Πολιτική

Για γιγαντιαία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής κάνει λόγο ο Κουικ

Για γιγαντιαία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής κάνει λόγο ο Κουικ Για γιγαντιαία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής κάνει λόγο ο Κουικ
Για γιγαντιαία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής κάνει λόγο ο Κουικ Την εξασφάλιση από την κυβέρνηση σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), την στήριξη των εξαγωγών, καθώς και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ζήτησαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και παραγωγικών φορέων που έλαβαν μέρος στις εργασίες συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Εξωστρέφεια και Ελληνική οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης», που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η εφημερίδα "Κεφάλαιο", η διαδικτυακή πύλη capital και η εταιρεία Τσομώκος ΑΕ.

«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της και καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ανάκτησης της εθνικής αξιοπρέπειας και ανάταξης της εγχώριας οικονομίας, εφαρμόζοντας επώδυνα αλλά απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ.

Διαβεβαίωσε τους ακροατές ότι η «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στηρίζει κάθε αξιόλογη προσπάθεια που συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής ανάπτυξης σε όλους τους βασικούς τομείς παραγωγής, όπως τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, αλλά και την προώθηση μικρότερων οικογενειακών επιχειρήσεων και εταιρείες start-up».

Ο κ. Κουίκ αναφέρθηκε στα υπαρκτά και πρακτικά προβλήματα που κατατρώγουν δεκαετίες τώρα τη σχέση κράτους-επιχειρήσεων και τόνισε ότι «αποτελεί κοινή παραδοχή ότι στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζαν την επιχειρηματικότητα με μία προχειρότητα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική νομοθετική πρωτοβουλία και χωρίς τυπική και ουσιαστική συνταγματική κατοχύρωση, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενίσχυση φορολογικών, εργασιακών και επενδυτικών κινήτρων για τους επιχειρηματίες».

Παράλληλα προσέθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση, παρόλη τη δεινότητα των συνθηκών, εργάζεται σταθερά προς την εξυγίανση αυτών των παγιωμένων παρελθοντικών καταστάσεων, που μόνο επιζήμιες αποδείχθηκαν, τόσο για τον επιχειρηματία όσο και για το κράτος.

«Πράγματι, το κράτος και η χώρα βρίσκονται σε μια πρωτοφανή δεινή θέση, και πράγματι τα μέτρα της τριετούς συμφωνίας, όπως η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και η αύξηση προκαταβολής φόρου, δεν μπορούν να διευκολύνουν τον επιχειρηματία επί του παρόντος. Αλλά να είστε σίγουροι ότι αν καταφέρουμε μέσα στο επερχόμενο έτος να υπερβούμε τους στόχους που μας έχουν τεθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους, τότε το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να ελαφρύνουμε σταδιακά αυτά τα μέτρα και να ανοίξουμε δρόμο για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε υγιείς βάσεις».

Ο κ. Κουίκ τόνισε, επίσης, ότι η «πολυαναμενόμενη επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα σταθεροποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα επαναφέρει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, ώστε να έχουμε και την πολυπόθητη ανάκαμψη. Παράλληλα, γίνεται μια γιγαντιαία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω εντατικών ελέγχων και φορολογικών τροποποιήσεων προκειμένου να κλείσουμε την κάνουλα της διαρροής σε όσους κινούνται αποκλειστικά και μόνο με βάση το προσωπικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για τις συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και στους ίδιους».

