Υγεία

Επιτροπή εμβολιασμών: Ο εμβολιασμός των εγκύων και το «οκ» στο εμβόλιο της Johnson&Johnson επί τάπητος

Επιτροπή εμβολιασμών: Ο εμβολιασμός των εγκύων και το «οκ» στο εμβόλιο της Johnson&Johnson επί τάπητος
Συνεδριάζει σήμερα, Μ. Τρίτη 27 Απριλίου, η επιτροπή εμβολιασμού, με τα θέματα του εμβολίου της Johnson&Johnson, καθώς και το θέμα των εγκύων, στο οποίο αναφέρθηκε και η κα Θεοδωρίδου το απόγευμα της Δευτέρας στην καθιερωμένη ενημέρωση να κυριαρχούν.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής εμβολιασμών δεν αναμένονται... εκπλήξεις, καθώς στη χώρα μας θα ακολουθήσουν τους διεθνείς οργανισμούς και θα χορηγουν το εμβόλιο της Johnson&Johnson σε όλους άνω των 18 ετών.

Από κει και πέρα, στη συζήτηση έχει τεθεί και το θέμα για τον εμβολιασμό των εγγύων, στο οποίο αναφέρθηκε και τη Μ. Δευτέρα η κα Μαρία Θεοδωρίδου.

Επιπλέον για όσες θέλουν να κάνουν παιδιά δεν συζητήθηκε κάτι παραπάνω σε σχέση με τα χθεσινά (για όσες είναι σε εξωσωματική ή σχεδιάζουν να κάνουν παιδί ισχύουν όσα ειπώθηκα χθες από την κ. Θεοδωρίδου σχετικά με τα εμβόλια MRNA).

Σύντομα θα ανοίξουν όλες οι ηλικίες για όλα τα εμβόλια.

Επιτροπή Εμβολιασμών: Ποια εμβόλια COVID πρέπει να προτιμούν οι έγκυες και γιατί

Ο μεγάλος όγκος διαθέσιμων δεδομένων από τη χρήση mRNA εμβολίων επιτρέπει στους επιστήμονες να συστήσουν τη χορήγηση του σε έγκυες.

Αξιολογώντας την πληθώρα δεδομένων από τη χρήση των εμβολίων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA και σε γυναίκες που εγκυμονούν, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει στις έγκυες, που επιθυμούν να εμβολιαστούν, να προτιμήσουν τα εν λόγω εμβόλια, λόγω της μεγαλύτερης και θετικής εμπειρίας.

Όπως διευκρινίζει στο News4Health μέλος της Επιτροπής, η απόφαση να προτιμώνται τα mRNA εμβόλια από τις έγκυες , σε αυτή τη φάση, λόγω της ύπαρξης δεδομένων. Από την άλλη, δεν συστήνεται προς το παρόν η χορήγηση εμβολίων που χρησιμοποιούν αδενοϊό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή ή αντίστοιχου όγκου δεδομένα από τη χρήση τους.

Ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης, μέλος της Επιτροπής των Εμβολιασμών ανέφερε νωρίτερα στο MEGA ότι «η τάση είναι να μη γίνεται το εμβόλιο της AstraZeneca στην εγκυμοσύνη αλλά ούτε και σε γυναίκες οι οποίες σκοπεύουν να μείνουν έγκυες», προσθέτοντας ότι θα δοθεί και οδηγία οι γυναίκες αυτές να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια, όπως της Pfizer και της Moderna. Επανέλαβε, βέβαια, πως τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τις ελάχιστες και σπάνιες παρενέργειες.

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο που χορηγείται, ενώ από 5 Μαΐου θα προστεθεί και εκείνο της Janssen (της φαρμακευτικής εταιρείας της Johnson & Johnson).

Άλλωστε και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου κατά την προηγούμενη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας ανέφερε σχετικά:

«Ένα από αυτά τα θέματα που είναι σημαντικό και γίνεται σημαντικότερο δεδομένου ότι αρχίζουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας άτομα και γυναίκες μικρότερης ηλικίας, είναι το θέμα του εμβολιασμού των εγκύων. Η αρχική θέση παγκόσμια για τους εμβολιασμούς κατά την κύηση, επειδή δεν είχαν συμπεριληφθεί έγκυες στις κλινικές μελέτες, ήταν απαγορευτική.

Δηλαδή όχι εμβολιασμός με εμβόλια Covid κατά την κύηση.