Πολιτική

Η Γεροβασίλη για το ασφαλιστικό, αγρότες και τις κινητοποιήσεις

Η Γεροβασίλη για το ασφαλιστικό, αγρότες και τις κινητοποιήσεις
Η Γεροβασίλη για το ασφαλιστικό, αγρότες και τις κινητοποιήσεις Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους οι αγρότες είναι στον δρόμο, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο MEGA, επισημαίνοντας τη συσσωρευμένη κούραση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια από τις πολιτικές που έπληξαν τον αγροτικό κόσμο.

Εξήγησε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση αποσκοπεί στο να μην έρθει μείωση στις κύριες συντάξεις, και σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που πρέπει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, ώστε να αποκρουστεί τέτοιος κίνδυνος.
 
Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τρομάξει από τις κινητοποιήσεις ("εάν τρομάζαμε, θα κρυβόμαστε στο σπίτι") και ότι πολλά πράγματα είναι παρερμηνευμένα και πρέπει να εξηγηθούν. "Υπάρχουν σημεία, βεβαίως, που θέλουν βελτιώσεις και κάποιες θα γίνουν, έχουν εξαγγελθεί. Αλλά, σαφώς, κάποια πράγματα χρειάζονται ερμηνείες και επαναλήψεις", είπε. Αναγνώρισε ότι τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου, του πρωτογενούς τομέα, είναι πάρα πολλά και δύσκολα και "ότι υπάρχει κι ένα παρελθόν που τα έχει επιβαρύνει πάρα πολύ, αλλά και σήμερα ο δρόμος δεν ανοίγει με μαγικό κουμπί". Προσδιορίζοντας το πού βρισκόμαστε σήμερα ακριβώς, είπε ότι "είναι μια εικόνα στιγμιαία, με προβλήματα, πολλά εξ αυτών τα οποία περιγράφουν οι αγρότες μας, πραγματικά και αληθινά, όχι τόσο τραγικά στο κομμάτι του Ασφαλιστικού και βεβαίως χωρίς φορολογικό νομοσχέδιο αυτή τη στιγμή στη συζήτηση. και αυτό πρέπει να το κάνουμε καθαρό".
 
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστείλει καμιά κινητοποίηση, ότι δεν είναι τρόπος η καταστολή και ότι "θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα πλαίσια ενός διαλόγου". Πρόσθεσε ότι "θα το αντιμετωπίσουμε με τον πιο φυσιολογικό τρόπο, δηλαδή προσπαθώντας με διάλογο, προσπαθώντας με βελτιώσεις, κατά το δυνατόν, να αμβλύνουμε τη διάσταση μεταξύ της άποψης της μίας και της άλλης. Αυτός είναι ο στόχος". "Και ο στόχος μας", υπογράμμισε, "είναι να κρατήσουμε όρθιο αυτόν τον κόσμο. Θέλουμε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια". Στο ερώτημα εάν θα κατεβάσει η κυβέρνηση τα ΜΑΤ, απάντησε: "Μα τι λέτε τώρα".
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ουσιαστικά επέσεισε τον κίνδυνο εάν δεν γίνει αποδεκτή από την ελληνική κοινωνία και τους αγρότες αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση να έρθει μείωση στις κύριες συντάξεις και κατάρρευση του ασφαλιστικού. Ειδικότερα, στη σχετική παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι "λέτε στην ελληνική κοινωνία σήμερα, αλλά και στους αγρότες, ότι εάν δεν δεχτείτε αυτό το Ασφαλιστικό, έρχεται μείωση στις κύριες συντάξεις", η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως: "Αυτό είναι το ένα. Πάμε στο άλλο: Εάν δεν κάνουμε αυτό, θα έχουμε ασφαλιστικό σύστημα ή το 2018, όπως λένε όλοι σήμερα, δεν θα υπάρχει τίποτε". "Αυτά είναι δυο σκληρά διλήμματα και όχι ευχάριστα και όχι με εύκολες απαντήσεις ούτε από την πλευρά μας", είπε.
 
Εξήγησε περαιτέρω ότι η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί "ρημαγμένα Ταμεία, μηδέν αποθεματικό, κενό το Ταμείο" και συνέχισε: "'Ανθρωποι με εξαντλημένη την ασφαλιστική εισφοροδοτική ικανότητα και ταυτοχρόνως μια μνημονιακή δέσμευση". Εξήγησε ότι "αυτό, λοιπόν, αν το αφήναμε να εξελιχθεί μόνο του, σήμαινε ότι 1,8 έπρεπε να φύγει από τις συντάξεις σήμερα. Όχι από τα Ταμεία, γιατί τα Ταμεία δεν έχουν, από τις τσέπες του καθενός", για να υπογραμμίσει πως "η προσπάθεια όλη είναι αυτό το 1,8 να μπει με άλλους τρόπους στο ασφαλιστικό σύστημα και όχι με το κόψιμο". Είπε ότι υπάρχουν κάποιες πιέσεις ως προς το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, ότι όμως προς το παρόν έχει αρχίσει η συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και πως σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης δεν δεν έχει μπει ακόμη η συζήτηση. Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι "όταν γίνεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς - αναδείχτηκε και στο Νταβός αυτό - υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση από την πλευρά των Ευρωπαίων απέναντι στο κοινωνικό κράτος και στις παροχές του και διαφορετική άποψη στο ΔΝΤ, το οποίο - όπως γνωρίζετε όλοι- δεν αντιλαμβάνεται κοινωνία, αντιλαμβάνεται νούμερα με έναν άλλο δικό του τρόπο".
 
Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για: γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έναρξη της συζήτησης για το χρέος, σταθεροποίηση της οικονομίας, βρήκε ανοιχτά αυτιά και στο Ντάβος.
 
Σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει θέμα από τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές στην περιφέρεια να μην ψηφίσουν το Ασφαλιστικό και αν υπάρχει θέμα εκλογών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκαν για να μην πιέζονται από τις λαϊκές απαιτήσεις και διεκδικήσεις και πρόσθεσε: "Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχοι. Πιεζόμαστε όλοι, πιεζόμαστε από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας και τη δύσκολη συγκυρία. Και είμαστε εδώ όλοι, όσο σκληρό κι αν είναι, για να παλέψουμε, κατά το δυνατόν, ώστε να το αντιμετωπίσουμε".
 
Παράλληλα, σημείωσε ότι "δεν τίθεται θέμα εκλογών" και πως "αυτός είναι ο σχεδιασμός κάποιων που ονειρεύονται". "Δεν υπάρχει αυτό το θέμα", συνέχισε, για να επισημάνει πως "η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και μάχεται ακριβώς με τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στους Έλληνες πολίτες το καλοκαίρι και δόθηκε η εμπιστοσύνη να διαχειριστεί την κατάσταση". "Δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα", απάντησε σχολιάζοντας το ενδεχόμενο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.