Υγεία

Εμβόλια Vs Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια «εξουθετερώνουν» αποτελεσματικά το στέλεχος αυτό

Εμβόλια Vs Μετάλλαξη Δέλτα: Ποια «εξουθετερώνουν» αποτελεσματικά το στέλεχος αυτό
Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε στα χέρια μας «όπλα» ικανά να δώσουν μάχη με τον κορονοϊό.

Ποια από αυτά είναι όμως πιο αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Δέλτα που αρχίζει και επικρατεί σε όλο τον κόσμο;

Το στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού, ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ινδία και τώρα είναι ο κυρίαρχος τύπος του ιού στην Βρετανία. Στις ΗΠΑ τουλάχιστον το 10% των νέων μολύνσεων σχετίζονται με αυτό το στέλεχος.

Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν πάντως ότι οι μολύνσεις του SARS-CoV-2 αυξήθηκαν κατά 31% στα μέσα του Ιούνη. Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση που έγινε από την Δημόσια Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας το στέλεχος δέλτα είναι πιο μεταδοτικό από ότι τα προηγούμενα και είναι πολύ πιο πιθανό να χρειαστεί κάποιος θεραπεία και νοσηλεία.

Οπως αναφέρει το news4health.gr, αυτό το οποίο φαίνεται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα είναι ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά την θνητότητα και την πολύ σοβαρή νόσηση.

AstraZenca και Pfizer

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή η προστασία που παρέχει στον οργανισμό μας αγγίζει το 71% μετά από μια δόση και 92% μετά από δύο δόσεις όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το εμβόλιο της Pfizer είναι 94% πιο αποτελεσματικό και βοηθά στην πρόληψη της ανάγκης για νοσηλεία ήδη από την πρώτη δόση και φτάνει το 96% μετά από δύο δόσεις.

Στην Ινδία το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έχει το όνομα Covishield έγινε επίσης μια μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα του στο στέλεχος Άλφα ( B.1.1.7).

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι τα άτομα που έκαναν και τις δύο δόσεις εμβολίου είναι πιο προστατευμένα σε σχέση με την ανάγκη νοσηλείας.

Αυτό έρχεται να «συμπληρώσει» μια πιο παλιά έρευνα σύμφωνα με την οποία αν έχει κάνει κανείς μόνο μια δόση από Pfizer-BioNTech ή Oxford-AstraZeneca δεν είναι «καλυμένος».

Σε κάθε περίπτωση με μια νέα μικρή έρευνα η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα που έγινε σε συνεργασία με το Ινδικό Ινστιτούτο Ερευνητικής Ιατρικής και την Bharat Biotech International, βοήθησε στην δημιουργία του Covaxin αναφέρει ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά το στέλεχος δέλτα.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα αντισώματα των εμβολιασμένων δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά στον ιό όσο φάνηκαν να είναι στο εργαστήριο. Παρόλα αυτά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στα πρώτα τους συμπεράσματα «η πιθανή εξουδετέρωση του ιού είναι καλά εδραιωμένη».

Το ινδικό Covaxin

Το εμβόλιο Covaxin της Ινδίας από την άλλη, είναι φτιαγμένο από ολόκληρο τον ιό SARS-CoV-2 και είναι χημικά αδρανοποιημένος έτσι ώστε να μην μπορεί να κάνει αντιγραφή μέσα στο σώμα μας.

Όταν κάποιος κάνει εμβόλιο, δημιουργεί αντισώματα για διαφορετικά σημεία του ιού. Αν ένα από αυτά μεταλλαχθεί στο στέλεχος Δέλτα τότε τα αντισώματα από άλλα σημεία του ιού μπορούν να παρέχουν ακόμα και έτσι ικανοποιητική προστασία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες για να μάθουμε πώς ακριβώς χτίζεται η ανοσία.

Ρωσικό και Κινεζικό εμβόλιο

Σύμφωνα με νεότερες ανακοινώσεις το ρωσικό εμβόλιο Sputnik είναι πολύ αποτελεσματικό κατά του στελέχους δέλτα και μάλιστα όπως ισχυρίζονται πολύ περισσότερο σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Το ρωσικό εμβόλιο μάλιστα όπως αναφέρει η εταιρεία έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση από ένα διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Δεν αποκλείεται να χορηγηθεί και μια ενισχυτική δόση ειδικά για το στέλεχος αυτό. Ωστόσο, δεν είμαστε σίγουροι σχετικά με αυτές τις ανακοινώσεις πρωτού τα δεδομένα αυτά γνωστοποιηθούν δημόσια.

Από την άλλη σχετικά με το κινεζικό Sinovac τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι λιγοστά σχετικα με την αποτελεσματικότητά του. Μια πρόσφατη δημοσίευση του Reuters αναφέρει πάντως ότι περίπου 350 γιατροί και υγειονομικό προσωπικό στην Ινδονησία νόσησε παρά την την χορήγηση του εμβολίου.

Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν είχαν συμπτώματα ωστόσο περίπου 12 από αυτούς είχαν χαμηλό οξυγόνο και υψηλό πυρετό. Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα και για αυτό το εμβόλιο.

Απόδοση από το www.medicalnewstoday.com

NETWORK