Υγεία

Εφημερία εκτός ελέγχου στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ράντζα και ταλαιπωρία ασθενών

Εφημερία εκτός ελέγχου στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ράντζα και ταλαιπωρία ασθενών
Πολύ σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στη εφημερία του Νοσοκομείου κάνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

O κ. Μιχάλης Γιαννάκος κάνει λόγο για «κατάσταση εκτός ελέγχου» με διαδρόμους γεμάτους ράντζα και πολύωρες αναμονές για εξέταση των ασθενών στα επείγοντα.  Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τα εξής: «Επισκέφθηκα το πρωί το Νοσοκομείο «Αττικόν» την ώρα που ξεκίναγε την εφημερία του. Ετοιμαζόνταν για πόλεμο οι συνάδελφοι. Γεμάτη η κεντρική είσοδος με φορεία άδεια έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς. 3 ώρες μετά την εκκίνηση της εφημερείας και η κεντρική είσοδος είναι γεμάτη ασθενοφόρα, γεμάτα ασθενείς τα επείγοντα και μεγάλη ταλαιπωρία για εξέταση.

Τα ασθενοφόρα σταθμεύουν στη Κεντρική είσοδο γιατί ανακαινίζονται τα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ. Οι λιγοστοί εργαζόμενοι γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και άλλοι, ήρωες τρέχουν και δεν φθάνουν. Όπως σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο. Το Νοσοκομείο «Αττικόν» ξεκίνησε την εφημερία με ράντζα από τη προηγούμενη εφημερία. Φταίει το Αττικό; Ασφαλώς και όχι. Μία από τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος είναι η ανάπτυξη ράντζων μετά κάθε εφημερεία στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου και της περιφέρειας κυρίως σε παθολογικά περιστατικά.»

attiko38_censored_d29c3.jpg

Τι φταίει για τα ράντζα που αυξάνονται και πληθύνονται σε κάθε εφημερία;

Όπως τονίζει ο κ. Γιαννάκος «Φταίνε τα νοσοκομεία που αναπτύσουν ράντζα; Ασφαλώς και όχι. Τα ράντζα τα δημιουργεί η αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα κατά τις ημέρες εφημερείας. Πάρα πολλά μεγάλα νοσοκομεία για να αποφύγουν την ανάπτυξη ράντζων νοσηλεύουν τα υπεράριθμα παθολογικά περιστατικά σε χειρουργικές κλινικές. Αναρωτιόμαστε ποιο από τα δύο είναι το χειρότερο κακό, καθ ότι οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε επεμβατικές κλινικές αυξάνει το δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων. Μπορεί να λύσει αυτό το ζήτημα η καθημερινή εφημερεία των νοσοκομείων;

Ασφαλώς και όχι. Δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να το υποστηρίξει. Στα μεγάλα νοσοκομεία θα αυξηθεί η συνολική προσέλευση, άρα και τα ράντζα ή οι νοσηλείες παθολογικών περιστατικών σε χειρουργικές ειδικότητες. Θα αυξηθούν κατά πολύ οι διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπίζονται.  Γιατί προκαλούνται τα ράντζα και οι φιλοξενείες; Δεν επαρκούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια ειδικά σε παθολογικά περιστατικά.

Πολλά εκ των νοσοκομείων της περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων βασικών ειδικοτήτων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα να διακομίζουν τα περιστατικά. Οι ασθενείς αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στα μεγάλα νοσοκομεία. Στη χώρα μας λειτουργούν 3,5 νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους εν αντιθέσει με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 5,3 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.»

attiko48_censored_89221.jpg

Τι χρειαζόμαστε για να διορθωθεί η κατάσταση;

Θέλοντας να συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης ο κ. Γιαννάκος εξηγεί τις κινήσεις που πρέπει να προτεραιοποιήσει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας ώστε οι εικόνες χάους και οι ντροπιαστικές σκηνές με ασθενείς να στοιβάζονται σε ράντζα «Τα μέτρα που πρέπει να λάβει το υπουργείο δεν πρέπει να είναι διοικητικού τύπου όπως π.χ. θέσπιση καθημερινών εφημεριών. Απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού με κίνητρα προσέλκυσης, ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που τώρα δεν υφίσταται. Και φυσικά αυτονόητα χρειαζόμαστε περισσότερα παθολογικά νοσοκομειακά κρεβάτια και ασφαλή λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων με προσλήψεις προσωπικού.»

c0288541 f772 4f87 89f8 4789e4dfdb27 3ae18

NETWORK