Τεχνολογία

Νέες αμερικανικές πιέσεις στην TikTok: Αγωγή για παραβιάσεις της ιδιωτικότητας των παιδιών

Νέες αμερικανικές πιέσεις στην TikTok: Αγωγή για παραβιάσεις της ιδιωτικότητας των παιδιών Φωτογραφία: Solen Feyissa on Unsplash
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) παρέπεμψε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) καταγγελία κατά της TikTok και της κινεζικής μητρικής ByteDance για πιθανές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

Η FTC υποστηρίζει πως η έρευνά της αποκάλυψε πως οι εταιρείες παραβιάζουν ή πρόκειται να παραβιάσουν το νόμο, με τον εκπρόσωπο της TikTok να δηλώνει στο BBC την απογοήτευση της εταιρείας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι ξεχωριστή από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος και προβλέπει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εκτός και εάν η ByteDance πουλήσει την επιχείρηση.

Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι η έρευνά της επικεντρώθηκε σε πιθανές παραβιάσεις του FTC Act και του νόμου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA).

Όπως σημείωσε, μάλιστα, συνήθως δεν ανακοινώνει ότι έχει παραπέμψει μια καταγγελία στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά σε αυτή την περίπτωση θεώρησε ότι αυτό ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.

Σε απάντηση, εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε ότι η εταιρεία διαφωνεί με τους ισχυρισμούς αλλά παρόλα αυτά «συνεργάζεται με την FTC για περισσότερο από ένα χρόνο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της».

«Είμαστε απογοητευμένοι που ο οργανισμός επιδιώκει την άσκηση αγωγής αντί να συνεχίσει να εργάζεται μαζί μας για μια λογική λύση».

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης εξέφρασε στο BBC αδυναμία να «σχολιάσει την ουσία της παραπομπής της TikTok».

«Σύμφωνα με τη συνήθη προσέγγισή μας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διαβουλεύτηκε με την FTC πριν από την παραπομπή αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει καθώς εξετάζουμε τους ισχυρισμούς», πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της FTC προστίθεται στην αυξανόμενη πίεση που αντιμετωπίζει η TikTok στις ΗΠΑ.