Τεχνολογία

Αλλάζει το Instagram για τους ανήλικους - «Λογαριασμοί εφήβων» και γονικοί έλεγχοι

Αλλάζει το Instagram για τους ανήλικους - «Λογαριασμοί εφήβων» και γονικοί έλεγχοι Φωτογραφία: UNSPLASH
Πότε θα γίνουν οι αλλαγές στο Instagram.

Η Meta προχωρά σε μία σημαντική αλλαγή στους λογαριασμούς των ανηλίκων στο Instagram, εν μέσω ολοένα μεγαλύτερης ανησυχίας για τις αρνητικές επιπτώσεις των social media.

Όλοι οι ανήλικοι χρήστες του Instagram θα αποκτήσουν αυτόματα «λογαριασμούς εφήβων», που θα είναι εξ ορισμού ιδιωτικοί, ανακοίνωσε η Meta.

Οι ανήλικοι θα δέχονται μηνύματα και θα τους κάνουν tag μόνο λογαριασμοί τους οποίους ακολουθούν ή με τους οποίους είναι ήδη συνδεδεμένοι. Παράλληλα, οι ρυθμίσεις για το ευαίσθητο περιεχόμενο θα είναι οι πιο περιοριστικές που είναι διαθέσιμες.

Οι κάτω των 16 ετών θα μπορούν να αλλάξουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις μόνο με την άδεια των γονιών τους. Επίσης, οι γονείς θα έχουν στη διάθεσή τους ρυθμίσεις που θα τους επιτρέπουν να παρακολουθούν με ποιους αλληλεπιδρούν τα παιδιά τους και να περιορίζουν τη χρήση της εφαρμογής.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, οι ανήλικοι χρήστες του Instagram θα λαμβάνουν ειδοποίηση να κλείσουν την εφαρμογή έπειτα από 60 λεπτά κάθε ημέρα. Επίσης, οι λογαριασμοί θα έχουν εξ ορισμού sleep mode, που θα βάζει στη σίγαση τις ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πότε θα γίνει η αλλαγή στο Instagram

Η μετατροπή σε λογαριασμούς εφήβων θα γίνει τις επόμενες 60 ημέρες στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ η ΕΕ θα ακολουθήσει αργότερα εντός του 2024. Στις υπόλοιπες χώρες η αλλαγή θα γίνει από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τη χρήση των social media με αυξημένα επίπεδα άγχους, μαθησιακών δυσκολιών και κατάθλιψης, ιδιαίτερα για τους νεαρούς χρήστες. Ήδη, η Meta, η ByteDance και η Google είναι αντιμέτωπες με εκατοντάδες μηνύσεις που έχουν κατατεθεί εκ μέρους παιδιών και διευθύνσεων εκπαίδευσης για την εθιστική φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι μεγαλύτερες πλατφόρμες, ανάμεσά τους το Facebook, το Instagram και το TikTok επιτρέπουν στους 13 ετών και άνω να ανοίξουν λογαριασμό.