Δημόσιο

Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015 - 2019

Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015 - 2019 Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015 - 2019
Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015 - 2019 Ανάγκες, προτεραιότητες και πόροι είναι οι τρεις άξονες που θα στηριχθεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2015-2019, του δήμου Αθηναίων, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Γενικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, μέσα από έργα υποδομής σε υποβαθμισμένες περιοχές, η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μείωση της ανεργίας, την απομάκρυνση των μη νόμιμων μεταναστών και την ένταξη των νόμιμων στην τοπική κοινωνία. Επίσης, στόχος είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας, με καινοτόμα προγράμματα στήριξης των τοπικά παραγόμενων υπηρεσιών, καθώς και ο βιώσιμος και λειτουργικός ΟΤΑ, με εξορθολογισμό λειτουργού κόστους του Δήμου και των Νομικών Προσώπων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Παράλληλα, μέσα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συγκαταλέγεται και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου, για το 2015, ανέρχεται στα 59.231.035,91 ευρώ. Βάση του Τεχνικού Προγράμματος θα είναι προτάσεις των οκτώ Τεχνικών Διευθύνσεων (Οδοποιίας & Αποχέτευσης, Κοινόχρηστων Χώρων, Καθαριότητας Ανακύκλωσης -Συντήρησης Μηχανολογικού Εξοπλισμού, Σχολικών Κτηρίων, Πρασίνου & Περιβάλλοντος, Κτηριακών Έργων, Ηλεκτρολογικού, Σχεδίου Πόλεως & Δόμησης) και θα περιλαμβάνει έργα και μελέτες.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων 2015-2019 αποτελεί έναν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την πόλη". Τόνισε, ότι "ξέρουμε που θέλουμε να πάμε" και υπογράμμισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και συνέπεια".

"Το όραμα για το δήμο Αθηναίων είναι εφικτό παρά τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία", τόνισε από την πλευρά του ο γενικό γραμματέας του δήμου Αθηναίων, Λευτέρης Καστανάκης, συμπληρώνοντας ότι "το κείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος βρίσκεται σε πρώτη του φάση" και πως "μετά την κατάθεση των προτάσεων και τη διαβούλευση που θα ακολουθήσει, θα διαμορφωθεί το τελικό κείμενο με όλες τις προσθήκες που απαιτούνται".

"Έκθεση ιδεών", χαρακτήρισε το επιχειρησιακό σχέδιο η επικεφαλής της "Ανοικτής Πόλης", Ελθήνα Αγγελοπούλου, και συμπλήρωσε ότι "όσο ουδέτερο προσπαθεί να είναι τόσο πολιτικό γίνεται". Είπε ότι "δεν υπάρχει όραμα για την πόλη" και σημείωσε ότι από το πρόγραμμα "απουσιάζουν τελείως οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την στήριξη της πολιτικής αρχής", όπως οι άστεγοι και αυτοί που ζουν στα όρια της φτώχειας.

Αντίθετος στο στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος δήλωσε ο Στέλιος Λάμπρου, της "Λαϊκής Συσπείρωσης", καθώς - όπως είπε - "στηρίζεται σε μια πολιτική που εμείς είμαστε αντίθετοι".

Ο επικεφαλής της παράταξης "ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Γειτονιές της Αθήνας", Πέτρος Κωνσταντίνου, παρατήρησε ότι "οι εκτιμήσεις του προγράμματος απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητα" και αναρωτήθηκε "αν στα όρια της φτώχειας, που αναφέρεται μέσα στο σχέδιο, περιλαμβάνονται αυτοί που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή αυτοί που δεν έχουν καθόλου εισόδημα".