Επιστήμη

Ζητείται βοτανολόγος για να ακολουθήσει τα βήματα του Δαρβίνου

Ζητείται βοτανολόγος για να ακολουθήσει τα βήματα του Δαρβίνου Φωτογραφία: Unsplash
Ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αναζητά ενθουσιώδεις βοτανολόγους με εμπειρία για να ηγηθούν των αποστολών συλλογής φυτών για λογαριασμό του σε όλο τον κόσμο

Με την υπόσχεση για περιπετειώδη συναρπαστικά ταξίδια, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιον ή κάποια να ακολουθήσει τα βήματα του Κάρολου Δαρβίνου, άνοιξε η αίτηση για την καλύτερη αποστολή στον φυσικό κόσμο: για τη συλλογή φυτών για τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, όπως αναφέρει ο Guardian.

Και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια θέση προσφέρεται από τον βρετανικό βοτανικό κήπο στη σύγχρονη ιστορία. «Είναι πολύ ασυνήθιστο, δεν υπήρχε κάποιο πρότυπο για αυτό», είπε στον Guardian ο Samuel Brockington, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας και επιμελητής στο Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (CUBG).

Οι αποστολές θα είναι ο κύριος στόχος αυτού/ης που θα αναλάβει τον ρόλο, ο οποίος/α θα πληρώνεται με έως και 44.263 £ ετησίως, για 5 χρόνια αρχικά. Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να είναι ενεργοί βοτανολόγοι με σχετικό πτυχίο, να έχουν πάθος για ταξίδια, ατρόμητο πνεύμα και φυσικά να διαθέτουν την ικανότητα αναγνώρισης ενός νέου ή ενδιαφέροντος φυτικού είδους που αναπτύσσεται στη φύση.

«Ως Expedition Botanist θα οργανώνετε και θα καθοδηγείτε έως και τέσσερις αποστολές κάθε χρόνο, συμμετέχοντας με τους συνεργάτες μας σε πρόσθετες αποστολές, θα συμβάλλετε στην επιτόπια και ex-situ διατήρηση, θα υποστηρίζετε την ανακάλυψη ειδών και θα επεκτείνετε τις βοτανικές μας συλλογές. Θα διαδραματίσετε επίσης αναπόσπαστο ρόλο στην επεξεργασία μετά την αποστολή, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας δειγμάτων βοτάνων, της τράπεζας σπόρων και της ψηφιοποίησης. Θα εφαρμόσετε την ταξινομική σας εμπειρία για να βελτιώσετε και να επιμεληθείτε τις ζωντανές συλλογές μας, να διασφαλίσετε την επιστημονική τους ακρίβεια και να βοηθήσετε τόσο στην διδασκαλία πανεπιστημιακού επιπέδου όσο και στη συμμετοχή του κοινού», αναφέρει η αίτηση.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι θέλουν να ταξιδεύουν και να βλέπουν διαφορετικά τοπία και να βιώνουν διαφορετικούς πολιτισμούς, και η βοτανική είναι ένας φανταστικός φακός για να το κάνεις αυτό», συμπληρώνει ο Brockington.

Είναι μια ευκαιρία να παρατηρήσουμε πώς αλλάζουν τα φυτά σε όλο τον κόσμο, λέει, που προσφέρει στους έμπειρους επιστήμονες της συστηματικής ταξινόμισης την ευκαιρία να κάνουν ζωτικής σημασίας έργο στην διατήρηση των φυτών και να συνεισφέρουν στη συλλογή του CUBG με περίπου 8.000 είδη φυτών.

«Τόσα πολλά είδη φυτών απειλούνται με εξαφάνιση. Με την δειγματοληψία σπόρων, την καταγραφή αυτών των φυτών και τη μεταφορά τους σε συλλογές και τράπεζες σπόρων, θα γίνει πραγματικά μια σημαντική δουλειά».

