Τεχνολογία

iCOMAT: Η ελληνική startup που έκλεισε τη μεγάλη συμφωνία με το ΝΑΤΟ

iCOMAT: Η ελληνική startup που έκλεισε τη μεγάλη συμφωνία με το ΝΑΤΟ
Το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη πως η iCOMAT είναι μία από τις μόλις 4 ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας που θα λάβουν σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να βοηθήσουν τη συμμαχία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Η εταιρεία με έδρα το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας αναπτύσσει ρομποτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για παραγωγή εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά όπως τα ανθρακονήματα. Πρακτικά παρέχει ελαφρύτερες, ισχυρότερες και πιο βιώσιμες λύσεις για την αεροδιαστημική και την αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ, η iCOMAT φέρνει επανάσταση στη βιομηχανία μεταφορών - αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων - καθιστώντας τα ταξίδια πιο αποδοτικά ενεργειακά, ταχύτερα και φθηνότερα μέσω της κατασκευής ελαφρών υλικών.

Συνιδρυτής και CEO της iCOMAT είναι ο δρ. Ευάγγελος Ζυμπελούδης, στο προφίλ του οποίου διαβάζουμε τα εξής:

Αποστολή της iCOMAT είναι να ξεκλειδώσει τις επιδόσεις των σύνθετων υλικών και των ανθρακονημάτων προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει τα ελαφρύτερα δυνατά οχήματα.

Η iCOMAT έχει αναπτύξει την τεχνολογία Rapid Tow Shearing (RTS), την πρώτη στον κόσμο βιομηχανική παραγωγική διαδικασία που οδηγεί σε δραστικά ελαφρύτερες κατασκευές, με αποδεδειγμένες μειώσεις έως και 60%, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος κατασκευής.

Η διαδικασία είναι ιδανική για μεγάλης κλίμακας παραγωγή στον τομέα των μεταφορών (αυτοκίνητα, αεροπλάνα) και οδηγεί σε σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές CO2 για τα οχήματα, τόσο κατά τη χρήση (μικρότερο βάρος, λιγότερα καύσιμα/ενέργεια) όσο και κατά την κατασκευή (διαδικασία μηδενικών αποβλήτων, ιδιαίτερα βελτιστοποιημένες δομές).

{https://www.linkedin.com/posts/nato-innovation-fund-nif_deeptech-startups-ugcPost-7208696263666450432-Ps56?utm_source=share&utm_medium=member_desktop}