Πολιτική

Σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΣ - Ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία των ταξιδιωτών

Σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΣ - Ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία των ταξιδιωτών Σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΣ - Ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία των ταξιδιωτών
Σε συμφωνία οι Ευρωπαιοι ΥΠΕΣ - Ελεύθερη πρόσβαση στα στοιχεία των ταξιδιωτών Σε συμφωνία ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που έχει θέσει το Ευρωκοινοβούλιο για το λεγόμενο PNR, δηλαδή την Οδηγία που θα επιτρέπει την πρόσβαση των κρατών μελών στα στοιχεία των επιβατών αεροπορικών πτήσεων στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, κατέληξαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε.

Όπως σημειώνει το Associated Press, αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα, που θα δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές πρόσβαση στα στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών, θα συγκεντρώνει από τις αεροπορικές εταιρείες τα ονόματα των επιβατών, τις ημερομηνίες ταξιδιών, τα δρομολόγια, αριθμούς πιστωτικών καρτών των οποίων γίνεται χρήση και άλλα σχετικά στοιχεία.

Οι τελευταίες ενστάσεις των ευρωβουλευτών σχετίζονταν με το χρονικό διάστημα που θα διατηρούνται τα εν λόγω δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

«Σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα, τα κράτη μέλη συναίνεσαν έτσι ώστε το χρονικό διάστημα διατήρησης των δεδομένων να ανέρχεται στους έξι μήνες, όπως ζητήθηκε από τους ευρωβουλευτές», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ετιέν Σνάιντερ, προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «ισορροπημένη» τη συμφωνία, μεταξύ της «ασφάλειας των πολιτών» και της «προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

«Έχουμε λάβει τη δέσμευση όλων των κρατών μελών, οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις και οι πτήσεις charter θα συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας», δήλωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζανέβ.

Σύμφωνα με τον Ε. Σνάιντερ, αυτό θα γίνεται όχι σε υποχρεωτική, αλλά σε «εθελοντική βάση».

Επιπλέον, οι 28 υπουργοί ενέκριναν μεταξύ άλλων την πρόταση της Επιτροπής για σύσταση του ειδικού αντιτρομοκρατικού κέντρου στη Europol, το οποίο αναμένεται να παρέχει σημαντική εμπειρογνωμοσύνη και καθοδήγηση στις διωκτικές αρχές των κρατών μελών.

Τέλος, στο περιθώριο του Συμβουλίου, συμφωνήθηκαν μέτρα για τη στενότερη συνεργασία με παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου, για τη μείωση του υλικού τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση της Κομισιόν για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Μ. Σχοινάς είπε ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα της επιτρέψει να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες (σκηνές, γεννήτριες, κρεβάτια, είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών). Επίσης, η Ελλάδα συμφώνησε με τη Frontex σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και παράλληλα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να ολοκληρώσει τη δημιουργία πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots) στα ελληνικά νησιά. Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα αυτό. Ήδη το hotspot της Λέσβου λειτουργεί και επιταχύνονται οι εργασίες για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά.

«Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Ελπίζουμε να έχουμε απτή πρόοδο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Όσον αφορά, τέλος, το επιχειρησιακό σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν οι ελληνικές αρχές με τη Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν τις επόμενες ημέρες. Το βέβαιο είναι ότι η Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των μεταναστών εκείνων που δεν έχουν καταγραφεί και βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.