Υγεία

Η GSK «κλείνει τα στόματα» για το Zantac με 2,2 δισ. δολάρια

Η GSK «κλείνει τα στόματα» για το Zantac με 2,2 δισ. δολάρια
Η είδηση πως το Zantac θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο είχε «σκάσει» σαν βόμβα αφού επί δεκαετίες υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή σκευάσματα για την αντιμετώπιση της καούρας στο στομάχι.

«Τέλος» στο σκάνδαλο του Zantac επιχερειρεί να βάλει ο φαρμακευτικός κολοσσός GSK, που ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρόθεσή του να καταβάλει έως και 2,2 δισ. δολάρια για να διευθετήσει το 93% των νομικών υποθέσεων που συνδέονται με το επίμαχο φάρμακο.

Η GSK έχει ακόμη 6.000 εκκρεμείς υποθέσεις να διευθετήσει, ωστόσο η επίλυση 80.000 υποθέσεων (χωρίς παραδοχή ευθύνης) σημαίνει ότι η GSK «γίνεται και πάλι επενδύσιμη», δήλωσε ο Εμμανουήλ Παπαδάκης της Deutsche Bank Research.

Υπενθυμίζεται πως στις 13 Σεπτεμβρίου 2019, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε ότι ορισμένα φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία ranitidine, συμπεριλαμβανομένου του φαρμάκου που είναι γνωστό ως Zantac, περιέχουν πολύ χαμηλά επίπεδα μιας ένωσης που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA). Το NDMA ταξινομείται ως πιθανός καρκινογόνος παράγοντας για τον άνθρωπο βάσει εργαστηριακών εξετάσεων.

Η GlaxoSmithKline ανάκαλεσε το δημοφιλές φάρμακο Zantac από όλες τις αγορές παγκοσμίως, λίγες ημέρες αφότου η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) διαπίστωσε «απαράδεκτα επίπεδα ουσίας που πιθανόν προκαλεί καρκίνο».