Υγεία

Πιο κοντά στη μάχη και το εμβόλιο της AstraZeneca, ζήτησε έγκριση από τον ΕΜΑ η εταιρεία

intime intime
Μετά τη Pfizer και τη Moderna η AstraZeneca είναι η τρίτη εταιρεία ανάπτυξης εμβολίου που ζητά έγκριση από τον ΕΜΑ, ενώ οι δύο πρώτες ήδη την έχουν λάβει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτηση της εταιρείας AstraZeneca για την έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει, «Αφού λάβαμε περισσότερα δεδομένα από την εταιρεία, η Astra Zeneca θα υποβάλει αίτηση έγκρισης για το εμβόλιο της την επόμενη εβδομάδα. Πιθανό συμπέρασμα – τέλος Ιανουαρίου, ανάλογα με τα δεδομένα και την πρόοδο της αξιολόγησης»

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαφορετικής τεχνολογίας και χρησιμοποιεί, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%».