«Η χώρα ήδη βιώνει ένα τρίτο μνημόνιο. Για να αντέξει, όμως, κοινωνικά, επιχειρηματικά, οικονομικά και πολιτικά τις συνέπειές του, για να αφομοιώσει η Ελλάδα τα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου με τους δανειστές της, θα πρέπει όλοι μας, φορείς, κυβέρνηση, πολίτες και επιχειρηματίες να "οραματιστούμε" στην επόμενη μέρα, να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο δρ Α. Κελέμης, γεν. διευθυντής & μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κελέμη, πρέπει να καταστήσει τη χώρα ελκυστική στους επενδυτές, ώστε κάθε νέα ιδέα να βασιστεί στην καινοτομία, αλλά και να υπάρξουν τα αναγκαία κεφάλαια που θα αναδείξουν μια καινούργια φουρνιά νεοφυών εταιρειών, στην οποία θα βασιστεί το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι «η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι άμεσα συνυφασμένη και με την αποκατάσταση της ρευστότητας προς τις βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις, που μπορούν να σταθούν δυνατά, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά. Στις προϋποθέσεις, βέβαια, βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα είναι ο ορθός επιμερισμός των φορολογικών βαρών, όπως και η άρση των capital controls. Η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς για το σταδιακό περιορισμό των απαγορεύσεων που σήμερα υπάρχουν στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε το τραπεζικό σύστημα να επανέλθει στους γνώριμους ρυθμούς του, το αργότερο στις αρχές του 2016. Βασική προϋπόθεση, επίσης, είναι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία οι δανειστές μας συνδέουν με την αξιολόγηση της οικονομίας μας και, κατά συνέπεια, με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων».

Όπως ανέφερε ο κ. Κελέμης, «η διοχέτευση νέων κεφαλαίων στο επιχειρείν, κεφαλαίων που θα προέλθουν από τις τράπεζες και που συνδυαζόμενα με το νέο ΕΣΠΑ και το πρόγραμμα Γιούνκερ θα αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως κεφαλαιακή "μαγιά" για τη χρηματοδότηση κάθε μελλοντικού επιχειρηματικού σχεδίου. Εμείς, οι εκπρόσωποι του επιχειρείν, θα επιμείνουμε, στο μεταξύ, να ζητούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση και, σήμερα, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, ένα δημόσιο περισσότερο ευέλικτο και παραγωγικό, μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές και, το βασικότερο για το ταμείο του δημοσίου, την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας dr Peter Schoof, σε σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας έχουν στιβαρή βάση. «Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολα τα τελευταία χρόνια. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις πολλαπλές διμερείς συνεργασίες σε πολλούς τομείς. Είναι σημαντικό για εμάς να ενισχύσουμε τη συνεργασία στην επιστήμη, την ενέργεια, την καινοτομία, να αυξήσουμε την απασχόληση και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της οικονομίας» ανέφερε ο πρέσβης.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα είναι πολύ πίσω σε ό,τι αφορά στην οικονομική διπλωματία σε σύγκριση με άλλες χώρες, και είναι ανάγκη να επιταχύνει, καθώς η οικονομική διπλωματία είναι απαραίτητη για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ακόμα και σε χώρες με φιλελεύθερες οικονομίες υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός από το κράτος γεγονός που σκοπεύει να κάνει και η κυβέρνηση.

Τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας και τη διεκόλυνση της κίνησης κεφαλαίων ζήτησε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει εθνική στρατηγική εξωστρέφειας, να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία και να προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές από την χώρα και το εξωτερικό.

Στην αναγκαιότητα εξαγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας αναφέρθηκε ο δρ Γιώργος Ξηρογιάννης Director, Τομέας Αναπτυξιακών Πολιτικών ΣΕΒ. Όπως είπε η εξαγωγική ανασυγκρότηση (σε ευρώ όχι σε όγκους) δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς η μεταποίηση να αποκτήσει ακόμα πιο διευρυμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Προσέθεσε, επίσης, ότι οι δυναμικοί εξωστρεφείς κλάδοι που δημιουργούν σταθερές βάσεις απασχόλησης και δημόσια έσοδα έχουν ανάγκη από ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα. Τέλος, επισήμανε ότι η ενθάρρυνση των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων θα συνεισφέρει καθοριστικά στην αναστροφή της αποβιομηχάνισης και στην βελτίωση των εξαγωγών.