Πολιτική

Σύγκληση κυβέρνησης - θεσμών στον ΦΠΑ ενστάσεις για το δημοσιονομικό κενό

Σύγκληση κυβέρνησης - θεσμών στον ΦΠΑ ενστάσεις για το δημοσιονομικό κενό Σύγκληση κυβέρνησης - θεσμών στον ΦΠΑ ενστάσεις για το δημοσιονομικό κενό
Που φαίνεται σύγκληση στην νέα πρόταση της κυβέρνησης με τους θεσμούς «Οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν μία αναθεωρημένη πρόταση που αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και τα απαιτούμενα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί» δήλωσαν στο Euronews και την Έφη Κουτσοκώστα, κυβερνητικές πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις.

«Η ελληνική πλευρά έγινε πολύ πιο φιλόδοξη όσον αφορά τους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα ώστε να ανακτήσει αξιοπιστία. Επιπλέον, η πρόταση περιλαμβάνει σημαντικές βελτιώσεις σε διοικητικά και παραμετρικά μέτρα που πετυχαίνουν ουσιαστικές αυξήσεις εσόδων» είπαν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις προτάσεις για το ΦΠΑ οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι «η πιο σημαντική αναθεώρηση αφορά τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που αποφέρει υψηλότερα έσοδα (1,4 δισ. ετησίως) χωρίς να αυξάνονται οι τιμές για τα βασικά αγαθά, όπως τα φάρμακα, η ενέργεια και τα τρόφιμα».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται απόλυτα να διατηρεί τη δημοσιονομική σταθερότητα και να ακολουθεί τους κοινούς κανόνες της Ευρωζώνης χωρίς να συμβιβάζεται όσον αφορά τους αναδιανεμητικούς της στόχους και την πολιτική της εντολή. Οι αναθεωρημένες προτάσεις αποδεικνύουν ξεκάθαρα την πρόθεση να μετατοπιστεί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στους πιο πλούσιους Έλληνες που παρέμειναν ανέγγιχτοι από το προηγούμενο πρόγραμμα» ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων.

Όπως προκύπτει από τις μέχρι στιγμής διαρροές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη επιλέξει τον δρόμο των υποχωρήσεων, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Οι υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς έγιναν αμέσως αντιληπτές, τόσο από την ανοδική αναθεώρηση των στόχων για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος - πιο υψηλό πλεόνασμα απαιτεί περισσότερα μέτρα - αλλά και από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως οι θεσμοί δεν ικανοποιούνται ούτε από τους αναθεωρημένους στόχους της Αθήνας για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,75% το 2015 και 1,75% το 2016), αξιώνοντας στον αντίποδα πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% του ΑΕΠ για το 2015, στο 2% για το 2016 και στο 3% για το 2017.

Ωστόσο, οι δανειστές φέρονται διατεθειμένοι να επιδείξουν μια σχετική ευελιξία στο θέμα του ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται εδώ πως με βάση τη νέα ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ, προτείνονται τρεις συντελεστές (6,5%, 12%, 23%).