Πολιτική

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ζήτησε διαγραφή Κασσελάκη και η Τζάκρη παραίτηση Σβίγκου - Οι διάλογοι

Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Η Γεροβασίλη ζήτησε διαγραφή Κασσελάκη και η Τζάκρη παραίτηση Σβίγκου - Οι διάλογοι Φωτογραφία: INTIME/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε η Γεροβασίλη.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη Θεοδώρα Τζάκρη να επιμένει στο αίτημα παραίτησης της γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και την Όλγα Γεροβασίλη να ζητά την έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με σκοπό την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής. Μάλιστα, σχετικός διάλογος των δύο υπήρξε και ενώπιον των δημοσιογράφων.

Τζάκρη: Σβίγκου δεν μπορεί να μείνει γραμματέας

Συγκεκριμένα, η Θεοδώρα Τζάκρη φέρεται να δήλωσε τα εξής στην ΠΓ:

«Η Ράνια Σβίγκου δεν μπορεί να παραμείνει πλέον γραμματέας στο κόμμα μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες, γιατί στα χέρια της παραδόθηκε από την πρόεδρο της ΚΕ, Μαρία Κουβέλη σε τυπωμένα αντίγραφα και όχι ηλεκτρονική μορφή και είχε την υποχρέωση να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα του κυρίου Κασσελάκη και να τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κόμματος. Η κυρία Σβίγκου είχε την υποχρέωση να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα. Παραβίασε τα καθήκοντα της, δεν λειτούργησε ως θεσμός αλλά ως κομματάρχης».

Επίσης, εξήγησε ότι «είναι άλλο η ταυτόχρονη ανάρτηση των Πόθεν Έσχες όλων των υποψηφίων στο σάιτ του κόμματος και άλλο πράγμα η επιλεκτική διαρροή των προσωπικών δεδομένων του κυρίου Κασσελάκη».

«Εδώ δεν είναι μόνο η δημοσιοποίηση του Πόθεν έσχες, εδώ έχει προβεί η εφημερίδα σε αξιολογικές κρίσεις» τόνισε, επιμένοντας στη «δημοσιοποίηση ταυτόχρονα και με ίσους όρους για όλους τους υποψήφιους».

Ο διάλογος Τζάκρη - Γεροβασίλη ενώπιον των δημοσιογράφων

Επίσης, σε σχετική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η Θεοδώρα Τζάκρη ανέφερε ενώπιον της Όλγας Γεροβασίλη το εξής: «Η κυρία Γεροβασίλη εξακολουθεί να αμφισβητεί ότι ο κύριος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος».

Αμέσως μετά, η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: «Έχει δίκιο η Θεοδώρα, έθεσα αρχικά το ερώτημα αν είχε την έγκριση Κασσελάκη όταν έφερε τον φάκελο γιατί δεν υπήρχε πουθενά η υπογραφή του». Επισήμανε, ωστόσο ότι πέρα από νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο σημερινό επίμαχο εξώδικο, αναφέρει ότι είναι και υποψήφιος πρόεδρος, άρα υπάρχει υποψηφιότητα.

Γεροβασίλη: Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕ για την παραπομπή Κασσελάκη για τη διαγραφή του.

Επίσης, η Όλγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι ζήτησε τη διαγραφή Κασσελάκη. Συγκεκριμένα:

«Αυτό το οποίο είπα είναι ότι πρέπει να παραλάβουν το εξώδικο τα μέλη της ΠΓ και της ΚΕ, στα οποία απευθύνεται και να γίνει μια έκτακτη Κεντρική Επιτροπή για να αποφασίσει πώς θα απαντήσουμε. Και είπα ότι αν θέλετε τη γνώμη μου, δηλαδή ότι πρέπει να είναι με το ερώτημα της διαγραφής.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται την προσφυγή στη βάση, τορπιλίζει το κλίμα, εξωθεί στα άκρα με την πρωτοφανή κίνηση πρώην πρόεδρος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου να απειλεί το κόμμα με εισαγγελέα.

Απορώ γιατί δεν έστειλε εξώδικο στην εφημερίδα, παρά μόνο στο κόμμα. Παρακάλεσα τη Θεοδώρα Τζάκρη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και δεν απάντησε».

Το εξώδικο του Κασσελάκη στην ΠΓ και την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε εξώδικο στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαρροή του πόθεν έσχες του, το οποίο κατατέθηκε στο κόμμα στο πλαίσιο της επικύρωσης της υποψηφιότητάς του για την προεδρία.

Στο εν λόγω εξώδικο- στο οποίο υπογράφει ατομικά και με την ιδιότητα «του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ»- ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν και δεν έχω τίποτα να κρύψω, αλλά επειδή πρόκειται για σοβαρότατη διαρροή και μάλιστα επιλεκτική, σε μη νόμιμη χρονική στιγμή, αφού δεν φαίνεται να διέρρευσε η δήλωση πόθεν έσχες κανενός άλλου συνυποψήφιου πριν καν ελεγχθεί και εγκριθεί και επειδή η διαρροή προφανώς και έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σας δηλώνω ότι θα προσφύγω σε κάθε νόμιμο μέσο για να προστατεύσω την προσωπικότητα μου ατομικά και ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κύρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά και την προσωπικότητα των χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Παράλληλα, καλεί τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «να προχωρήσουν σε άμεση και κατεπείγουσα έρευνα, αυθημερόν, για την πρόωρη και επιλεκτική διαρροή που έλαβε χώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθώ να αιτηθώ όπως η ίδια έρευνα ανατεθεί νόμιμα σε αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές».

«Κανένα στοιχείο και ίχνος περί διαρροής»

Από την πλευρά τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και κανένα ίχνος περί διαρροής από το κόμμα προς οποιαδήποτε πλευρά.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα γίνεται θεσμικά και συντεταγμένα μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος.