Επιστήμη

Το δημοφιλές αξιοθέατο ορόσημο των ΗΠΑ είναι πιο ραδιενεργό ακόμη και από ένα πυρηνικό εργοστάσιο

Το δημοφιλές αξιοθέατο ορόσημο των ΗΠΑ είναι πιο ραδιενεργό ακόμη και από ένα πυρηνικό εργοστάσιο Φωτογραφία: unsplash
Ενάμισι εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο επισκέπτονται τον Τερματικό Σταθμό Γκραντ Σέντραλ στη Ν. Υόρκη, ο οποίος είναι περισσότερο ραδιενεργός από ό,τι επιτρέπεται σε ένα εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Ίσως δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν κάποιος/α αν δεν περπατούσε σε μέρη όπως το Τσερνόμπιλ, αλλά ευτυχώς εκεί δεν υπάρχει «νύχι του θανάτου» που θα μπορούσε να τον/την σκοτώσει με ένα μόνο άγγιγμα - σε αντίθεση με το Τσερνόμπιλ.

Για καλή μας τύχη δεν είναι καν στην Ευρώπη, αλλά στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη και είναι το πιο ραδιενεργό της σημείο.

Ο λόγος για το Grand Central Terminal, έναν από τους μεγαλύτερους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Forbes, ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες επισκέφθηκαν τον σταθμό το 2023 - εξαιρουμένων των επιβατών του τρένου και του μετρό - ενώ περισσότεροι από 750.000 περνούν από αυτόν κάθε μέρα. Είναι επίσης το δεύτερο τουριστικό αξιοθέατο στην Νέα Υόρκη με τις περισσότερες επισκέψεις μετά την Times Square.

Πώς θα μπορούσε λοιπόν κάτι τόσο προσιτό στο κοινό να δίνει τόσο μεγάλες τιμές στον μετρητή geiger, στο όργανο που ανιχνεύει και μετράει την ιονίζουσα ακτινοβολία; Και όμως γίνεται εξαιτίας της μεγάλης μάζας γρανίτη και τούβλου που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του και στην οποία οφείλει το γεγονός στο παραμείνει ένα κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο τα τελευταία 111 χρόνια.

Η όμορφη αρχιτεκτονική του σταθμού σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1903 και 1913, αλλά εξαιτίας όλου αυτού του γρανίτη, το σημείο έχει γίνει πιο ραδιενεργό ακόμη και από ένα πυρηνικό εργοστάσιο, επειδή ο βράχος εκπέμπει ακτινοβολία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ορισμένα τμήματα του σταθμού είναι εκτεθειμένα κατά μέσο όρο σε ακτινοβολία 525 mrem ετησίως, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πιθανές επιπτώσεις των επιπέδων ιονίζουσας ακτινοβολίας στο ανθρώπινο σώμα είναι χαμηλές, επειδή ακριβώς προέρχεται από φυσικά υλικά.

Η βάση του εξωτερικού είναι κατασκευασμένη από έναν φανταχτερό γρανίτη Stony Creek, ενώ ο ασβεστόλιθος της Ιντιάνα αποτελεί το πάνω μέρος του κτιρίου.

Αυτός είναι ο λόγος που επιτρέπεται η ευρεία χρήση του αλλά και η επισκέψεις από ανθρώπους από κάθε σημείο του πλανήτη. Είναι όπως οι ακίνδυνες ακτινογραφίες και η ακτινοθεραπεία για παράδειγμα στις οποίες εκτίθενται οι ασθενείς.