Πολιτική

Τσίπρας: Αναστολή του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Τσίπρας: Κλείσαμε οριστικά τη συζήτηση για Grexit Τσίπρας: Κλείσαμε οριστικά τη συζήτηση για Grexit
Τσίπρας: Αναστολή του 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση «Σήμερα έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση περί grexit» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

«Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ουσιαστική ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς, είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης μας, η υλοποίηση των οποίων αποτελούν το μόνο ασφαλή τρόπο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

Aυτή η Βουλή θα σφραγίσει την έξοδο από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Η νέα συμφωνία με τους δανειστές θέτει αναμφίβολα ένα ευνοϊκότερο δημοσιονομικό πλαίσιο, δίνει περιθώριο για τη χρησιμοποίηση πόρων προς όφελος της ανάπτυξης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο, προοδευτικό, διαφορετικό από εκείνο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου.

«Ο στόχος μας είναι τους επόμενους 20 μήνες, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.

«Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρότι περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το «κλειδί» που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξασφαλίζοντας τις καταθέσεις και εξυγιαίνοντας το τραπεζικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα», μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

Οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, θα αποκτήσουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, με προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτροπή της παράδοσής τους σε destress funds, αλλά με λειτουργία ενδιαμέσου φορέα, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, της μετενέργειας και σταδιακή αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η λειτουργία νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αποτελούν τα τέσσερα «ανοικτά» σημεία της συμφωνίας, επί των οποίων η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την αναστολή του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον έως την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε να βρεθούν ισοδύναμα, ανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι από εκεί και πέρα θα έχουμε τις προϋποθέσεις να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσουμε περιβάλλον ελκυστικό για τις επενδύσεις.

Την ίδρυση νέας Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.