Επιστήμη

Πόσο νερό καταναλώνει μία συνομιλία στο ChatGPT - Ανησυχητικά ευρήματα για την λειψυδρία

Πόσο νερό καταναλώνει μία συνομιλία στο ChatGPT - Ανησυχητικά ευρήματα για την λειψυδρία Φωτογραφία: pexels
Δεν είναι μυστικό ότι η εκπαίδευση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης απαιτεί εξωφρενικά μεγέθη ενέργειας, αλλά όπως αποκαλύπτει ένα νέο έγγραφο, καταναλώνει επίσης υπερβολική ποσότητα νερού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Ρίβερσαϊντ και το Πανεπιστήμιο του Τέξας Άρλινγκτον μοιράστηκαν ένα έγγραφο που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους με τίτλο "Making AI Less Thirsty" (κάνοντας την τεχνητή νοημοσύνη λιγότερο διψασμένη), το οποίο εξετάζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκπαίδευσης της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δεν χρειάζεται μόνο άφθονη ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τόνους νερού για την ψύξη των κέντρων δεδομένων.

Εξετάζοντας πόσο νερό απαιτείται για την ψύξη των κέντρων επεξεργασίας δεδομένων που απασχολούν εταιρείες όπως η OpenAI και η Google, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο για την εκπαίδευση του GPT-3 και μόνο, η Microsoft, η οποία συνεργάζεται με την OpenAI, κατανάλωσε το εντυπωσιακό μέγεθος των 185.000 γαλονιών νερού - το οποίο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, ισοδυναμεί με την ποσότητα νερού που απαιτείται για την ψύξη ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.

Όπως σημειώνει το έγγραφο, το νερό που χρησιμοποίησε η Microsoft για να ψύξει τα κέντρα δεδομένων της στις ΗΠΑ κατά την εκπαίδευση του GPT-3 ήταν αρκετό για να παραχθούν "370 αυτοκίνητα BMW ή 320 ηλεκτρικά οχήματα Tesla". Αν είχαν εκπαιδεύσει το μοντέλο στα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ασία, τα οποία είναι ακόμη μεγαλύτερα, "οι αριθμοί αυτοί θα είχαν τριπλασιαστεί".

"Το ChatGPT χρειάζεται καταναλώνει ένα μπουκάλι νερό των 500 ml για μια απλή συνομιλία με περίπου 20-50 ερωτήσεις και απαντήσεις", σημειώνει το έγγραφο. "Ενώ ένα μπουκάλι νερό των 500 ml μπορεί να μη φαίνεται πολύ, το συνολικό συνδυασμένο αποτύπωμα νερού για την εξαγωγή συμπερασμάτων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά μεγάλο, λαμβάνοντας υπόψη τα δισεκατομμύρια χρηστών του ChatGPT".

Όσον αφορά τις προτάσεις για το τι πρέπει να κάνουμε για αυτό το ζήτημα μπροστά στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις για έλλειψη νερού, οι ερευνητές δεν έχουν και πολλές συμβουλές.

Τουλάχιστον, εταιρείες όπως η Google και η OpenAI "μπορούν, αλλά και πρέπει, να αναλάβουν την κοινωνική ευθύνη και να δώσουν το παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας το δικό τους αποτύπωμα νερού", γράφουν οι ερευνητές - ένα πρώτο βήμα για να σβήσουν την ακατάσχετη "δίψα" της τεχνητής νοημοσύνης.

με πληροφορίες από futurism.