Διεθνή

Ο Μακρόν υπερηφανεύεται, οι αθλητές αρρωσταίνουν - Το φιάσκο του Σηκουάνα συνεχίζεται

Ο Μακρόν υπερηφανεύεται, οι αθλητές αρρωσταίνουν - Το φιάσκο του Σηκουάνα συνεχίζεται Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED BADRA
Αναφορά για νοσηλεία Βελγίδας αθλήτριας μετά από λοίμωξη - Ακυρώθηκε η προπόνηση για την μαραθώνια κολύμβηση

Ο Εμανουέλ Μακρόν μάλλον βιάστηκε να υπερηφανευτεί για τον «Καθαρό Σηκουάνα», την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα τριάθλου ανδρών - παρόλο που είχαν προηγηθεί απανωτές ακυρώσεις προπονήσεων λόγω ακαταλληλότητας των υδάτων. Το τρίαθλο έδινε σήμερα τη «σκυτάλη» στην κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας και οι αθλητές που θα μετάσχουν στον αγώνα μάλλον δεν εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση των διοργανωτών: «Ακυρώνεται η προπόνηση καθώς το νερό στον ποταμό είναι ακατάλληλο για κολύμπι». Και το φιάσκο του Σηκουάνα συνεχίζεται...

Η σημερινή είναι η πέμπτη προπόνηση που ακυρώνεται από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων - με τις τέσσερις πρώτες να αφορούν στο τρίαθλο. Μάλιστα, οι αγώνες του τριάθλου ανδρών αναβλήθηκαν κατά μία ημέρα.

Αρκετοί τριαθλητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις αλλεπάλληλες ακυρώσεις, αλλά και για την αβεβαιότητα σχετικά με την διεξαγωγή των αγώνων στις προγραμματισμένες ημερομηνίες.
Για να μπορούν οι αθλητές να κολυμπούν, οι αρχές παρακολουθούν στενά δύο επίπεδα βακτηρίων στα κόπρανα: αυτό των βακτηρίων E. Coli και αυτό των εντερόκοκκων.

Τη Δευτέρα, η οργανωτική επιτροπή ανέφερε ότι οι τριαθλητές είχαν ενημερωθεί πριν από τον αγώνα μεικτής σκυταλοδρομίας, για τις αναλύσεις του νερού, συμπεριλαμβανομένης της υπέρβασης των ρυθμιστικών επιπέδων που μετρήθηκαν από ένα εργαστήριο σε ένα από τα τέσσερα σημεία δοκιμής.

Η αναφορά για νοσηλεία Βελγίδας αθλήτριας μετά από λοίμωξη

Υπενθυμίζεται ότι η βελγική ομάδα τριάθλου αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα μικτή σκυταλοδρομία στον ποταμό Σηκουάνα, επειδή μία από τις αθλήτριές της, η Κλερ Μισέλ, αρρώστησε, σύμφωνα με την εθνική ολυμπιακή επιτροπή της χώρας.

Η βελγική ομάδα μοιράστηκε την είδηση με ανακοίνωσή της την ίδια ημέρα που οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων ακύρωσαν μια προπόνηση για το κολυμβητικό σκέλος του αγώνα, επειδή ο Σηκουάνας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, στα βελγικά μέσα ενημέρωσης υπήρξε αναφορά νοσηλείας της Μισέλ σε νοσοκομείο λόγω λοίμωξης από E. coli.

Η Μισέλ ωστόσο, αγωνίστηκε στο τρίαθλο γυναικών την Τετάρτη.

Η USA TODAY δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα De Standaard σχετικά με την υποτιθέμενη νοσηλεία της Μισέλ ή τη μόλυνσής της από το βακτήριο E. coli. Το World Triathlon, ο διεθνής οργανισμός του αθλήματος, δήλωσε ότι δεν γνώριζε κάτι γι' αυτή την αναφορά.

Οι γαλλικές αρχές έχουν δαπανήσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων αποχέτευσης της γαλλικής πρωτεύουσας, υποσχόμενες ότι ο ποταμός θα είναι αρκετά καθαρός ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτόν μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Δεν περνούν καλά οι αθλητές

«Βάλτε τους Ολυμπιονίκες να κολυμπήσουν στον Σηκουάνα», είπαν οι Γάλλοι. «Quel est le problème?». Το πρόβλημα είναι ότι, παρά τα χρήματα που επένδυσε στον Σηκουάνα το Παρίσι 2024 και τη βουτιά της δήμαρχο της πρωτεύουσας Αν Χιντάλγκο, οι αθλητές δεν διασκεδάζουν κολυμπώντας σε νερά που πολύ πρόσφατα είχαν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα E. coli.

Ο Καναδός αθλητής Tyler Mislawchuk τερμάτισε ένατος στο τρίαθλο ανδρών την περασμένη εβδομάδα και έγινε viral, καθώς όταν πέρασε τη γραμμή του τερματισμού άρχισε να κάνει εμετό. «Έκανα εμετό δέκα φορές μετά τον αγώνα», δήλωσε αργότερα στο Triathlon Magazine. Ο ίδιος ωστόσο ισχυρίζεται ότι τον πείραξε... η ζέστη.

Ωστόσο, το τρίαθλο των ανδρών αναβλήθηκε κατά μια μέρα λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του νερού μετά τη βροχόπτωση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης την Παρασκευή.

{https://www.youtube.com/watch?v=vd0Q8WWELoo}

Η Βελγίδα τριαθλήτρια Jolien Vermeylen βίωσε το κολύμπι στον Σηκουάνα σαν να πρωταγωνιστούσε σε ταινία τρόμου. «Ενώ κολυμπούσα κάτω από τη γέφυρα, ένιωσα και είδα πράγματα που δεν πρέπει να σκέφτομαι πάρα πολύ», είπε στο φλαμανδικό τηλεοπτικό κανάλι VTM.

{https://www.youtube.com/watch?v=S26CHpcD2zk}