Υγεία

Τα 3 κόλπα για δροσιά χωρίς κλιματιστικό

Τα 3 κόλπα για δροσιά χωρίς κλιματιστικό
Πέρα από την κατανάλωση ρεύματος το κλιματιστικό μπορεί να διασπείρει πολλά μικρόβια, ιδαίτερα όταν γίνεται αλόγιστα χρήση του.

Το κλιματιστικό φέρνει δροσιά αλλά κοστίζει, ενώ μπορεί να διασπείρει επικίνδυνα μικρόβια.

Το κλιματιστικό μοιάζει με… όαση εν μέσω καύσωνα, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να είμαστε όλοι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα προστασίας.

Δυστυχώς, δεν έχουμε όλοι πρόσβαση σε κλιματιστικό και ακόμα και όσοι διαθέτουν τη συσκευή στο σπίτι τους δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά του ρεύματος που καταναλώνουν τα air condition.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το healthstat.gr, το κλιματιστικό μπορεί να διασπείρει επικίνδυνα μικρόβια, με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι το βακτήριο της λεγιονέλλας, το οποίο προκαλεί τη νόσο των Λεγεωνάριων (γνωστή και ως «νόσος των air condition/κλιματιστικών»), για την οποία έχουμε μιλήσει στο παρελθόν.

Όποιος και να είναι, όμως, ο λόγος που αναζητάτε εναλλακτικές μεθόδους για να δροσιστείτε, υπάρχουν κάποιες αποτελεσματικές τεχνικές που μπορείτε να επιστρατεύσετε, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Τα 2 κόλπα με τον ανεμιστήρα

Σύμφωνα με την ενεργειακή ιστοσελίδα «Let’s Save Electricity», τα κλιματιστικά καταναλώνουν από 600 έως και 1.500 βατ την ημέρα, ενώ ο ανεμιστήρας «καίει» μόνο 30 με 50 βατ ημερησίως.

Όπως είναι, λοιπόν, εμφανές, ο ανεμιστήρας είναι μια πολύ οικονομική αλλά και υγιεινή μέθοδος για να δροσίσετε το σπίτι σας. Προφανώς ο ανεμιστήρας δεν είναι εξίσου αποτελεσματικός, ωστόσο μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την απόδοσή του, εάν κάνουμε έξυπνη χρήση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι η σωστή φορά του ανεμιστήρα. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο ανεμιστήρας κινείται με τη φορά του ρολογιού (δεξιόστροφα δηλαδή), τότε «τραβάει» τον κρύο αέρα προς τα πάνω και «σπρώχνει» τον ζεστό αέρα προς τα κάτω. Ίσως σε πρώτη ανάγνωση να σας φανεί παράξενο, αλλά η επιλογή αυτή είναι ιδανική για τους πιο κρύους μήνες, εάν θέλετε να ζεστάνετε λίγο το σπίτι σας.

Από την άλλη, εάν θέλετε ένα δροσερό σπίτι, τότε θα πρέπει να ρυθμίσετε την κίνηση του ανεμιστήρα σας προκειμένου να είναι αντίθετη από τη φορά του ρολογιού (αριστερόστροφα), καθώς με αυτό τον τρόπο ο ψυχρός αέρας κατευθύνεται προς το έδαφος και έτσι δίνει την αίσθηση ότι το σπίτι σας είναι έως και κατά 13 βαθμούς Κελσίου πιο δροσερό.

Από την άλλη, μια καλή… πατέντα για ενίσχυση του ανεμιστήρα είναι ένα μεγάλο μπολ γεμάτο παγάκια, το οποίο θα τοποθετηθεί μπροστά από τον ανεμιστήρα σας. Με τη βοήθεια του πάγου, ο ανεμιστήρας σας θα ανακυκλώνει δροσερό αέρα (και όχι αέρα σε θερμοκρασία δωματίου).

Κρατήστε τη ζέστη έξω

Όσο δροσερός και να είναι ο αέρας που θα ανακυκλώνεται από τον ανεμιστήρα, η θερμοκρασία δεν θα πέσει αρκετά εάν εισέρχεται στο σπίτι ζέστη από έξω.

Φροντίστε, λοιπόν, να κλείνετε τις κουρτίνες το μεσημέρι, καθώς οι ακτίνες του ηλίου φέρνουν επιπλέον ζέστη. Παράλληλα, επιλέγοντας χοντρές κουρτίνες καλής ποιότητας θα ενισχύσετε τη μόνωση του χώρου, κρατώντας μακριά τη θερμότητα.

Εάν ο αέρας έξω είναι πολύ ζεστός, καλό θα ήταν να κρατήσετε τα παράθυρα κλειστά για να αποφύγετε το «λίβα», εάν διαθέτετε ανεμιστήρα. Εάν όχι, πρέπει να ανοίξετε δύο παράθυρα που βρίσκονται απέναντι το ένα στο άλλο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ρεύμα.