Υγεία

«Πράσινο φως» του FDA σε πρωτοποριακό τεστ αίματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

«Πράσινο φως» του FDA σε πρωτοποριακό τεστ αίματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου Φωτογραφία: National Cancer Institute on Unsplash
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε τη Δευτέρα ένα τεστ αίματος της Guardant Health για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το τεστ - γνωστό κι ως Shield - δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τις κολονοσκοπήσεις αλλά προκαλεί ενθουσιασμό στους γιατρούς καθώς πρόκειται να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των προσώπων που θα εξετάζονται προληπτικά για τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ.

Το Shield ήταν προηγουμένως διαθέσιμο στους γιατρούς ως εργαλείο διαλογής με κόστος 895 δολάρια. Με την έγκριση του FDA, το Medicare και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι πολύ πιο πιθανό να καλύψουν το κόστος της εξέτασης αίματος, καθιστώντας την ευρύτερα προσιτή στους ασθενείς.

Ο Dr. Arvind Dasari, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα γαστρεντερικής και ιατρικής ογκολογίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας, χαρακτήρισε την έγκριση «ευπρόσδεκτη εξέλιξη». Προειδοποίησε ωστόσο πως «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η επίπτωση όσον αφορά τη βελτίωση του ελέγχου και τη μείωση της θνησιμότητας».

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι θα πεθάνουν φέτος από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο έδειξε ότι το τεστ ήταν 83% αποτελεσματικό στην ανεύρεση καρκίνου του παχέος εντέρου. Λειτουργεί ανιχνεύοντας το DNA που απελευθερώνουν οι καρκινικοί όγκοι στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι ωστόσο πιο αποτελεσματικό στην ανεύρεση καρκίνου σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν οι όγκοι απελευθερώνουν περισσότερο από αυτό το DNA.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το Shield εντόπισε μόνο το 13% των πολυπόδων σε προηγούμενο στάδιο.

Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε τρία χρόνια, αρχής γενομένης από την ηλικία των 45 ετών , την ίδια ηλικία που συνιστάται να αρχίσει ο έλεγχος του παχέος εντέρου.

Ένα θετικό τεστ δεν σημαίνει απαραίτητα διάγνωση. Εάν τα αποτελέσματα υποδηλώνουν την ύπαρξη καρκίνου, οι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται κολονοσκόπηση, ώστε οι γιατροί να μπορούν να δουν πού βρίσκονται οι όγκοι και πόσο έχουν προχωρήσει.

Πηγή: NBC