Υγεία

Γρίπη των πτηνών: Πρώτο κρούσμα A(H5N2) σε άνθρωπο - Πέθανε ο ασθενής

Γρίπη των πτηνών: Πρώτο κρούσμα A(H5N2) σε άνθρωπο - Πέθανε ο ασθενής Φωτογραφία: UNSPLASH
Πυρετό, δύσπνοια, ναυτία και διάρροια τα συμπτώματα που παρουσίασε ο ασθενής, ο οποίος κατέληξε αφού μολύνθηκε από το στέλεχος A(H5N2) της γρίπης των πτηνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι καταγράφηκε το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα του στελέχους A(H5N2) της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο. Ο συγκεκριμένος ασθενής πέθανε στο Μεξικό.

Πρόκειται για άτομο 59 ετών, που πέθανε στις 24 Απριλίου. Τα συμπτώματα που εμφάνισε ήταν πυρετός, δύσπνοια, διάρροια και ναυτία.

Αυτή είναι η πρώτη εργαστηριακά επιβεβαιωμένη περίπτωση μόλυνσης με A(H5N2)- ένα στέλεχος της γρίπης των πτηνών- που έχει αναφερθεί παγκοσμίως. Επίσης, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση H5 σε άνθρωπο που έχει καταγραφεί στο Μεξικό.

Ο ασθενής δεν είχε ιστορικό έκθεσης σε πουλερικά ή άλλα ζώα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο Μεξικό έχουν αναφερθεί κρούσματα A(H5N2) σε πουλερικά.

Είχε υποκείμενα νοσήματα και ήταν κλινήρης για τρεις εβδομάδες- για άλλους λόγους- προτού εμφανιστούν τα σοβαρά συμπτώματα, ανέφερε ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.