Υγεία

Βουτιά στον Σηκουάνα: Τι μπορεί να προκαλέσει η επαφή με μολυσμένο νερό

Βουτιά στον Σηκουάνα: Τι μπορεί να προκαλέσει η επαφή με μολυσμένο νερό Φωτογραφία: EPA/ANDRE PAIN
Τα επικίνδυνα νοσήματα που μπορεί να προκληθούν από τη μόλυνση

Η (κακή) ποιότητα των υδάτων στον Σηκουάνα οδηγήσε σε ακυρώσεις προπονήσεων και αναβολές αγώνων στο Παρίσι 2024, με τους αθλητές που τόλμησαν να βουτήξουν να ανησυχούν για την υγεία τους. Και δικαίως, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς το μολυσμένο νερό μπορεί να προκαλέσει πάνω από 10 νοσήματα στον άνθρωπο.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε από το μολυσμένο νερό «πάνω από 10 διαφορετικά είδη μικροβίων μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα από 10 νοσήματα στον άνθρωπο».

«Μπορεί να έχουμε συμπτώματα από νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, επιπεφυκίτιδα στο μάτι, ωτίτιδες, αναπνευστικές λοιμώξεις, πολύ σπάνια προβλήματα με πολύ σπάνια αμοιβάδα από το κεντρικό νευρικό σύστημα με κίνδυνο για θάνατο, ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, επιμόλυνση τραυμάτων, δερματικά εξανθήματα. Είναι δηλαδή μια σειρά νοσημάτων από πολλά όργανα του σώματος που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσουν σε πυρετό, πονοκέφαλο αλλά και στο νοσοκομείο», τόνισε.

Η ίδια εξήγησε τα παραπάνω νοσήματα σπάνια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες, αλλά το βασικό είναι πως αθλητές που μετέχουν για λίγες ημέρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα υγείας, που θα τους κρατήσουν μακριά από προπονήσεις και αγώνες.

«Μιλάμε για μικρόβια τα οποία μπορεί να είναι από απλά κολοβακτηρίδια, τον ιό της ηπατίτιδας Α, κλωστηρίδια, λεπτοσπείρωση. Είναι μια σειρά μικροοργανισμών τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα υγείας ή και λίγες μέρες μετά με κίνδυνο και σοβαρό αλλά και πιο ελαφρύ. Η ηλικία μας παίζει ρόλο. Η συγκέντρωση των μικροοργανισμών εκεί που κολυμπάμε παίζει ρόλο, επομένως εξαρτάται από πολλές καταστάσεις το πόσο σοβαρά μπορεί να βιώσει κανείς μια μόλυνση από μολυσμένα νερά» εξήγησε.