Πρώτη φορά μετά τον Δαρβίνο

Είναι η πρώτη φορά που ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (CUBG) προσφέρει έναν τέτοιο ρόλο, από το 1831 που ο ιδρυτής του, καθηγητής John Stevens Henslow, συνέστησε τον πρώην μαθητή του, τον 22χρονο Charles Darwin, για τη θέση του κυρίου φυσιοδίφη στο ιστιοφόρο Beagle. Στη συνέχεια, ο Δαρβίνος έστειλε περισσότερα από 1.000 δείγματα φυτών πίσω στον παλιό του δάσκαλο, για να τον βοηθήσει να φτιάξει τη συλλογή του βοτανικού μουσείου του Κέιμπριτζ.

Ενώ ο Χένσλοου, ένας θεολόγος και φυσιοδίφης, συγκέντρωνε τότε νέα και ποικίλα είδη φυτών από όλο τον κόσμο για να καταδείξει το άπειρο της δημιουργίας του Θεού, σήμερα ο Βοτανικός Κήπος προσπαθεί να προστατεύσει την ποικιλομορφία της συλλογής του και να ανταποκριθεί στην έκτακτη ανάγκη που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Τον Ιούλιο του 2019 ο κήπος κατέγραψε επίσημα την υψηλότερη θερμοκρασία του Ηνωμένου Βασιλείου, 38,7 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια, μόλις τρία χρόνια αργότερα, είδε τη θερμοκρασία να φτάνει τους 39,9 βαθμούς Κελσίου, καθώς το νέο βρετανικό ρεκόρ 40,3 Κελσίου σημειωνόταν στο Λίνκολνσαϊρ.

«Όσο καλοί κι αν είναι οι κηπουροί μας, πολλά φυτά δεν τα καταφέρνουν χρόνο με το χρόνο και έτσι διατηρούμε την ποικιλομορφία της συλλογής ενισχύοντάς την περίπου με 500 έως 1.000 παρτίδες φυτών ετησίως», είπε ο Brockington. «Πολλές από τις σκέψεις μας είναι πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό με πιο βιώσιμο τρόπο, φέρνοντας φυτά που είναι λογικό να αναπτύσσονται στο περιβάλλον μας».

Ο επιτυχημένος υποψήφιος/α θα αναλάβει να ηγηθεί αποστολών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις ακριβείς τοποθεσίες νέων και βιολογικά ενδιαφέροντων φυτών που αναπτύσσονται στη φύση, ενώ ταυτόχρονα θα συλλέγει σπόρους και μοσχεύματα που θα επιτρέψουν στον βοτανικό κήπο 40 στρεμμάτων να διατηρήσει ζωντανά δείγματα αυτών των ειδών.

«Εστιάζουμε κυρίως σε εύκρατα hotspots σε περιοχές που είναι εξαιρετικά διαφορετικές, Κεντρική Ασία, Βαλκάνια, Νότια Αφρική και Νότια Αμερική και σκεφτόμαστε τι μπορούμε να φέρουμε πίσω και να αναπτύξουμε εδώ στο Cambridge. Επομένως, εξετάζουμε περιοχές στον κόσμο όπου το κλίμα ταιριάζει με το σημείο όπου βρισκόμαστε τώρα ή με το σημείο που μπορεί να βρεθούμε στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Brockington στον Guardian.

Ιδανικά οι υποψήφιοι θα πρέπει είναι πολύγλωσσοι και θα έχουν «γνώση του φαινοτύπου όλων των φυτών», αντί να ειδικεύονται σε ένα συγκεκριμένο είδος. Θα χρειαστεί επίσης να δουλεύουν ομαδικά και να χαίρονται να κατασκηνώνουν στην έρημο, για παράδειγμα στο Κιργιστάν, για ένα μήνα κάθε φορά.

«Οι αποστολές είναι πραγματικά έντονες και έχουν απίστευτα σκληρή δουλειά επειδή υπάρχει περιορισμένος χρόνος σε κάθε τοποθεσία», είπε ο Brockington. «Πιστεύω ότι πρέπει να έχεις μια πραγματική αίσθηση της περιπέτειας, να αγαπάς τα ταξίδια και να νιώθεις άνετα να δουλεύεις με διαφορετικούς πολιτισμούς».