Τεχνολογία

Η Apple φέρνει νέα εφαρμογή για ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης

Η Apple φέρνει νέα εφαρμογή για ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης Φωτογραφία: Arnel Hasanovic on Unsplash
Mια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που φέρνει η Apple μέσα στο επόμενο έτος είναι η δημιουργία μιας νέας εφαρμογής Passwords!

Ο μέσος χρήστης πιθανότατα δεν έχει ακούσει ποτέ για το 1Password ή το LastPass, και μπορεί να μην γνωρίζει καν πως το iPhone μπορεί να δημιουργήσει και να αποθηκεύσει αυτόματα κωδικούς πρόσβασης γι' αυτόν.

Για αυτούς ακριβώς τους χρήστες, έρχεται το φθινόπωρο μια νέα εφαρμογή Passwords προκειμένου να προσφέρει ένα πιο ασφαλές online περιβάλλον.

Σχεδόν όλα όσα θα κάνει η νέα εφαρμογή passwords βρίσκονται ήδη στο iOS και το macOS, αν και θαμμένα κάπου στο μενού των ρυθμίσεων. 

Εφόσον δεν ασχολείστε πιο ενεργά με το θέμα, τότε αυτό που πιθανότατα κάνετε με τους κωδικούς σας... είναι να μπαίνετε στην εφαρμογή ρυθμίσεων συστήματος, να μετακινείστε προς τα κάτω στην επιλογή Passwords και, αφού πιστοποιήσετε την ταυτότητά σας με το πρόσωπο ή το δακτυλικό σας αποτύπωμα, να βλέπετε τη λίστα με κάθε σύνδεση που έχετε στο διαδίκτυο.

Δεν αποκλείεται παράλληλα να κάνετε ένα στοιχειώδη έλεγχο ασφάλειας ή να μοιράζεστε λεπτομέρειες με μέλη της οικογένειας, χωρίς να χρειάζεται να στέλνετε τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα με email.

Ωστόσο, μια ξεχωριστή εφαρμογή για τους κωδικούς εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό βήμα. Διότι το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει η Apple δεν αφορά τόσο τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, αλλά τα ζητήματα εξακρίβωσης της ταυτότητας του κάθε χρήστη.

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι ο παλαιότερος και πιο δημοφιλής τρόπος επίλυσης του προβλήματος της ταυτότητας στο διαδίκτυο. Ο νο.1 τρόπος να αποδείξεις την ταυτότητά σου είναι επιδεικνύοντας κάτι που μόνο εσείς γνωρίζετε.

Οι κωδικοί ωστόσο κρύβουν και σοβαρά προβλήματα. Η περιήγηση στο διαδίκτυο απαιτεί τη συνεχή δημιουργία όλο και περισσότερων κωδικών - που εννοείται πως κανείς δεν μπορεί να θυμάται, γεγονός που ωθεί τους ανθρώπους στην επαναχρησιμοποίηση των ίδιων συνδυασμών λέξεων και αριθμών.

Αυτή ακριβώς η επαναχρησιμοποίηση βέβαια σημαίνει πως η απώλεια ενός και μόνο κωδικού πρόσβασης μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική αλυσίδα παραβιάσεων.

Όλα αυτά οδηγούν, αναπόφευκτα, στη δημιουργία... διαχειριστών κωδικών πρόσβασης.

Στην προσπάθειά της να εδραιωθεί ως «η Aston Martin των διαχειριστών κωδικών πρόσβασης», η 1Password υποστηρίζει ότι οτιδήποτε καθιστά σαφές στους χρήστες ότι πρέπει να απομακρυνθούν από την απομνημόνευση ή την επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης είναι ένα πλεονέκτημα.

Πηγή: Guardian