Υγεία

Οι ανάρμοστες σχέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών με τη βιομηχανία φαρμάκων

Οι ανάρμοστες σχέσεις των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών με τη βιομηχανία φαρμάκων
Η σχέση κορυφαίων επιστημόνων από το χώρο της ιατρικής με τη φαρμακοβιομηχανία είναι γνωστή. Κατά πόσο όμως αυτή η σχέση είναι ανάρμοστη;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Βασίλης Ταρλατζής, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, με αφορμή ανακοίνωσή του με θέμα: "Οι ανάρμοστες (;) σχέσεις των Ιατρικών Επιστημονικών Εταιρειών με τη Βιομηχανία" την οποία θα παρουσιάσει στο συνέδριο "Ιατρική, Δίκαιο και Διαδίκτυο", που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Ταρλατζής, χαρακτηρίζει τη σχέση αυτή υποχρεωτική και επωφελή τονίζοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν ορισμένες πτυχές της που χρήζουν προσοχής. Ασφαλιστική δικλείδα σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί, όπως αναφέρει ο καθηγητής, η δήλωση αυτής της σχέσης (δήλωση πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων), που εφαρμόζεται παγκοσμίως και στη χώρα μας επιβάλλεται με απόφαση του ΕΟΦ.

"Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η βιομηχανία για να μπορέσει να προχωρήσει και να κάνει καινούργια έρευνα, για να παράγει καινούργια φάρμακα και νέα προϊόντα, χρειάζεται τη συμβουλή των πιο πεπειραμένων, καταξιωμένων,έμπειρων γιατρών παγκοσμίως. Και αυτό το κάνει έχοντάς τους ως συμβούλους για την έρευνά της. Από την άλλη μεριά πρέπει να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους η συνεργασία, η οποία είναι επωφελής για όλους, δεν επηρεάζει την κρίση των γιατρών. Οι επιστημονικές εταιρείες έχουν ένα αυξημένο κύρος.

Πλέον στην ηγεσία των επιστημονικών εταιρειών αναδεικνύονται οι κορυφαίοι, οι καλύτεροι γιατροί παγκοσμίως. Άρα, αφενός η βιομηχανία έχει ανάγκη να συνεργαστεί με τις επιστημονικές εταιρείες, προκειμένου να έχουν είτε συμβούλους, είτε γνώμες και ιδέες για καινούργια πράγματα τα οποία πρέπει γίνουν. Αφετέρου, τα συνέδρια και τα επιστημονικά περιοδικά αποτελούν τα fora στα οποία η βιομηχανία έχει τη δυνατότητα νομίμως να προβάλλει τα προϊόντα της", επισημαίνει ο κ Ταρλατζής.