Επιστήμη

Πρεμιέρα για τη Virgin Galactic στον διαστημικό τουρισμό μετά από δεκαετίες υποσχέσεων

Πρεμιέρα για τη Virgin Galactic στον διαστημικό τουρισμό μετά από δεκαετίες υποσχέσεων Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ - EPA/VIRGIN GALACTIC
Η Virgin Galactic έκανε... ποδαρικό στον διαστημικό τουρισμό μετά από δεκαετίες υποσχέσεων - Το σκάφος VMS Eve απογειώθηκε από το Spaceport America, στην πολιτεία του Νέου Μεξικού

Ένας πρώην Ολυμπιονίκης, μια φοιτήτρια της Φιλοσοφικής στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν και η μητέρα της είναι οι πρώτοι τουρίστες της εταιρείας στο Διάστημα. Η 18χρονη Ana Mayers και η 46χρονη μητέρα της Keisha Schahaff, και οι δύο από την Αντίγκουα, κέρδισαν τα εισιτήριά τους σε έναν διαγωνισμό και έγιναν το πρώτο δίδυμο μητέρας-κόρης που πέταξαν μαζί στο Διάστημα. Ο Jon Goodwin, από το Newcastle-under-Lyme, ο τρίτος επιβάτης και Ολυμπιονίκης του 1972, έγινε το δεύτερο άτομο με νόσο του Πάρκινσον που πήγε στο Διάστημα, σε ένα ταξίδι που αποκάλεσε «εντελώς σουρεαλιστικό». Ο κύριος Goodwin αγόρασε το εισιτήριό του το 2005 για 250.000 $ (τότε 191.000 £).

Το σκάφος VMS Eve της Virgin Galactic απογειώθηκε την περασμένη Πέμπτη από το Spaceport America, στην πολιτεία του Νέου Μεξικού, στις 08:30 τοπική ώρα (15:30 BST). Πενήντα λεπτά μετά την πτήση, η πυραυλάκατος Unity χωρίστηκε από το σκάφος όπως είχε προγραμματιστεί και ακολούθησε μια ανάβαση 90 δευτερολέπτων με ταχύτητα κοντά στα 4.000 km/h, μέχρι να φτάσει στην άκρη του διαστήματος σε απόσταση λίγο κάτω των 100 χιλιομέτρων. Λίγο αργότερα, οι επιβάτες έλαβαν το all-clear να λύσουν τη ζώνη τους και να απολαύσουν τη μηδενική βαρύτητα, σε υψόμετρο περίπου 85 km (280.000 πόδια). Στη συνέχεια και οι τρεις επέστρεψαν στις θέσεις τους και ξαναδέθηκαν πριν από το ταξίδι της επιστροφής. Προσγειώθηκαν επιτυχώς στο Spaceport America στο Νέο Μεξικό μετά από κάτι περισσότερο από μία ώρα μετά την απογείωση.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σε απευθείας μετάδοση. Πρόκειται για την δεύτερη επίσημη εμπορική-τουριστική πτήση της εταιρείας (πρεμιέρα με εισιτήριο). Στη πρώτη επίσημη πτήση πριν από 6 εβδομάδες επιβάτες ήταν αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας της Ιταλίας και ο εκπαιδευτής αστροναυτών της Virgin Galactic. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά την πτήση, η κα Schahaff - η οποία κέρδισε το εισιτήριο ενώ πετούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισκεφτεί την κόρη της στη Σκωτία - είπε ότι «Το να κοιτάς τη Γη από εκεί άνω ήταν το πιο εκπληκτικό» μέρος του ταξιδιού».

H πιο συναρπαστική μέρα της ζωής του

Ο κ. Goodwin περιέγραψε την εμπειρία του ως την πιο συναρπαστική μέρα της ζωής του. Παρά το γεγονός ότι είχε διαγνωστεί με Πάρκινσον πριν από αρκετά χρόνια, του δόθηκε η απόλυτη δυνατότητα να πετάξει. «Ελπίζω να ενθαρρύνω και άλλους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς και άτομα με νόσο του Πάρκινσον να κάνουν πράγματα που είναι εκτός του φυσιολογικού εάν έχουν κάποια ασθένεια», είπε. Ο κ. Goodwin ήταν ο πρώτος σε μια λίστα 800 περίπου ατόμων που αγόρασαν εισιτήρια για μια βόλτα με τον πύραυλο Unity. Μερικοί από αυτούς - συμπεριλαμβανομένου του κ. Goodwin - περίμεναν πάνω από μια δεκαετία για να αδράξουν την ευκαιρία και οι περισσότεροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μακρά αναμονή.

Πρόσφατα, η διαστημική εταιρεία Blue Origin του Διευθύνοντος Συμβούλου της Amazon, Τζεφ Μπέζος, κέρδισε τη Virgin Galactic στον αγώνα για να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα μεταφέρει επιβάτες που πληρώνουν στο διάστημα. Και οι δύο εταιρείες λένε ότι οι αποστολές τους προάγουν την επιστήμη καθώς και την εξυπηρέτηση των πολύ πλουσίων. Ωστόσο, ο διαστημικός τουρισμός έχει επικριθεί για το κόστος και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις.

{https://www.youtube.com/watch?v=U0lp9up4Puk&t=1s}

Πηγή:BBC