Υγεία

Έχετε λαχτάρα για καφέ; Μπορεί να φταίνε τα γονίδια σας

Έχετε λαχτάρα για καφέ; Μπορεί να φταίνε τα γονίδια σας Φωτογραφία: UNSPLASH
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ο πρωινός καφές για σας είναι αδιαπραγμάτευτος, ενώ άλλοι εύκολα τον παραλείπουν; Ή αν σας κάνει καλό ή κακό;

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η απάντηση και στις δυο ερωτήσεις μπορεί να κρύβεται στα γονίδιά μας. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση καφέ από ένα άτομο εκτείνονται πέρα από τις προσωπικές γευστικές προτιμήσεις ή την επιθυμία για καφεΐνη. Αναδυόμενες έρευνες δείχνουν ότι η γενετική προδιάθεση παίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των συνηθειών κατανάλωσης καφέ. Αυτό σημαίνει ότι η κλίση ενός ατόμου προς συγκεκριμένα είδη καφέ, όπως ένας διπλός εσπρέσο ή μαύρος, θα μπορούσε να επηρεαστεί εν μέρει από τα κληρονομικά γενετικά του χαρακτηριστικά. Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν τη συμβατική κατανόηση της κατανάλωσης του καφέ αποκλειστικά ως ζητήματος επιλογής, υποδηλώνοντας μια βαθύτερη βιολογική βάση για αυτή τη διαδεδομένη συνήθεια.

Αυτή η συναρπαστική αποκάλυψη προέρχεται από μια πρόσφατη μελέτη συσχέτισης που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychopharmacology, όπου οι ερευνητές από το Schulich School of Medicine & Dentistry και από το πανεπιστήμιο California San Diego (UCSD) έψαξαν σε τεράστιες βάσεις δεδομένων στο 23andMe στις ΗΠΑ και τη UK Biobank (το γονιδίωμα 130.153 συμμετεχόντων στην βάση 23andMe συγκρίθηκε με το γονιδίωμα 334.649 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο) προσπαθώντας να ξεδιαλύνουν τη σχέση μεταξύ των γονιδίων και της λαχτάρας για καφεΐνη.

«Χρησιμοποιήσαμε αυτά τα δεδομένα για να εντοπίσουμε περιοχές στο γονιδίωμα που σχετίζονται με το αν κάποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να καταναλώσει καφέ και, στη συνέχεια, εντοπίσαμε τα γονίδια που θα μπορούσαν να στηρίζουν την πρόσληψη καφέ», δήλωσε ο Hayley Thorpe, επικεφαλής ερευνητής στη μελέτη και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Western's Schulich Medicine & Dentistry. «Με άλλα λόγια, οι συγκεκριμένες παραλλαγές γονιδίων που κληρονομούμε από τους γονείς μας επηρεάζουν πόσο καφέ είναι πιθανό να καταναλώσουμε».

Η κατανάλωση καφέ πέρα από τα γονίδια

Η έρευνα επεκτάθηκε πέρα από τις γενετικές επιρροές στην κατανάλωση καφέ για να διερευνήσει την επίδρασή του γενικότερα στην υγεία. Αυτό το πρόσθετο επίπεδο έρευνας είχε στόχο να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της κατανάλωσης καφέ, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του ρόλου του στη συνολική υγεία.

Η αρχική ανάλυση αποκάλυψε σταθερές θετικές γενετικές συσχετίσεις μεταξύ του καφέ και των επιβλαβών τάσεων, όπως η παχυσαρκία και η χρήση ουσιών. «Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που πίνει καφέ θα κάνει χρήση ουσιών ή θα γίνει παχύσαρκος, αλλά ότι η γενετική προδιάθεση για την πρόσληψη καφέ σχετίζεται με κάποιο τρόπο με αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε ο Thorpe.

Η έρευνα απέδωσε δυνητικά θετικά αποτελέσματα σχετικά με ψυχιατρικές καταστάσεις όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν πολύπλοκα και διέφεραν σημαντικά στα διάφορα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι οι σημαντικές αυτές διαφορές μπορεί να σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι έρευνες. «Γνωρίζουμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γενικά μεγαλύτερη προτίμηση για στιγμιαίο καφέ, ενώ ο αλεσμένος καφές προτιμάται περισσότερο στις ΗΠΑ», σημείωσε ο Thorpe.

Πέρα από τον τύπο του καφέ, οι έρευνες δεν έλαβαν υπόψη τον τρόπο παρασκευής ή κατανάλωσης του καφέ, οδηγώντας σε πιθανή αναντιστοιχία στα δεδομένα. Επιπλέον, άλλα ποτά με καφεΐνη, όπως το τσάι, δεν λήφθηκαν υπόψη, κάτι που δυνητικά αλλοιώνει τα αποτελέσματα, ειδικά για τον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

john schnobrich ydju9gb6fiI unsplash eecb3

UNSPLASH

Λοιπόν, ποια είναι η τελική ετυμηγορία;

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στην επιστήμη, δεν υπάρχει μια απλή απάντηση. Η έρευνα υπογραμμίζει μια περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής και περιβάλλοντος, όσον αφορά τις συνήθειες κατανάλωσης του καφέ και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της εξέτασης πολιτιστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κατά τη μελέτη της υγείας και της συμπεριφοράς.

Όσο για σας, την επόμενη φορά που θα πιάσετε την αγαπημένη σας κούπα, θυμηθείτε: τα γονίδιά σας μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτή τη λαχτάρα. Τώρα για το αν ο καφές είναι όφελος ή όλεθρος για την υγεία; Η απάντηση μπορεί να είναι τόσο μοναδική όσο τα γονίδιά σας και ο τρόπος που πίνετε τον καφέ σας.