάνεια και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό άλλωστε τα Πόθεν Έσχες των πολιτικών δημοσιοποιούνται.

Το εξώδικο

Στο εξώδικό που απέστειλε στα μέλη της ΠΓ, ο Στέφανος Κασσελάκης διαμαρτύρεται για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του και για επιλεκτική διαρροή μόνο των δικών του στοιχείων του. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Στη συνέχεια, απειλεί με δικαστική προσφυγή: «Καλώ, τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να αιτηθώ όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».

Να σημειώσουμε ότι πριν το εξώδικο ο διευθυντής του γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, είχε ζητήσει την αποπομπή της Ράνιας Σβίγκου την οποία οι κασσελίστας θεώρησαν υπεύθυνη για τη διαρροή.
Οι πολιτικές αιτιάσεις στην επιχειρηματολογία Καασσελάκη είναι προφανείς:

1. Δεν νοείται ζήτημα προσωπικών δεδομένων για τα περιουσιακά στοιχεία πολιτικού πρώτης γραμμής. Γι’ αυτό άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή της Μαρέβας Μητσοτάκη, τα περιουσιακά στοιχεία και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των πολιτικών και των συγγενών τους έχουν αποτελέσει αντικείμενο της δημοσιογραφικής έρευνας και έχουν δώσει λαβή για σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

2. Τα Πόθεν Έσχες των υποψηφίων αρχηγών θα δημοσιοποιούνταν έτσι κι αλλιώς με βάση την απόφαση της ΚΕ -ενδεχομένως ακόμα μέσα στην εβδομάδα. Το ρεπορτάζ απλώς επέσπευσε τη δημοσίευση.

3. Το ζήτημα για την περιουσιακή κατάστασή του το έχει προκαλέσει ο ίδιος ο Κασσελάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει αντιφατικές δηλώσεις για την περιουσία του, καθυστέρησε επί μήνες να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες κι εντέλει παραμονές των ευρωεκλογών έδωσε στη δημοσιότητα ως Πόθεν Έσχες ένα απλό εξελόφυλλο. Επιπλέον, έχει ο ίδιος παραδεχτεί ότι παραβίασε τη νομοθεσία, διατηρώντας στην ιδιοκτησία του επιχείρηση με έδρα στο εξωτερικό ενώ ήταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Αν δεν έχει να κρύψει τίποτα, σε τι τον θίγει η δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες;

Το γενικό ερώτημα είναι βέβαια γιατί ο Κασσελάκης κάνει συνεχώς τόση φασαρία με το Πόθεν Έσχες του.

Ο συμβολισμός

Ακόμα όμως και αν θεωρήσει κανείς τη διαρροή αντιδεοντολογική, το εξώδικο Κασσελάκη δίνει άλλη διάσταση στο ζήτημα. Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση που υπερβαίνει κάθε εσκαμμένο ενός κομματικού φορέα. Στα πενήντα χρόνια της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας δεν υπάρχει προηγούμενο όπου ο πρώην πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος να πηγαίνει στα δικαστήρια την νυν ηγεσία.

Μετά από αυτήν την κίνηση Κασσελάκη, όχι μόνο δεν υπάρχει πια καμία πιθανότητα συνύπαρξης των δύο στρατοπέδων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τινάζεται στον αέρα όλη η προσυνεδριακή διαδικασία που θα οδηγήσει στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας. Πώς θα πάνε μαζί στο συνέδριο όταν ο Κασσελάκης πηγαίνει την ΠΓ στα δικαστήρια; Η ρήξη είναι οριστική.

Οι αιτίες

Κατά τα φαινόμενα, ο Κασσελάκης εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον του η διάσπαση πριν το συνέδριο και όχι κατά τη διάρκειά του ή μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Στην πραγματικότητα, ο Κασσελάκης συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξε με την πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του. Τότε επέλεξε να πάει σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή αντί να σηκώσει κατευθείαν το γάντι και να προσφύγει στη βάση για εκλογή αρχηγού -όπως έκανε δηλαδή ο Ανδρουλάκης. Τώρα, θέλει να επισπεύσει τη ρήξη πριν μιλήσει η βάση.

Είναι προφανές ότι παρά τις θριαμβολογίες των τρολ, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ανασφαλής με το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών για το συνέδριο. Εκτιμά δηλαδή ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο συσχετισμός στο σώμα των συνέδρων να μην είναι ευνοϊκός για τον ίδιο. Ας θυμηθούμε ότι οι κασσελίστας ήθελαν τη διεξαγωγή του συνεδρίου χωρίς την εκλογή νέων συνέδρων. Επιπλέον, μόλις 14 στις 71 Νομαρχιακές έχουν βγάλει μέχρι τώρα ανακοινώσεις υπέρ του Κασσελάκη. Μάλιστα, ορισμένες συνεδρίασαν χωρίς απαρτία.

Με πιο απλά λόγια, ο Κασσελάκης εμφανίζεται να φοβάται τη βάση της οποίας κατά τα άλλα εμφανίζεται ως ο μεγάλος υπερασπιστής.