Πολιτική

Η Βάσω Παπανδρέου από τα Βαλιμίτικα Αιγίου

Η Βάσω Παπανδρέου από τα Βαλιμίτικα Αιγίου
Η Βάσω Παπανδρέου πέθανε σήμερα έχοντας διαδραματίσει μια σημαντική πορεία στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα, στο πλευρό του Αντρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη.

Η Βάσω Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου και από εκεί ξεκίνησε τη μακρά πορεία της.

Η Βάσω ζούσε στην Αγγλία από το 1969, μετά την ΑΣΟΕΕ. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Ρέντινγκ και από το 1971 δίδασκε στο Εξετερ. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1974, όταν η μοίρα της την έφερε στο ίδιο δείπνο με τον Ανδρέα Παπανδρέου, μόλις είχε βρει δουλειά την Οξφόρδη ως βοηθός ερευνήτρια.

16360_aeca1.jpg

34699_5a6f5.jpg

Επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση

Ως επίτροπος στην ΕΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου συγκρούστηκε κυρίως με τη Μάργκαρετ Θάτσερ.

Δεν είχε καμία συγγενική σχέση με τον Ανδρέα και δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με τον ίδιο. Αλλά ούσα η πρώτη Ευρωπαία (ΕΟΚ) επίτροπος συγκρούστηκε και με Ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών τη Μάργκαρετ Θάτσερ, υπερασπιζόμενη τις ελληνικές θέσεις. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει «Σιδηρά Κυρία».

207485_25db0.jpg

Η υψηλότερη επίδοση στη Β Αθηνών

Το 1993 συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Ενώ προετοίμαζε την υποψηφιότητά της στην Α’ Αθηνών, μέσα σε μια νύχτα ο Ανδρέας Παπανδρέου την έστειλε στη Β’ Αθηνών. Αυτό την ωφέλησε. Πήρε τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών που έχει πάρει ποτέ έλληνας – ίσως και ευρωπαίος – βουλευτής: πάνω από 250.000.

Στα χρόνια του Αντρέα Παπανδρέου δεν έβρισκε θέση στην κυβέρνηση, όμως με τον Κώστα Σημίτη ήταν ψηλά στη λίστα του εκσυχρονισμού. Άλλωστε είχε παίξει κεντρικό ρόλο εκείνη την περίοδο.

tον Νοέμβριο του 1994, η Βάσω Παπανδρέου ήταν η οικοδέσποινα σε ένα δείπνο που στην κυριολεξία έγραψε πολιτική ιστορία.

Παρακαθήμενοι ο Κώστας Σημίτης, ο Θόδωρος Πάγκαλος και ο Παρασκευάς Αυγερινός. Στο συγκεκριμένο δείπνο, στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου, συμφώνησαν ότι έπρεπε να αναζητηθεί πλέον η διάδοχη λύση στο ΠΑΣΟΚ, μετά τον Ανδρέα και την πρωτοκαθεδρία στην ομάδα θα είχε ο Κ. Σημίτης.

25746_4c49a.jpg