Υγεία

Επιστήμονες εντόπισαν 2 επικίνδυνες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2

Επιστήμονες εντόπισαν 2 επικίνδυνες μεταλλάξεις του SARS-CoV-2
Επιστήμονες αναφέρθηκαν σε 2 από τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 που θα προβληματίσουν ακόμα περισσότερο τους επιστήμονες που επιχειρούν να παρασκευάσουν το εμβόλιο κατά του COVID-19.

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο bioRxiv, το Μάιο του 2020 αναφέρει το στήσιμο ενός συστήματος που θα βοηθάει τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων του αναπνευστικού ιού, SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Έτσι, θα διευκολυνθεί η ανάλυση των μεταλλάξεων, με αποτέλεσμα ο ευκολότερος εντοπισμός εκείνων που είναι πιο πιθανοί να αυξήσουν την παθογένεια του ιού, είτε μεταδίδοντας είτε με τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της διασποράς του ιού σε όλο το πλανήτη, αυτός μεταλλάχτηκε πολλές φορές. Η συσσώρευση πολλών μεταλλάξεων σε μία σεζόν μόλυνσης επιτρέπει τη φυσική επιλογή για μερικές μεταβλητές που είναι σχετικά ανθεκτικές σε αντισώματα. Η έλλειψη ανοσίας στο νέο κορονοϊό και ο υψηλότερος ρυθμός μετάδοσης σε σύγκριση με τη γρίπη μπορεί να σημάνει ότι ο ιός θα βρίσκεται για πολύ καιρό τριγύρω μας έως ότου παρασκευαστεί το εμβόλιο. Αυτή τη στιγμή, η παραμέληση εύρεσης των μεταλλάξεων για τόσο μεγάλο διάστημα θα σημάνει ότι τα πρώτα εμβόλια δε θα παρέχουν τόσο μεγάλο βαθμό ανοσίας στον ιό που θα κυκλοφορεί εκείνη την περίοδο. Διαβάστε περισσότερα στο news4health