Υγεία

Ο επόμενος κορονοϊός θα προέλθει από αρουραίους σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Ο επόμενος κορονοϊός θα προέλθει από αρουραίους σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη
Οι αρουραίοι πιθανόν είναι ασυμπτωματικοί φορείς κορονοϊών όπως ο SARS, σύμφωνα με νέα μελέτη, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Covid-19 μπορεί να προέλθει από τα συγκεκριμένα τρωκτικά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον έκαναν γονιδιωματική ανάλυση διαφόρων ειδών θηλαστικών, εξετάζοντας συγκεκριμένα τους υποδοχείς, στους οποίους συνδέονται οι ιοί SARS. Και βρήκαν στοιχεία ότι ορισμένα είδη τρωκτικών στο παρελθόν είχαν εκτεθεί επανειλημμένα σε κορονοϊούς που μοιάζουν με τον SARS, με αποτέλεσμα να αναπτύσσουν πιθανότατα ένα ορισμένο επίπεδο αντίστασης.

O SARS-CoV-2, ο κορονοϊός που προκαλεί την Covid-19 είναι «ζωονοτικός», που σημαίνει ότι μεταπήδησε από ζώο σε άνθρωπο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι κινεζικές τρανορινόλοφες νυχτερίδες (με χαρακτηριστικό ρουθούνι που θυμίζει πέταλ, εξ’ ου και το όνομά τους «horseshoe bats» στα αγγλικά) μπορεί να λειτουργήσουν ως ξενιστές σε διάφορους κορονοϊούς τύπου SARS, χωρίς να εκδηλώσουν ακραία συμπτώματα. Η ταυτοποίηση ζώων που εμφανίζουν παρόμοια αντίσταση σε τέτοιες λοιμώξεις –και ως εκ τούτου να λειτουργήσουν ως δεξαμενές ιών– είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα προγονικά τρωκτικά μπορεί να είχαν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορωνοϊούς που μοιάζουν με τον SARS», γράφουν στην επιθεώρηση PLOS Computational Biology ο μοριακός βιολόγος Σον Κινγκ και η μηχανικός Η/Υ Μόνα Σινγκ του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Αυτό, προσθέτουν, πιθανότατα επέτρεψε στα τρωκτικά αυτά να αποκτήσουν «κάποια μορφή ανοχής ή αντίστασης σε κορωνοϊούς τύπου SARS ως αποτέλεσμα αυτών των λοιμώξεων. Κι έτσι αυξάνεται η πιθανότητα ορισμένα σύγχρονα είδη τρωκτικών να είναι ασυμπτωματικοί φορείς κορωνοϊών που μοιάζουν με SARS —συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να μην έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Η συνέχιση της εξερεύνησης των προσαρμογών σε ζώα -ξενιστές κορωνοϊών θα είναι σημαντική […] για να κατανοήσουμε ποια ζώα έχουν ενδεχομένως αναπτύξει μηχανισμούς ανοχής μέσω αρχαίων εκθέσεων σε ιούς που μοιάζουν με SARS και μπορεί να είναι φορείς τους».

«Τέτοιες μελέτες», καταλήγουν, «θα μας βοηθήσουν επίσης να βρούμε αυτούς που είναι ευάλωτοι συμπτωματικοί ξενιστές, όπως δυστυχώς έχουν αποδειχθεί οι άνθρωποι».