Υγεία

Γιατί πρέπει να τρώμε αγγούρι στον καύσωνα

Γιατί πρέπει να τρώμε αγγούρι στον καύσωνα Φωτογραφία: pexels/Alena Darmel
Ο καύσωνας θέλει σωστή διατροφή και την απαραίτητη πρόσληψη υγρών για την ενυδάτωση του οργανισμού.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στη χώρα μας λόγω του καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή.

Οι πολίτες οφείλουν να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ειδικών και να παραμείνουν σε εσωτερικούς δροσερούς χώρους, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Η διατροφή, σύμφωνα με το healthstat.gr, και η επαρκής πρόσληψη υγρών παίζει σημαντικό ρόλο τις ημέρες με καύσωνα γι' αυτό ας δούμε μερικές απλές λύσεις με προϊόντα που όλοι έχουμε στο σπίτι και μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Αγγούρια: Έχουν λίγες θερμίδες, και περίπου 96% νερό. Τα αγγούρια μπορούν να μειώσουν τη θερμότητα του σώματος. Πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελούν βασικό συστατικό των καλοκαιρινών σαλατών, που μας κρατούν χορτάτους αλλά παράλληλα βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, μια κοινή κατάσταση του καλοκαιριού.

Νερό με λεμόνι: Πρόκειται για μια καλή πηγή βιταμίνης C. Τα λεμόνια διατηρούν το σώμα αλκαλικό, διευκολύνουν την πέψη και μπορούν να αποτελέσουν ένα εύκολο υποκατάστατο για άλλα ροφήματα. Με λίγη φλούδα ή φύλλα μέντας, το νερό με λεμόνι αποτελεί ένα υπέροχο αφέψημα για την ημέρα και καταστέλλει την όρεξη για περιττά σνακ.

Καρπούζι: Είναι ίσως η καλύτερη πηγή ενυδάτωσης καθώς αποτελείται από περίπου 92% νερό. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Α και C. Αν και το καρπούζι έχει γλυκαιμικό δείκτη (GI) 72, (ένα μέτρο του πόσο γρήγορα το φαγητό αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα), αλλά μια μερίδα του έχει τόσο λίγους υδατάνθρακες που το γλυκαιμικό του φορτίο (γλυκόζη ανά μερίδα) είναι μόνο 5.

Bael ή «χρυσό μήλο»: Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, διατηρεί το σώμα δροσερό με τις αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες. Στην πραγματικότητα, ένα από τα αντιοξειδωτικά στον φλοιό του καρπού του bael μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο πλάσμα και τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας.

Σπόροι βασιλικού: Γνωστοί και ως σπόροι sabja, έχουν δροσιστική επίδραση στο σώμα. Επιπλέον, λειτουργούν ως κατασταλτικό της όρεξης και μπορούν, επομένως, να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους. Είναι διουρητικοί και μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.