Υγεία

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Σπάει το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Σπάει το φράγμα των 5 εκατ. εμβολιασμών
Στην εκτίμηση ότι σήμερα θα σπάσει και το φράγμα των 2 εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι προχώρησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τον Ιούνιο η χώρα θα έχει άλλη εικόνα καθώς όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες εισέρχονται στο πρόγραμμα «Ελευθερία», με διαρκώς αυξανόμενη προσφορά εμβολίων.

Ποιοι εμβολιάζονται αυτήν την περίοδο

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Είχε προηγηθεί στις 21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Σήμερα εμβολιάζονται πολίτες άνω των 18 ετών με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, πολίτες άνω των 30 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επόμενο βήμα το πράσινο διαβατήριο

Το επόμενο βήμα για τους εμβολιασθέντες είναι η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, που παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα αποδεικνύει πως ένας πολίτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά με οποιοδήποτε εμβόλιο από όσα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την Ε.Ε., είτε έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο.

Η χώρα μας θα είναι τεχνικά έτοιμη για το πιστοποιητικό ήδη από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί από τις 3 του μήνα. Μάλιστα, το πιστοποιητικό θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να το ψηφίσει στις 23 Ιουνίου.

Οδηγίες

Μέσα από το gov.gr όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να λάβουν το πιστοποιητικό θα μπορούν να το εκδώσουν είτε ψηφιακά, είτε να εκτυπώσουν.

Μέσα από το gov.gr θα επιλέξουν τον τομέα Υγεία και Πρόνοια και έπειτα θα κατευθυνθούν την επιλογή «Κορωνοϊός COVID -19».

Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού.

Εκεί, θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet ή ΑΜΚΑ και θα ακολουθήσει η διαδικασία έκδοσης.

NETWORK