Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Στην ΚΕ η απάντηση στο εξώδικο Κασσελάκη, με διάσπαση απειλεί η μειοψηφία

ΣΥΡΙΖΑ: Στην ΚΕ η απάντηση στο εξώδικο Κασσελάκη, με διάσπαση απειλεί η μειοψηφία
Για αρχή του τέλους του ενωμένου ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν οι μειοψηφούντες στη ΠΓ.

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά το θέμα της αυριανής συνεδρίασης θα είναι η εξέταση της οριστικής πολιτικής απάντησης του κόμματος στο εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς και στη μη απόσυρση του.

Κατά Τζάκρη, Ρήγας, Σκορίνης, Τελιγιορίδου

Κατά της απόφασης ψήφισαν οι Πάνος Ρήγας, Θεοδώρα Τζάκρη, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Νίκος Σκορίνης, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για αναβολή της ΚΕ και πραγματοποίηση συνάντησης της ΠΓ με τους 5 υποψηφίους, προκειμένου να μην απειληθεί η ενότητα του κόμματος στην αυριανή ΚΕ. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αυριανή συνεδρίαση θα σημάνει την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σε ενωμένη μορφή, ενώ σε ανάλογους τόνους για την ανάγκη να προστατευθεί η ενότητα του κόμματος μίλησε και ο Πάνος Ρήγας. Πάντως, ο Νίκος Σκορίνης τόνισε και αυτός τη σημασία απόσυρσης του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι 4 που ψήφισαν κατά της απόφασης (δηλαδή υπέρ της αναβολής) προανήγγειλαν και την απουσία του από την αυριανή ΚΕ.

Η στάση Πολάκη και οι απουσίες Δούρου και Κουβέλη

Λευκό ψήφισε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι και αυτός δεν θα συμμετέχει στην αυριανή ΚΕ, αν και επισήμανε τη συμφωνία του για την εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ, διαχωρίζοντας, ως προς αυτό το θέμα, τη θέση του από τα άλλα 4 μειοψηφούντα μέλη του οργάνου. Επίσης, απουσίαζαν η Ρένα Δούρου (βρίσκεται στην Κύπρο) και η Μαρία Κουβέλη.

Η ΚΕ εξετάζει από την αρχή την απάντηση στο εξώδικο

Σε σχέση με την εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ, αποφασίστηκε η εξέταση της πολιτικής απάντησης της ΚΕ στο εξώδικο Κασσελάκη να γίνει χωρίς πρόταση της ΠΓ, αν και ανανεώθηκε η ισχύς της απόφασης της ΠΓ την Τρίτη, η οποία καταδικάζει τη διαρροή του πόθεν έσχες και επιστρέφει ως απαράδεκτο το εξώδικο Κασσελάκη. Σύμφωνα με στελέχη της ΠΓ ουσιαστικά η συζήτηση στην ΚΕ θα γίνει εκ του μηδενός και δεν θα έχει εφαρμοστικό χαρακτήρα, αλλά χαρακτήρα πολιτικής απόφασης, πολύ πιθανό, πολιτικής καταδίκης της επιλογής αποστολής του εξωδίκου και της μη απόσυρσης του.

Πιθανός ο αποκλεισμός Κασσελάκη, αλλά σε θολό τοπίο ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης

Το γεγονός ότι η αυριανή συζήτηση θα γίνει με του μηδενός αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο σκληρότερης απόφασης σε σχέση με αυτή της ΠΓ την Τρίτη. Είναι λοιπόν πιθανόν να υπάρξει απόφαση αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη από την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Ωστόσο, το πώς αυτή η απόφαση θα έχει εφαρμοστικό χαρακτήρα είναι κάτι που μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να αποσαφηνίσει. "Πώς μπορούμε να περπατήσουμε μαζί, αν είμαστε στα δικαστήρια", ανέφερε χαρακτηριστικά αποχωρώντας κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, κάνοντας λόγο για "παρακρουση" της κασσελακικής πλευράς.

Απαρτία χωρίς zoom

Ξεκαθαρίστηκε, επίσης ότι η απαρτία θα προσδιοριστεί μόνο από τα μέλη ότι παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στη συνεδρίαση, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτά και η συμμετοχή μέσω zoom.