Δημόσιο

Δύο νέοι υφυπουργοί στο υπουργείο Εργασίας – παραμένουν τα «αγκάθια»

Δύο νέοι υφυπουργοί στο υπουργείο Εργασίας – παραμένουν τα «αγκάθια»
Δύο νέοι υφυπουργοί στο υπουργείο Εργασίας – παραμένουν τα «αγκάθια» Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η διεύρυνση του υπουργείου Εργασίας με δύο επιπλέον υφυπουργούς, σηματοδοτεί μάλλον ότι τα ζητήματα που καλείται να επιλύσει είναι αρκετά και χρειάζονται επιπλέον βοήθεια.

Η τοποθέτηση του Αντώνη Μπέζα στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, σχετίζεται με τη γνώση που έχει αποκτήσει από τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας για την κατάσταση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναμένεται λοιπόν να του ανατεθεί ο κρίσιμος ρόλος του ελεγκτή της πορείας των εσόδων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει και την ευθύνη της αντίστοιχης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που είναι γνωστό ότι επιμένει να ζητάει όπου τα έσοδα δεν επαρκούν, νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Αντίστοιχα, ο επίσης νέος υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, αναμένεται να αναλάβει τον επίσης κομβικό ρόλο του ελέγχου των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι από το γραφείο του θα περνούν όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά και η ομαλή λειτουργία τους, σε σχέση με την τοποθέτηση των ανέργων είτε σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, είτε σε δημόσιους φορείς καλύπτοντας θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης.

Παρόλ' αυτά τα προβλήματα του υπουργείου Εργασίας παραμένουν και είναι πολλά και δυσεπίλυτα:

Ασφαλιστικό: Ο νέος κύκλος ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, ξεκινάει από την παράδοση του πορίσματος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) προς το υπουργείο Εργασίας, που πρέπει να γίνει έως την 1η Αυγούστου. Στόχος είναι να υπάρξει περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά και μείωση των ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Στόχος είναι στο νέο ασφαλιστικό να υπάρχουν 3 ή τ4 ταμεία, αντί για τους 60 φορείς που λειτουργούν σήμερα.

Ασφαλιστικές εισφορές: Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε εφαρμογή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει μείωση στα έσοδα των ταμείων κατά 800 εκατ. ευρώ περίπου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμάται ότι θα το έχει το ΙΚΑ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και καταργήσεις ορισμένων από τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Η κάλυψη της «τρύπας» στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ζήτημα που πιθανόν να κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος υφυπουργός, κ. Μπέζας.

Κοινωνικοί πόροι: Από το φθινόπωρο έρχεται νέο κύμα περικοπών σε κοινωνικούς πόρους που καταλήγουν στα ταμεία των Φορέων της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι απώλειες αναμένεται να φτάσουν τα 350 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα έσοδα των ταμείων.

Ομαδικές απολύσεις. Επίσης το φθινόπωρο η τρόικα θα ελέγξει την πορεία του νέου – παλιού μοντέλου εφαρμογής των ομαδικών απολύσεων. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι θα απαιτήσει σαρωτικές αλλαγές, που φτάνουν έως το σημείο της πλήρους απελευθέρωσης.